22.9 C
Athens

Τα βρήκαν Μέρκελ-Ζεεχόφερ για το προσφυγικό

Λευκός καπνός στο Βερολίνο • Παραμένει υπουργός ο Ζεεχόφερ • Μέρκελ: Βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό • Δημιουργία κλειστών κέντρων υποδοχής προσφύγων στη Βαυαρία

Επειτα από μαραθώνιες επαφές και «σκληρή μάχη», όπως παραδέχθηκε η ίδια η Ανγκελα Μέρκελ, ο Χορστ Ζεεχόφερ και η Γερμανίδα καγκελάριος κατέληξαν σε συμβιβαστική λύση, για την εκτόνωση της ενδοκυβερνητικής κρίσης που είχε ξεσπάσει για το μεταναστευτικό.

«Συμφωνήσαμε», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του CSU, ο οποίος επιβεβαίωσε στη Welt ότι θα να παραμείνει στη θέση του, ενώ το βράδυ της Κυριακής είχε δηλώσει ότι παραιτείται.

«Επειτα από μια σκληρή μάχη και δύσκολες ημέρες, βρήκαμε έναν καλό συμβιβασμό», δήλωσε από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ, ανακοινώνοντας τη συμφωνία με την κυβερνητικό της εταίρο.

Τι προβλέπει ο «συμβιβασμός»

Οσο για το τι συμφώνησαν; «Θα εγκαταστήσουμε στην Γερμανία κέντρα τράνζιτ. Ετσι διατηρείται ακριβώς το πνεύμα της εταιρικότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ταυτόχρονα γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την αποκατάσταση της τάξης στην δευτερογενή μετανάστευση», εξήγησε η Ανγκελα Μέρκελ.

Οι επικεφαλής των κυβερνητικών εταίρων κατέληξαν σε συμφωνία, ως προς τη δημιουργία «κλειστών κέντρων» εντός των γερμανικών συνόρων, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου.

Πιο συγκεκριμένα η συμφωνία αφορά τη δημιουργία «ζωνών τράνζιτ» στην Βαυαρία, όπου θα εγκαθίστανται προσωρινά οι αιτούντες άσυλο. Εκεί θα ακολουθείται γρήγορη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων, αλλά οι πρόσφυγες δεν θα έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τα κέντρα και, εάν το αίτημά τους απορρίπτεται, θα γίνεται άμεσα η επαναπροώθησή τους.

Οπως έχει ήδη αναγγείλλει το Βερολίνο, η Ανγκελα Μέρκελ έχει αποσπάσει το καταρχήν «ναι» από 16 χώρες της Ε.Ε. -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- για την επιστροφή μεταναστών.

Σημειώνεται ότι στις παραπάνω προτάσεις φαίνεται πως συμφωνεί και ο τρίτος κυβερνητικός εταίρος, το Σοσιαλδημοκρατικό SPD, το οποίο επίσης συμμετείχε στις αποψινές επαφές, ή τουλάχιστον δεν διαφωνεί, καθώς ακόμα δεν υπάρχει επίσημη θέση.

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε συζητηθεί ήδη το 2015, αλλά τότε είχε απορριφθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild από το SPD, μια τέτοια λύση πλέον «δεν αποκλείεται».

Aντιδράσεις από την Αριστερά

Ο συμβιβασμός των δύο κομμάτων και η ανακοίνωση δημιουργίας κέντρων τράνζιτ έφερε ήδη αντιδράσεις από το χώρο της Αριστεράς.

Ηδη, ο πρόεδρος της Die Linke Μπερντ Ρίξινγκερ στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter αναφέρει πως τα κέντρα τράνζιτ είναι ντε φάκτο μαζικοί καταυλισμοί. «Η ανθρωπότητα είναι σε καλό δρόμο», αναφέρει ειρωνικά και στη συνέχεια αναρωτιέται: Ποια είναι η αντίδραση του SPD σε όλα αυτά;

Αξίζει να σημειωθεί πως σε περυσινή συνέντευξή της η Καταρίνα Μπάρλεϊ, γραμματέας του SPD, είχε αναφέρει σχετικά με την επιδίωξη του CSU να δημιουργηθούν (από τότε) κέντρα τράνζιτ, ότι αυτά μπορεί να επιφέρουν το χάος.

«Προφανώς το CSU θέλει όλοι οι άνθρωποι που έρχονται στη Γερμανία ως πρόσφυγες να σταματήσουν πρώτα στα σύνορα, να τους βάλουν σε στρατόπεδα και να περιμένουν να ταυτοποιηθούν από μια υπηρεσία αναγνώρισης. Αυτό όμως απαιτεί κλείσιμο συνόρων. Εχουμε εκατοντάδες χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων, δηλαδή θα χρειαζόμασταν εκατοντάδες διόδια. Κάτι τέτοιο θα παρέλυε την κυκλοφορία και την εμπορική κίνηση. Κάτι τέτοιο οδηγεί στο χάος».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς