Τορπιλίζει η Τουρκία το κλίμα λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, επικηρύσσοντας τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.
Ειδικότερα, με ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επικήρυξε, μεταξύ άλλων, τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γείτονα τον Ιούλιο του 2016 είχαν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα, δίνοντας μάλιστα 700.000 ευρώ για κάθε έναν από αυτούς.
Η Τουρκία ενέταξε τους «8» στην «ερυθρά αγγελία», κάτι που σημαίνει ότι πλέον τους θεωρεί υπεύθυνους για πράξεις τρομοκρατίας και τους καταλογίζει σχέσεις με την οργάνωση FETO του αυτοεξόριστου ιεροκήρυκα στις ΗΠΑ, Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί αυτουργό της απόπειρας πραξικοπήματος.
Με την κίνηση αυτή, η Άγκυρα θέλει τόσο να εγκλωβίσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενόψει της συνάντησής του με τον Ερντογάν, όσο και να φέρει ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων των δύο ηγετών το θέμα των «8».
Υπενθυμίζεται ότι σε χθεσινό της άρθρο η εφημερίδας Hurriyet είχε γράψει πως η Τουρκία είναι πεπεισμένη ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατέβαλε προσπάθειες να εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν και έλαβαν άσυλο στην Ελλάδα, εννοώντας προφανώς ότι οι προσπάθειες «σκόνταψαν» στην ελληνική δικαιοσύνη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν, ενόψει της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, είχε δηλώσει πως «με την Ελλάδα έχουμε πυκνή ατζέντα, όπως διμερείς εμπορικές σχέσεις, οι εξελίξεις στο Αιγαίο, ενεργειακά, ο TAP, Turkish Stream, η “τουρκική μειονότητα” στη δυτική Θράκη, η μειονότητα των Ρωμιών που ζουν στην Τουρκία και τα θέματα αυτών. Το Αιγαίο, η Μεσόγειος, υφαλοκρηπίδα, τα νησιά».
«Η Τουρκία στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στη Μαύρη θάλασσα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα με την ίδια αποφασιστικότητα», είπε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Καλίν και προειδοποίησε πως η Τουρκία δεν θα δεχθεί κανένα τετελεσμένο στην ανατολική Μεσόγειο.
«Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν πως για να γίνει η Μεσόγειος μια θάλασσα ειρήνης, πρέπει οι φυσικοί πόροι που θα βρεθούν να εκμεταλλευτούν ισότιμα και δίκαια» είπε και πρόσθεσε: «Είναι μάταιη η προσπάθεια να δημιουργηθούν ντε φάκτο καταστάσεις ειδικά από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί τετελεσμένα».