Ο καταιγισμός αιτήσεων από πλευράς συνταξιούχων, για την επιστροφή των αναδρομικών από τις περικοπές στις συντάξεις, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, που ξεκίνησε από τη δικαίωση ενός συνταξιούχου, δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα στο υπουργείο Εργασίας.
Αφού… απέτυχε να αποθαρρύνει τους συνταξιούχους από την υποβολή της αίτησης, με δηλώσεις τύπου «μην μπείτε στον κόπο, γιατί το κράτος θα κάνει έφεση», όπως είπε πρόσφατα ο υφυπουργός Εργασίας, Αναστάσιος Πετρόπουλος, και καθώς οι συνταξιούχοι φέρονταν αποφασισμένοι να υποβάλλουν αιτήσεις στα ταμεία προκειμένου να μη «χαθεί» από τις ενδεχόμενες αποζημιώσεις το έτος 2018, αποφάσισε τελικά να τους διευκολύνει και να περιορίσει τις ουρές που σχηματίζονταν και καθυστερούσαν τους υπαλλήλους από την εκτέλεση των υπολοίπων καθηκόντων τους .
Όπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΕΦΚΑ, θέτει από σήμερα σε λειτουργία, on line εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεως που αφορά στη διακοπή μειώσεων που έχουν εφαρμοστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη.
Η εν λόγω αίτηση θα απευθύνεται προς τις περιφερειακές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ ή τους τομείς επικουρικής ασφάλισης του ΕΤΕΑΕΠ, από όπου λαμβάνει ο συνταξιούχος την κύρια/επικουρική σύνταξη και αποσκοπεί πρωτίστως στη διευκόλυνση των ενδιαφερομένων και στην αποφυγή σώρευσης αιτήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες πληρωμών συντάξεων.
Η on line εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστότοπο του ΕΦΚΑ www.efka.gov.gr στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους.
Με την αίτηση οι συνταξιούχοι διακόπτουν την παραγραφή των αναδρομικών . Όμως, για να διεκδικήσουν τα ποσά απαιτείται να υποβάλλουν ατομική ή ομαδική αγωγή Τα συνολικά ποσά που διεκδικούν οι ενάγοντες κυμαίνονται από 2.000-25.000 ευρώ ανά άτομο. Αυτό σημαίνει ότι αν το δημόσιο κληθεί να επιστρέψει σε 2.5 εκ. συνταξιούχους τα «κομμένα» δώρα θα απαιτηθούν συνολικά πάνω από 5 δισ. ευρώ ετησίως ενώ αν συμπεριληφθούν και οι τυχόν επιστροφές περικοπών που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015 το κόστος θα εκτοξευθεί στα 8 δισ. ευρώ. Με αυτή τη δημοσιονομική «βόμβα» να απειλεί τα θεμέλια του συστήματος, είναι εύλογο το οικονομικό επιτελείο να αποκρούει οποιαδήποτε σκέψη για καθολική εκτέλεση των αποφάσεων του ΣτΕ.