18 C
Athens

Το Μουντιάλ του 2030 απομακρύνεται από την Αργεντινή!

Τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στον δεύτερο τελικό του Copa Libertadores ανάμεσα στην Ρίβερ και την Μπόκα, είναι η αιτία για να μη διεξαχθεί στην Αργεντινή το Μουντιάλ του 2030

Το 2030 το Μουντιάλ συμπληρώνει 30 χρόνια από τη γέννησή του. Η πρώτη φορά που διεξήχθη ήταν το 1930 στην Ουρουγουάη, με νικήτρια του θεσμού να ήταν η διοργανώτρια χώρα. Πλέον στη συμπλήρωση των 100 χρόνων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τρεις χώρες διεκδικούσαν να το φιλοξενήσουν.

Ο λόγος γίνεται για τις Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη. Μάλιστα οι συγκεκριμένες χώρες συγκέντρωναν και πολλές πιθανότητες να αναλάβουν τη διεξαγωγή μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης. Ωστόσο το συγκεκριμένο πλάνο φαίνεται να καταρρέει μετά τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στον επαναληπτικό του SuperClasico.

Το πούλμαν της Μπόκα, να θυμίσουμε, δέχθηκε επίθεση από τους οπαδούς της Ρίβερ, ενώ στην πορεία υπήρξαν μάχες σώμα με σώμα μεταξύ των οπαδών των «εκατομμυριούχων» και των αστυνομικών δυνάμεων. Μετά απ’ όλα αυτά τα γεγονότα, η FIFA έχει μπει σε σκέψεις να μην δώσει το «οκ» στην Αργεντινή να φιλοξενήσει ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.

Συγκεκριμένα η FIFA αναφέρει ότι όταν μια χώρα δεν μπορεί να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή ενός τόσου μεγάλου παιχνιδιού, τότε αυτόματα είναι ανίκανη να αναλάβει την ομαλή διεξαγωγή μιας τόσο σπουδαίας διοργάνωσης όπως το Μουντιάλ.

Μάλιστα ο Ιφαντίνο έστειλε μια επιστολή προς τον πρόεδρο της CONMEBOL, με την οποία αναφέρει τα εξής: «Το γήπεδο και οι γύρω περιοχές ήταν το σκηνικό μιας παράλογης βίας φαινομενικά ατιμωρητί. Τα γεγονότα βανδαλισμών ήταν οδυνηρά, η βαρβαρότητα θέτει πολλές ζωές σε κίνδυνο».

Από εκεί και πέρα ο Ινφαντίνο θα επιστρέψει το επόμενο Σαββατοκύριακο στην Αργεντινή. με τον πρόεδρο, Mαουρίτσιο Μάρτσι, να τον καλεί να συμμετάσχει στην G-20 συνάντηση των ισχυρότερων χωρών του κόσμου. Μια πρόταση που ο Ιφαντίνο έκανε δεκτή.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι πιθανές χώρες για να αναλάβουν πλέον το Μουντιάλ του 2030 είναι εκείνη της Ισπανίας, Πορτογαλίας και Μαρόκου, ενώ εκτός από την «βαλκανική σκέψη για υποψηφιότητα», υπάρχει και εκείνη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς