23.2 C
Athens

Τσίπρας στο συνέδριο του SPD: Τον Ιούλη του 2015 με βοήθησε το καθαρό μυαλό (video)

Αυτοθαυμάζεται ο πρωθυπουργός για τη... σωτηρία της Ελλάδας: «Βρέθηκα μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα, αλλά δεν επέλεξα την έξοδο, που ήταν στην πραγματικότητα η ολική καταστροφή των λαϊκών στρωμάτων»

Στο δίλημμα που αντιμετώπισε τον Ιούλιο του 2015 αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο Βερολίνο και ούτε λίγο ούτε πολύ… αυτοθαυμάστηκε για τη σωτηρία της Ελλάδας.

«Επιτυχία για μια αριστερή δύναμη δεν είναι απλά η έξοδος από τη κρίση, αλλά η έξοδος από τη κρίση με τη κοινωνία όρθια και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους πιο αδύναμους, τους φτωχούς, τη μεσαία τάξη, τους εργαζόμενους, τους νέους», υποστήριξε ο Ελληνας πρωθυπουργός, θέλοντας να πείσει ότι έσωσε την χώρα.

«Άρα, λοιπόν, άλλο πράγμα η επιτυχία αν τη θωρείς από τα αριστερά και άλλο από τα δεξιά. Και αυτή η διάκριση είναι ουσιώδης και όχι απλά σημειολογική», παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

«Όταν εγώ βρέθηκα μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα που θα μπορούσε ποτέ να βρεθεί ένας πρωθυπουργός, τον Ιούλη του 2015, αυτό που με βοήθησε να πάρω δύσκολες αποφάσεις, ήταν όταν με καθαρό μυαλό εκτίμησα τις συνέπειες που θα είχε η όποια πολιτική επιλογή στις κοινωνικές δυνάμεις που η αριστερά οφείλει να εκπροσωπεί και να υπερασπίζεται», είπε ο κ. Τσίπρας και συνέχισε:

«Και η σύγκριση ήταν τρομακτική. Διότι η Ελλάδα έφθασε στη χρεοκοπία εξαιτίας μιας συστηματικής κλοπής πλούτου και αγαθών από τους πολλούς προς όφελος μιας ελίτ που είχε καταφέρει να βγάλει το πλούτο της σε τράπεζες του εξωτερικού», είπε.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για την επιλογή του «δύσκολου συμβιβασμού: «Η επιλογή της εξόδου από το ευρώ και η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που σε κάποιους ακούγονταν εξόχως επαναστατική και αριστερή επιλογή, ήταν στη πραγματικότητα η επιλογή της ολικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, προς όφελος αυτής της ελίτ. Μια βίαιη αναδιανομή πλούτου από κάτω προς τα πάνω. Βιαιότερη από αυτή των μνημονίων της λιτότητας. Προτιμήσαμε λοιπόν το δύσκολο συμβιβασμό.

Δε χάσαμε, όμως, ποτέ το βασικό μας προσανατολισμό: Να σκεφτόμαστε σε κάθε μας βήμα για ποιους παλεύουμε. Για ποιους δίνουμε μάχες. Για ποιους διαπραγματευόμαστε σκληρά σε ένα αντίξοο ευρωπαϊκό περιβάλλον από πλευράς πολιτικών συσχετισμών.

Και σήμερα αν αισθάνομαι ότι πετύχαμε και δικαιωθήκαμε για τις δύσκολες επιλογές μας δεν είναι μόνο γιατί αποφύγαμε αυτή την ολική καταστροφή, την οποία σας περιέγραψα, ούτε μόνο ότι πετύχαμε να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά και αντί ελλειμμάτων να έχουμε πλεονάσματα και διαρκώς πάνω από το στόχο», επισήμανε.

Να συναντηθούν Σοσιαλδημοκράτες και Αριστερά

Στο τέλος κάλεσε την Αριστερά και τους Σοσιαλδημοκράτες να συναντηθούν, αφήνοντας αιχμές για τη στάση του Κινήματος Αλλαγής.

Οι Σοσιαλδημοκράτες και η Αριστερά πρέπει να συναντηθούν, στη βάση ενός προοδευτικού σχεδίου για τον 21ο αιώνα στην Ευρώπη, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Μια τέτοια στρατηγική μπορεί να ανακόψει την επέλαση της ακροδεξιάς, του εθνικισμού και της ξενοφοβίας, που εφορμούν στη δική μας κοινωνική βάση», είπε και πρόσθεσε: «Χρειάζεται πολιτικό θάρρος για να κάνουμε αυτό το βήμα. Διότι πρωτίστως απαιτείται αυτοκριτική. Το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, είναι η έμπρακτη απόδειξη ότι η Σοσιαλδημοκρατία και η Αριστερά μπορούν και πρέπει να συμπορευτούν στη βάση μιας προγραμματικής συνεργασίας προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Η απότομη στροφή της Σοσιαλδημοκρατίας που την οδήγησε μακριά από τις ιδρυτικές της αρχές αποδείχτηκε πλήρως καταστροφική και απογοητευτική, η Αριστερά δείχνει ότι χάνει τη βάση της, είπε επίσης.

«Το κενό που δημιουργείται το καλύπτουν άλλες δυνάμεις του πολιτικού χάρτη, οι ακροδεξιοί, οι δημαγωγοί ακόμη και δυνάμεις απροκάλυπτα φασιστικές έχουν τα τελευταία χρόνια, ενισχυθεί σημαντικά», τόνισε και σημείωσε: «Έχουμε χρέος να μην επιτρέψουμε αυτόν τον εφιάλτη. Είναι επικίνδυνο για την ίδια την Ευρώπη», κατέληξε.

NΔ: Aν είχε καθαρό μυαλό όταν διέσυρε τη χώρα, τι άλλο θα μας είχε συμβεί αν παρέμενε θολωμένο

Mε αιχμηρό τρόπο σχολίασε η Νέα Δημοκρατία την ομιλία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) στο Βερολίνο.

«Αν είχε καθαρό μυαλό ο κ. Τσίπρας, όταν διέσυρε τη χώρα και τη φέσωσε με 100 δισ. ευρώ, αναρωτιόμαστε με τρόμο τι άλλο θα μας είχε συμβεί αν παρέμενε θολωμένο», αναφέρουν πηγές της Πειραιώς, σχολιάζοντας τη δήλωση Τσίπρα ότι το «καθαρό μυαλό» του τον βοήθησε στις αποφάσεις που έλαβε τον Ιούλιο του 2015».

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς