25 C
Athens

Το νόμισμα έχει δύο όψεις…

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης προσεγγίζει από μια άλλη οπτική γωνία τα όσα έγιναν στην Ξάνθη και αναρωτιέται για το αν η όποια δυστοκία αποτελεί άλλοθι φαλτσοσφυριγμάτων σε βάρος σου

Όταν μια ομάδα έχει σε ένα παιχνίδι κατοχή μπάλας 64%, διψήφιο αριθμό τελικών προσπαθειών (17) και παίζει τον αντίπαλο στο μισό γήπεδο, σημαίνει ότι: πρώτον, δημιουργεί, δεύτερον οι παίκτες της κυκλοφορούν περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια τους και, τρίτον, αναγκάζουν τους απέναντι να τρέχουν περισσότερο για να την ανακτήσουν, κάνοντας συνήθως οι τελευταίοι και πιο πολλά φάουλ. Στην Ξάνθη, όμως, συνέβη το εξής παράδοξο. Ο Ολυμπιακός είχε την υπεροχή, ήταν ανώτερος, αλλά ο διαιτητής Τζήλος έδειξε συνολικά περισσότερες κάρτες και υπέδειξε πιο πολλά φάουλ στους Ερυθρόλευκους.

Ο ρέφερι του συνδέσμου Λάρισας έδειξε κάρτες στους Γκιλιέρμε (49΄) Ποντένσε (69΄), Καμαρά (81΄) και Σισέ (98΄) και απέβαλε τον Πορτογάλο επιθετικό με δεύτερη κίτρινη (80΄). Ο τελευταίος είδε το τυρί, αλλά όχι τη φάκα. Εκνευρίστηκε από τα σκληρά μαρκαρίσματα που είχε δεχτεί από τους παίκτες της Ξάνθης, αντέδρασε και πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια.

Ωστόσο, ο Τζήλος και οι βοηθοί του δεν είδαν τίποτα το επιλήψιμο, όταν ο Μπρίτο και ο Κοβάτσεβιτς πήγαν στα πόδια και στο σώμα του Ποντένσε και όχι στην μπάλα σε φάσεις στο β΄ ημίχρονο.

Όπως δεν είδαν το τράβηγμα του Λισγάρα στον Σισέ μέσα στην περιοχής της Ξάνθης. Αλλά και το τράβηγμα του Κασάδο στον Τοροσίδη στο 39ο λεπτό και στο τράβηγμα (πάλι) του Κασάδο στον Μάνο στο 91΄.

Οι Κασάδο, Λισγάρας, Μπρίτο και Κοβάσεβιτς λοιπόν έβγαλαν το ματς χωρίς κάρτα. Και ο διαιτητής δεν είδε σε καμία φάση πέναλτι εις βάρος της Ξάνθης…

Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός έχασε ένα τσουβάλι ευκαιρίες στα Πηγάδια, δεν σημαίνει ότι δεν έπρεπε να πάρει κι αυτό που δικαιούται. Υπάρχει κανονισμός που λέει ότι, όταν μια ομάδα χάνει τη μία ευκαιρία μετά την άλλη, έχει δοκάρια, δεν δικαιούται δια να ομιλεί για τη διαιτησία;

Υπάρχει όμως κανονισμός, σύμφωνα με τον οποίο ο διαιτητής θα πρέπει να υποδεικνύει τις παραβάσεις. Ανεξάρτητα από την απόδοση των ομάδων και αν μία εκ των δύο είναι άστοχη ή άτυχη.

Στο ότι οι Ερυθρόλευκοι δεν εκμεταλλεύονται τις στιγμές που τους παρουσιάζονται και γενικά έχουν πρόβλημα στο σκοράρισμα, βαραίνει τους ίδιους. Δεν τους βαραίνουν όμως τα λάθη των άλλων, αυτά που δεν εξαρτώνται από τους ίδιους. Δεν μπορεί επειδή ο Ολυμπιακός δεν «καθάρισε» το ματς στο α΄ ημίχρονο στην Ξάνθη, να του αφαιρείται το δικαίωμα να πάρει αυτό που του πρέπει και του αναλογεί.

Το «έχασε τόσες ευκαιρίες, έπρεπε να έχει τελειώσει το παιχνίδι πριν το ημίχρονο» είναι η μία πλευρά και αρκετά απλουστευμένη. Το νόμισμα, όμως, έχει πάντα δύο όψεις. Υπάρχει και η άλλη, το «δώσε διαιτητή, το φάουλ, την κάρτα, το πέναλτι και ας το χάσει η εκάστοτε ομάδα».

Οι Ερυθρόλευκοι μπορεί να φταίνε για πολλά, όπως για την δυστοκία στο γκολ, για τον τρόπο που δέχονται τέρμα, για την έλλειψη συγκέντρωσης σε κάποιες φάσεις. Ωστόσο, είναι άδικο να φορτώνονται στην πλάτη και πράγματα που δεν τους αναλογούν. Έχουν πάρει λιγότερα μέχρι σήμερα στο πρωτάθλημα -σε ότι αφορά την συγκομιδή βαθμών- εξαιτίας δικών τους λαθών, αλλά και από λάθη άλλων…

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς