Δεν ήταν ντέρμπι, δεν ήταν ματς υψηλής επικινδυνότητας, δεν ήταν παιχνίδι απ’ το οποίο κρινόταν κάτι. Ο Ολυμπιακός πήγε στην Πάτρα για να παίξει με την ιστορική Παναχαϊκή, έχοντας στο τσεπάκι του την πρόκριση και το μυαλό στο πρωτάθλημα. Σε αγώνες ομίλων όπου είχε προηγηθεί η νίκη επί του Λεβαδειακού, ο Ολυμπιακός για να έπεφτε θύμα έκπληξης δεν αρκούσε να χάσει από την Παναχαϊκή, αλλά και από τον Άρη Αβάτου στη συνέχεια.
Σε αυτές τις συνθήκες τίποτα δεν προμήνυε ότι θα συνέβαιναν πολύ περίεργα πράγματα στο Παμπελοποννησιακό, με σκοπό να τιμωρηθεί ο Ολυμπιακός με συγκεκριμένη ποινή. Αφαίρεση βαθμών. Με τους φιλάθλους της Παναχαϊκής οι ερυθρόλευκοι δεν είχαν αντιπαράθεση σε ανεπίτρεπτα όρια. Οι μαρτυρίες θέλουν έναν οπαδό του Παναθηναϊκού να βρίσκεται στην κερκίδα όπου υπήρχαν φίλοι του Ολυμπιακού και κάποιοι θερμόαιμοι που τον αναγνώριζαν να τον κυνηγούν και αυτός να φεύγει. Ακολούθησε η γνωστή τακτική της Αστυνομίας, η όξυνση, οι καταστροφές.
Οι αρμόδιοι να καταθέσουν εκθέσεις Αστυνομική διεύθυνση και παρατηρητής αγώνα στα δικαιοδοτικά όργανα για τα περαιτέρω, δεν διαπίστωσαν τραυματισμούς. Υπήρχαν όμως άλλοι, αναρμόδιοι που τους εντόπισαν και τους ανέδειξαν.
Πρωταγωνιστής ο γιατρός
Πρωταγωνιστικό ρόλο στην τιμωρία του Ολυμπιακού επιχειρεί να παίξει ο γιατρός του αγώνα Κώστας Δημητρόπουλος. Ο γιατρός δεν περιορίστηκε στα ιατρικά του καθήκοντα. Τι έκανε ακόμη;
Ο παρατηρητής του αγώνα τον…. βγάζει στη σέντρα. Τι αναφέρει στην έκθεσή του;
«Κατά το χρονικό αυτό διάστημα με φώναξε ο γιατρός του αγώνα κ. Δημητρόπουλος Κωνσταντίνος για να μου αναφέρει ότι υπήρξε σοβαρά τραυματίας ένας φίλαθλος στον οποίο προσέφερε πρώτες βοήθειες και αμέσως μετά διακομίσθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το οποίο υπήρχε στο γήπεδο από την αρχή του αγώνα».
Ο παρατηρητής Γεωργαράκης δεν περιορίστηκε εκεί. Προφανώς αντιλαμβανόμενος το τι γινόταν έστειλε συμπληρωματική έκθεση στην ΕΠΟ όπου τόνιζε ότι ο τραυματισμός του φιλάθλου δεν υπέπεσε στην αντίληψή του, αλλά τον συμπεριέλαβε στην έκθεσή του διότι του το ζήτησε «με επίμονο και επιτακτικό τρόπο» ο γιατρός Δημητρόπουλος. Επίμονα κι επιτακτικά λοιπόν ο γιατρός ζητούσε από τον παρατηρητή να γράψει για τραυματισμό.
