18.8 C
Athens

Αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής εισηγήθηκε ο Θεοδωράκης

«Προτείνω την απεμπλοκή από το Κίνημα Αλλαγής, συνεργασία με προοδευτικές δυνάμεις, συνέδριο τον Οκτώβριο και κάλεσμα επιστροφής σε όσους έφυγαν», είπε ο κ. Θεοδωράκης στη Συνάντηση των Αντιπροσώπων

Την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής εισηγήθηκε σήμερα ο Σταύρος Θεοδωράκης, επιβεβαιώνοντας την έντονη φημολογία των τελευταίων ημερών σχετικά με τις προθέσεις του.

Κατά τη συνεδρίαση της Μεγάλης Συνάντησης των Αντιπροσώπων στο Μέγαρο Μουσικής, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ο πρόεδρος του Ποταμιού εισηγήθηκε στα στελέχη του ανώτερου καθοδηγητικού οργάνου του Ποταμιού την αποχώρησή τους από το Κίνημα Αλλαγής.

«Η απόφαση για συμμετοχή στο Νέο Φορέα ήταν δική μου, θεωρώντας ότι θα πάρουμε τα θετικά του κάθε χώρου. Σήμερα βλέπω ότι δεν έγινε. Προτείνω την απεμπλοκή από το Κίνημα Αλλαγής, συνεργασία με προοδευτικές δυνάμεις, συνέδριο τον Οκτώβριο και κάλεσμα επιστροφής σε όσους έφυγαν. Αφήνουμε συμμάχους που θα συνεργαστούμε στο μέλλον», φέρεται να τόνισε, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο πρόεδρος του κόμματος εξήγησε ότι στόχος του ήταν να προσθέσει δυνάμεις, εξηγώντας τη συμμετοχή του στο εγχείρημα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Θεωρεί όμως αυτό δεν έγινε πράξη και για το λόγο αυτό θα πρέπει να δοθεί λύση που δεν είναι άλλη από την αποχώρηση του Ποταμιού, την αποσύνδεση του κόμματος, από το Κίνημα Αλλαγής και τη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο πρόεδρος του Ποταμιού εξήγησε ότι αυτή η επιλογή είναι πολύ καλύτερη από τον κίνδυνο να δημιουργηθεί «αντάρτικο» στο εσωτερικό του κόμματος, γεγονός που θα ήταν επιζήμιο, τόσο για το Ποτάμι, όσο και για το Κίνημα Αλλαγής.

Παράλληλα, απέρριψε τα σενάρια ότι έχει συμφωνήσει είτε με τη ΝΔ είτε με τον ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντάς τα κατασκευασμένα.

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί στις 6 το απόγευμα με ψηφοφορία και ανοιχτή ομιλία του προέδρου του κόμματος.

Ποιοι φεύγουν, ποιοι μένουν διαφωνώντας για την κατεύθυνση

Η συζήτηση δεν θα είναι εύκολη, καθώς μπορεί η πλειοψηφία των κορυφαίων στελεχών του Ποταμιού να είναι υπέρ της αυτόνομης πορείας, αλλά υπάρχουν και εκείνα τα στελέχη που θεωρούν την αποχώρηση από το Κίνημα Αλλαγής καταστροφική. Ενα από αυτά τα στελέχη είναι ο Παναγιώτης Καρκατσούλης που έχει ανακοινώσει ήδη πως θα παραμείνει στο Κίνημα Αλλαγής. Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται τα μέλη της πρωτοβουλίας «Μπροστά» (Παναγιώτης Βλάχος), αλλά και άλλα στελέχη προερχόμενα από τον χώρο της ανανεωτικής αριστεράς, όπως η Αθηνά Δρέττα.

Οι βουλευτές του κόμματος είναι σύμφωνοι με την αποχώρηση, αλλά διαφωνούν ως προς την κατεύθυνση. Υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν πως η λύση για την αναστροφή της καταστροφικής πορείας της χώρας είναι η Νέα Δημοκρατία και σ’ αυτούς ανήκουν οι Γιώργος Αμυράς και Γρηγόρης Ψαριανός, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που θεωρούν πως η λύση είναι μια προοδευτική συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ και σ’ αυτούς ανήκουν ο Σπύρος Δανέλλης και ο ευρωβουλευτής Μίλτος Κύρκος.

Σταθερά στο πλευρό του Σταύρου Θεοδωράκη είναι ο Γιώργος Μαυρωτάς, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του Σπύρου Λυκούδη, ο οποίος ηγείται της κίνησης των Μεταρρυθμιστών και επηρεάζει αρκετά στελέχη που συμμετέχουν στη Μεγάλη Συνάντηση των Αντιπροσώπων.

Το τελικό ντοκουμέντο της απόφασης θα κρίνει το μέλλον του Ποταμιού, αλλά και τις σχέσεις του με το Κίνημα Αλλαγής.

Ευπρόσδεκτο το «διαζύγιο» από τη Χαριλάου Τρικούπη

Στη Χαριλάου Τρικούπη το διαζύγιο είναι ευπρόσδεκτο, καθώς θεωρούν ότι η πολυφωνία είχε εξελιχθεί σε παραφωνία, εξαιτίας της σταθερής επιλογής του Σταύρου Θεοδωράκη να διαχωρίζει τη θέση του από τη Φώφη Γεννηματά.

Πιστεύουν ότι το Ποτάμι την κρίσιμη ώρα αντί να ρίξει όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς λοξοκοίταξε προς την Κουμουνδούρου, ενώ ένα μεγάλο τμήμα της εκλογικής του βάσης είχε ήδη μετακινηθεί στη ΝΔ. Ως εκ τούτου εκτιμούν ότι η αποχώρηση του Ποταμιού δε θα επηρεάσει τις εκλογικές επιδόσεις του Κινήματος Αλλαγής.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς