Πωλείται, έχει πουληθεί, θα πωληθεί, επίκειται η πώληση ή όχι της Ξάνθης; Το ερώτημα με διάφορες πλευρές και προοπτικές τίθεται συνεχώς στο ελληνικό ποδόσφαιρο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, χωρίς κανείς να είναι σε θέση με απόλυτη βεβαιότητα να καταγράψει μια συγκεκριμένη και σαφή απάντηση.
Όλα τα σημάδια δείχνουν «πώληση σε διαδικασία ολοκλήρωσης» για την ΠΑΕ, εξέλιξη που αποτελεί κοινό τόπο στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και για την οποία όλοι, επαΐοντες και μη, συμφωνούν πως έχει ή συντελεστεί και αν κάτι απομένει, ως έσχατη πιθανότητα, είναι οι τυπικές υπογραφές.
Στην εξαιρετικά αυξημένη αυτή πιθανότητα εδράζονται, άλλωστε, οι δημόσιες αναφορές του Αλέξη Κούγια και του Κώστα Καραπαπά, όταν αναφερόμενοι στην ιστορική ομάδα της Θράκης διατύπωναν, έστω και με μορφή ερωτημάτων, τη βεβαιότητα τους για τη συντελεσθείσα εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ΠΑΕ από πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Ιβάν Σαββίδη.
Στις παραπάνω δημόσιες τοποθετήσεις η απάντηση του Χρήστου Πανόπουλου, ισχυρού άνδρα της ακριτικής ΠΑΕ και cult μορφής του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, είναι η απόλυτη, νεκρική σχεδόν, σιωπή. Κι όταν ένας Πανόπουλος σιωπά, προκαλούμενος τόσο έντονα από συγκεκριμένες πλευρές, δημιουργούνται σημαντικότατα ερωτήματα, αναπάντητα προς το παρόν.
Παράγοντες της περιοχής της Ξάνθης με άμεση σχέση με το τοπικό ποδόσφαιρο και γνώση, ως ένα βαθμό, των εξελίξεων περί την ομάδα – σύμβολο της περιοχής είναι κατηγορηματικοί όταν ερωτώνται: «Η ΠΑΕ έχει ήδη μεταβιβασθεί στην ουσία και αν κάτι απομένει είναι, ίσως, η τυπική διαδικασία μεταβίβασης να ολοκληρωθεί ενώπιον των αρχών». Όταν ερωτώνται για το πρόσωπο που απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών δείχνουν προς την ΣΕΚΑΠ, κατονομάζουν ευθέως τον Ιβάν Σαββίδη και δεν δέχονται καμία αντίρρηση επ’ αυτού.
Μάλιστα είναι απολύτως κατηγορηματικοί διατυπώνοντας ευθέως και ανενδοίαστα την άποψη πως «τις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του πακέτου τις έκανε ο Μαρία Γκοντσάρεβα για λογαριασμό του Σαββίδη», ενώ οι πλέον τολμηροί διατυπώνουν την εκτίμηση ότι «τα λογιστήρια του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης έχουν πλέον ενοποιηθεί και τα λειτουργεί η κα Γκοντσάρεβα». Προς επίρρωση δε του ισχυρισμού τους αναφέρουν ότι «τίποτε δεν εξελίσσεται σε επίπεδο πληρωμών στην Ξάνθη αν δεν το εγκρίνει η Γκοντσάρεβα και δεν έρθει υπογεγραμμένη στο λογιστήριο της Ξάνθης η έγκριση». Το τελευταίο, μάλιστα, διατυπώθηκε με αφορμή μια πιθανή, προ καιρού, μετεγγραφική κίνηση από την πλευρά της ΠΑΕ που έμεινε στα χαρτιά.
Διάσταση απόψεων παρατηρείται ως προς το πρόσωπο που θα αναλάμβανε να νομιμοποιήσει μια συναλλαγή που δεν επιτρέπεται (ποδοσφαιρικά και εταιρικά). Η αρχική εμφάνιση του κ. Μπόρις Μουζενίδη, ομογενή εκ Ρωσίας και ισχυρότατου οικονομικού παράγοντα στη Βόρεια Ελλάδα (είναι αυτός που υποδέχθηκε τον Σαββίδη όταν ήρθε στην Ελλάδα) δεν επιβεβαιώνεται. Ούτε ο ίδιος, όπως λένε, ούτε το περιβάλλον του είναι διατεθειμένοι να παίξουν ένα νομιμοποιητικό ρόλο ως «μπροστινοί» σε μια ιστορία που ούτε τους ενδιαφέρει, ούτε του απασχολεί. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνεται και από την πλευρά της Ξάνθης, όπου το όνομα του κ. Μουζενίδη δεν ακούγεται πλέον «ως δήθεν ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ξάνθης».
Το μπέρδεμα, μετά από όλες τις παραπάνω διαβεβαιώσεις, προέκυψε όταν μπήκαν στην εξίσωση της αγοράς της ΠΑΕ το ξενοδοχείο της ομάδας και το προπονητικό κέντρο με το γήπεδο.
Το ευρύτερο πλέον πακέτο δείχνει να δυσκολεύει την τελική συμφωνία, σε σχέση με την εύκολη και γρήγορη εξαγορά της ΠΑΕ. Οι πηγές της περιοχής αναφέρουν πως «οι διαπραγματεύσεις γίνονται πέριξ των δεκαπέντε εκατομμυρίων (15.000.000) ευρώ για την εξαγορά από τον Ιβάν Σαββίδη όλων των περιουσιακών στοιχείων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ομάδα», ποσό που η πλευρά του ομογενή ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ επιθυμεί να μειώσει ώστε αυτό να προσεγγίσει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ. Τις διαπραγματεύσεις και εδώ όλα δείχνουν πως κάνει η κυρία Γκοντσάρεβα και όλες οι ενδείξεις πείθουν για μια τελική συμφωνία πολύ σύντομα.
Ποιος θα εμφανιστεί ως αγοραστής; Παντελώς άγνωστος στο ελληνικό κοινό ομογενής επιχειρηματίας ή «επιχειρηματίας» (ήδη έχουν υπονοηθεί τα αρχικά του ονοματεπωνύμου του) εκ Ρωσίας, έτοιμος να ριχτεί στη μάχη για τη νομιμοποίηση της διαδικασίας εξαγοράς του συνολικού πακέτου (ΠΑΕ, ξενοδοχείο, προπονητικό κέντρο κ.λ.π.). Ο πλούσιος, δυναμικός και ισχυρός του ρώσικου επιχειρείν αναμένει να εμφανιστεί όταν πρέπει, όταν η στιγμή θα είναι κατάλληλη, ώστε οι τυχόν απορίες να έχουν αρμοδίως διασκεδαστεί πριν καν την εμφάνιση του. Κανείς δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάει πως όλη αυτή η διαδικασία πρέπει να τύχει της έγκρισης του νόμου (αστικού και ποδοσφαιρικού) και τα έγγραφα πρέπει να είναι απολύτως νομιμοφανή.
Νέο πρόσωπο στις εξελίξεις (η αφωνία Πανόπουλου καλά κρατεί) ο Ζήσης Βρύζας. Ο εκδιωχθείς σκαιότατα από την ΕΠΟ πρώην εξυγιαντής του ελληνικού ποδοσφαίρου, ορισμένος από τον ΠΑΟΚ στην «χιλιοτραγουδισμένη» Επιτροπή Εξομάλυνσης είναι το πρόσωπο που τελικά θα υποκύψει και θα δεχθεί (έτσι ισχυρίζονται οι γνώστες των εξελίξεων) να παραστήσει τον Πρόεδρο της ΠΑΕ Ξάνθης υπό νέα ιδιοκτησία, για να ξεπλύνει, εκτός των άλλων, κάτι επιταγές πληρωμών από τη θητεία του στην εξυγιαντική ΕΠΟ σπασμένες σε τοκογλύφους.
Αν και αρχικά η στάση του απέναντι στην προοπτική να προεδρεύσει απλώς σε ένα νέο ιδιοκτησιακό σχήμα χαρακτηρίστηκε «ακραία συναισθηματική», σήμερα οι θαμώνες των ξενοδοχείων της περιοχής επιμένουν ότι «θα υποκύψει και θα πει το ναι, γιατί δεν μπορεί, σε τελευταία ανάλυση, να αρνηθεί τίποτε έτσι που είναι δεμένος χειροπόδαρα».
Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η παλιά Σκόντα και νυν απλή Ξάνθη ανήκει ήδη σε άλλα χέρια από τα γνωστά του Πανόπουλου. Το ίδιο, κανείς δεν βγάζει από την εξίσωση της εξαγοράς τον Ιβάν Σαββίδη (με ή χωρίς ΣΕΚΑΠ).
Τι απομένει; Η κλασσική σε όλες αυτές τις περιπτώσεις υπομονή έως ότου το μάθει, τελευταίος στη σειρά και ο σύζυγος…