Τι άλλο έπραξε ο Κωνσταντίνος Δημητρόπουλος; Έκανε δηλώσεις στην κάμερα του Cosmote TV που κάλυπτε τον αγώνα της Πάτρας. Τι είπε;
«Υπάρχει ένας 35χρονος τραυματίας από Αθήνα, ένας κύριος, στο κεφάλι, έγινε συρραφή ζαλίζεται όμως, κάνει εμετούς ο άνθρωπος, έχει κάτι εκδορές στα χέρια. Μετά την παροχή πρώτων βοηθειών μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο. Μας τον έφεραν οι ΕΚΑΒίτες από την εξέδρα ότι κάτι συνέβη, τώρα τι συνέβη…».
Τι δεν έκανε ο γιατρός; Δεν έδωσε συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ. Φανταστείτε οι γιατροί να έδειχναν ανάλογη σπουδή στον τελικό του κυπέλλου του Βόλου ΑΕΚ-ΠΑΟΚ.
Το Παμπελοποννησιακό
Τα παράδοξα όμως δεν τελείωσαν εδώ. Ο Δήμος Πατρών εξέδωσε ανακοίνωση για το Παμπελοποννησιακό, την οποία έχει πρώτο θέμα στην ιστοσελίδα pampeloponisiako.gr. Και τι κάνει ο Δήμος; Δεν καταδικάζει απλά τα επεισόδια, αλλά στέκεται στον πρόλογο σε τραυματισμό ανθρώπου.
Ποιος ήταν ο συγγραφέας της ανακοίνωσης; Και από πότε στα δημοτικά γήπεδα όπου υπάρχουν επεισόδια βγαίνουν οι δημοτικές αρχές και κάνουν ανακοινώσεις, ενώ δημοσιοποιούν αναλυτικά τις φθορές; Αυτά που γίνονται αρμοδίως από τους φορείς, ξαφνικά παίρνουν δημοσιότητα, με σκοπό προφανή.
Για να γίνει αντιληπτή η παράδοξη συμπεριφορά, παραθέτουμε την ανακοίνωση του Δήμου της Πάτρας, η οποία αναφέρει:
«Η Δημοτική αρχή καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τα επεισόδια που για μια ακόμα φορά διαδραματίστηκαν σε αγώνα ποδοσφαίρου και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός νέου ανθρώπου, στον οποίο ευχόμαστε πλήρη αποκατάσταση της υγείας του.
Κατά τη διάρκεια του χθεσινού ποδοσφαιρικού αγώνα, για το κύπελλο Ελλάδος, μεταξύ των ομάδων Παναχαϊκής και Ολυμπιακού Πειραιώς, που διεξήχθη στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο, προκλήθηκαν καταστροφές σε τρία συγκροτήματα τουαλετών, στο αντίστοιχο τμήμα του βοηθητικού γηπέδου καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο.
Για τις καταστροφές η Δημοτική αρχή και η Διοίκηση του σταδίου θα προχωρήσουν σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές στο στάδιο, που μετά τις πολύχρονες αγωνιώδεις προσπάθειες της Δημοτικής αρχής και των εργαζομένων του Δήμου κατέστη το στολίδι της πόλης, απευθυνόμενη στη Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού στην ΕΠΟ στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας, στον ΟΣΦΠ και στην Παναχαϊκή.
Επίσης λόγω των μεγάλων ζημιών που έχουν προκληθεί στις τουαλέτες και στο σύστημα πυρασφάλειας η Διοικούσα Επιτροπή ανακοινώνει ότι αναστέλλει προσωρινά τη λειτουργία τμήματος του Σταδίου μέχρι πλήρους αποκατάστασης των ζημιών».
Στο Πανθεσσαλικό στάδιο Βόλου όπου έγινε ο τελικός της ντροπής ΑΕΚ-ΠΑΟΚ, καμία δημοτική αρχή δεν βγήκε να κάνει ανακοινώσεις. Γιατί η διαφορά; Τα ερωτηματικά είναι αμείλικτα και δείχνουν ότι τα πρωταθλήματα επιχειρείται να παιχτούν σε άλλα γήπεδα με… άλλα κόλπα.