17.3 C
Athens

Φάκελος Ρότσεστι: Εμπειρία και… τρίποντη απειλή

Ο Ολυμπιακός προχώρησε την υπόθεση του Τέιλορ Ρότσεστι, καθώς ο Κεστούτις Κεμζούρα θέλει να βρει λύση στο επιθετικό πρόβλημα της ομάδας του, με τον Αμερικανό γκαρντ να φαντάζει την ιδανική προσθήκη για να επιτευχθεί αυτή η αλλαγή.

Ο Ρότσεστι ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα τη σεζόν 2009-10 από τη γερμανική Γκέτινγκεν, με την οποία μάλιστα κατέκτησε το EuroChallenge και έδειξε στην Ευρώπη ότι είναι ένας χαρισματικός σκόρερ. Μάλιστα, ο Αμερικανός γκαρντ αναδείχθηκε και MVP του Final Four και με τις εμφανίσεις του κέρδισε τη μεταγραφή του στη Γαλατάσαραϊ.

Ωστόσο, από τη σεζόν 2010 μέχρι και το 2013 περιπλανιόταν στην Ευρώπη, ψάχνοντας μία ομάδα να μπορεί να υποστηρίξει την επιθετική του στόφα. Αυτή έμελλε να είναι η Μοντεπάσκι Σιένα, με την οποία κατάφερε να αγωνιστεί σε 10 παιχνίδια της Euroleague, αλλά να μην δείχνει τι πραγματικά μπορεί να προσφέρει μέσα στο παρκέ.

Εκείνη την χρονιά μέτρησε μόλις 6,5 πόντους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης και έτσι τελείωσε άδοξα η παρουσία του στην Ιταλία. Ωστόσο, αυτή η σεζόν του άνοιξε τον δρόμο για να πάρει μεταγραφή στη Ρωσία και συγκεκριμένα στη Νίζνι.

Με τη Νίζνι ήταν εκπληκτικός, με τα νούμερά του να… ζαλίζουν. Σε 21 παιχνίδια της Euroleague είχε 18,9 πόντους, σουτάροντας με εξαιρετικά ποσοστά (50% στα τρίποντα, 51,9% στα δίποντα, 92,5% στις βολές). Παράλληλα κατέκτησε το βραβείο του κορυφαίου σκόρερ για τη σεζόν 2014-15 και έτσι άνοιξε ο δρόμος για τη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Με την «ομάδα του λαού» ήταν επίσης καλός, όχι στο σημείο που ήταν με τη Νίζνι την προηγούμενη περίοδο, αλλά η προσφορά του ήταν σημαντική με 14 πόντους μέσο όρο σε 10 παιχνίδια.

Ο Αμερικανός έκανε ένα διάλειμμα μιας χρονιάς από τη Euroleague, αλλά επέστρεψε τη σεζόν 2017-18 με τη φανέλα του Ερυθρού Αστέρα και σε μία γεμάτη σεζόν, κατάφερε να μετρήσει 13,4 πόντους σε 30 αγώνες.

Η σεζόν 2018-19 τον βρήκε στην Κίνα για λογαριασμό των Anhui Dragons, όπου πέρασε τη δεύτερη νιότη του, καθώς σε 45 αγώνες μέτρησε 41,2 λεπτά συμμετοχής και σκόραρε 33,5 πόντους. Όχι, το πρωτάθλημα της Κίνας δεν είναι ανταγωνιστικό για παίκτες επιπέδου Ρότσεστι, Σόνι Γουίμς κ.α. Ωστόσο, ο Αμερικανός έμεινε σε μία αρκετά καλή φυσική κατάσταση και μπόρεσε να «προετοιμαστεί» για μία ενδεχόμενη επιστροφή του στην Ευρώπη.

Στην Κίνα αγωνιζόταν και ο Τζίμερ Φριντέτ πριν πάρει τη μεταγραφή του στον Παναθηναϊκό. Όπως ο Φριντέτ είναι χαρισματικός σκόρερ, έτσι είναι και ο Τέιλορ Ρότσεστι. Ο Αμερικανός θα φέρει στον Ολυμπιακό επιθετικό προσανατολισμό, καθώς αυτός φαίνεται πως έχει χαθεί μέχρι στιγμής στη φετινή σεζόν.

Αν ο Κεστούτις Κεμζούρα καταφέρει να πάρει το μέγιστο από τον Ρότσεστι, το οποίο ίσως να μεταφράζεται σε 13 πόντους και 5 ασίστ ανά παιχνίδι, τότε η επίθεση του Ολυμπιακού θα ανέβει επίπεδο. Αυτήν την στιγμή οι Ερυθρόλευκοι σκοράρουν μόλις 71,5 πόντους στη φετινή Euroleague και βρίσκονται στη 14η θέση της λίστας, πίσω από τη Φενέρμπαχτσε.

Ο χαρισματικός γκαρντ, μπορεί να έχει πατήσει για τα καλά τα 34, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αποτελεί απειλή για τους αντιπάλους. Όποιος είδε πρόβλημα με την ηλικία του παίκτη, ας βγει μπροστά και να εκφράσει τα παράπονά του και για τον Βασίλη Σπανούλη. Το τι μπορεί να προσφέρει ένας παίκτης σε μία ομάδα δεν συνδέεται με την ηλικία του.

Ο Ρότσεστι δεν είναι το όνομα που θα εντυπωσιάσει, αλλά στο παρκέ είναι ο παίκτης που έλειπε από τον Ολυμπιακό, κυρίως γιατί μπορεί να σουτάρει με καλά ποσοστά πίσω από την γραμμή των 6,75 μ., ένα στοιχείο το οποίο λείπει πάρα πολύ από τους Ερυθρόλευκους, μιας και πέρα από τον Νίκολα Μιλουτίνοφ δεν υπάρχει μία ακόμη απειλή για σκοράρισμα, εκτός ρακέτας.

ΕΥΘΕΩΣ με τον Γιώργο Χαλά Γιώργος Χαλάς