17.6 C
Athens

Το τέλος του νόμου Κατσέλη ανακοίνωσε ο Γιάννης Δραγασάκης

Κλείνει η «ομπρέλα προστασίας» για χιλιάδες δανειολήπτες • «Ηταν προϊόν της συγκυρίας της κρίσης», υποστηρίζει ο υπουργός

Το τέλος του νόμου Κατσέλη προανήγγειλε σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης. Τόνισε ότι ο νόμος Κατσέλη-Σταθάκη είναι προϊόν συγκυρίας της κρίσης και άφησε -αρκετά αόριστα- να εννοηθεί πως θα αντικατασταθεί στο μέλλον από κάποιον άλλο νόμο.

Επί της ουσίας το τέλος του νόμου Κατσέλη σημαίνει πως κλείνει η «ομπρέλα προστασίας», στην οποία έβρισκαν καταφύγιο χιλιάδες δανειολήπτες.

Ο κ. Δραγασάκης είπε χαρακτηριστικά: «Πολιτική μας απόφαση είναι να υπάρχει πάντα ένα πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο, ο νόμος Κατσέλη δημιουργήθηκε προκειμένου να αντιμετωπίσει προβλήματα κατά τη διάρκεια της κρίσης».

Ο κ.  Δραγασάκης, είπε ότι έγιναν κάποιες τροποποιήσεις στο νόμο, όπως η υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου. «Τον Δεκέμβριο», πρόσθεσε, «θα εξετάσουμε την πορεία του νόμου με βάση τα νέα δεδομένα και θα κινηθούμε ανάλογα».

Διαβεβαίωσε ότι σε κάθε περίπτωση, θα εγγυηθούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα πρώτης κατοικίας, αλλά παραδέχθηκε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα ο τρόπος.

«Θα το δούμε τον Δεκέμβριο», υπογράμμισε, «τονίζοντας ότι το νέο πλαίσιο θα είναι δομημένο με χαρακτηριστικά της μετά κρίσης εποχής».

Είναι πολλές οι υποθέσεις που εκκρεμούν

Ο κ. Δραγασάκης, παραδέχθηκε επίσης ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μεγάλο απόθεμα υποθέσεων που έχουν υπαχθεί στο νόμο, οι οποίες δεν έχουν εκδικαστεί και κάλεσε τις τράπεζες να αναλάβουν πρωτοβουλίες να αποσυμφορηθεί αυτή η κατάσταση. Μάλιστα είπε ότι σε περιπτώσεις που για μια υπόθεση εκτιμούν ότι θα υπάρξει κούρεμα δανείου με δικαστική απόφαση, είναι προτιμότερο να το κάνουν οι ίδιες και να κλείνει η υπόθεση.

Πρόσθεσε ότι στο νέο πλαίσιο προστασίας, θα υπάρχουν προληπτικές δράσεις κατά της υπερχρέωσης, όπως η σύσταση της Αρχής Πιστοληπτικής Ικανότητας ιδιωτών και επιχειρήσεων, αλλά και ενεργητικές πολιτικές, όπως η ενεργοποίηση της στεγαστικής πολιτικής, καθώς και της επιδότησης στεγαστικών δανείων.

Για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο, σημείωσε ότι θα πρέπει να περιμένουν την  απόφαση του Αρείου Πάγου.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς