Η είδηση της οριστικής διακοπής της σεζόν στη Euroleague, μόνο σαν κεραυνός εν αιθρία δεν ήρθε για όσους είχαν διαβάσει το FWS.gr, από το Σάββατο (23/05) όταν ο Μέγας Διδάσκαλος είχε αποκαλύψει το πλάνο της διοργανώτριας αρχής για το πώς θα κλείσει η σεζόν. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.
Η Euroleague με τις 10 από τις 11 ομάδες – βγάζουμε εκτός τον Παναθηναϊκό, καθώς αρνήθηκε να συμφωνήσει στην οριστική διακοπή – έπραξαν πάρα πολύ σωστά. Η διοργανώτρια αρχή και οι ομάδες – μέτοχοι σκέφτηκαν πρώτα απ’ όλα την υγεία παικτών, προπονητών και μελών των συλλόγων, μιας και η κατάσταση δεν επιτρέπει τη συνέχεια της σεζόν.
Ο CEO της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου, σε δηλώσεις του έκανε λόγο για διακοπή της πιο ιστορικής σεζόν της διοργάνωσης και έχει δίκιο, μιας και τα έσοδα των ομάδων (μέχρι να ξεσπάσει η κρίση του κορωνοϊού) ήταν πολύ ανεβασμένα.
https://athlosnews.gr/euroleague-plirotita-75-sta-gipeda-ayxisi-se-ola-ta-proionta-tis-diorganosis/
Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για μια αρχική απώλεια εσόδων που κυμαίνεται κατά μέσο όρο από 1,5 έως 3 εκατομμύρια ευρώ για κάθε ομάδα (ανάλογα τη χώρα προέλευσης αλλά και την πιθανή παρουσία της σε play off και Final-4). Μιλάμε πάντοτε για τα προσδοκώμενα έσοδα που σχετίζονται απευθείας με τη λίγκα και όχι από εισιτήρια (πλην των προπωλημένων διαρκείας βεβαίως) ή χορηγικές συμφωνίες και προβλεπόμενα πριμ στόχων. Από εκεί και πέρα, κάθε σύλλογος θα προσπαθήσει να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση με τους παίκτες του: κατά μέσο όρο οι περικοπές που θα επιβληθούν θα είναι της τάξης του 20%-25%. Και ειδικά για τα μεγάλα μπάτζετ, η «ελάφρυνση» θα είναι σημαντική.
Στο δια ταύτα. Από το 1958 και μετά, δηλαδή εδώ και 62 χρόνια, με το Κύπελλο πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης και στη συνέχεια με τη Euroleague, δεν έχει υπάρξει χρονιά που να μην έχει ανακηρυχθεί πρωταθλητής στη διοργάνωση. Αυτό είναι μία τραγική επίπτωση της κρίσης του κορωνοϊού, αλλά μπροστά στην υγεία των ανθρώπων, αυτά είναι ψιλά γράμματα. Και έτσι θα έπρεπε να είναι.
Όπως γίνεται αντιληπτό, η φετινή χρονιά μετατράπηκε από μία χρυσή σεζόν, στην πιο θλιβερή της ιστορίας της διοργάνωσης: όχι μόνο από οικονομική άποψη αλλά και από θέμα πρεστίζ. Κανένας δεν θα δυσανασχετήσει -ή τουλάχιστον σχεδόν κανένας- με την απόφαση αυτή ασφαλώς, καθώς υπάρχει κατανόηση της κατάστασης από την πλειοψηφία τόσο των φίλων του αθλήματος, όσο και από τους περισσότερους συλλόγους.
Η καλοκαιρινή περίοδος αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον, καθώς η μεταγραφική περίοδος θα είναι τρίμηνη και όσες ομάδες έχουν την οικονομική δυνατότητα θα έχουν αμέτρητο χρόνο για να σχεδιάσουν το ρόστερ της επόμενης χρονιάς. Το σίγουρο είναι πως τα μπάτζετ θα πέσουν και μαζί τους θα παρασύρουν προς τα κάτω και το κασέ αρκετών παικτών…