Από την ημέρα που ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ ήρθε στην Ελλάδα για τον Ολυμπιακό, έδειξε πως θέλει άμεσο ποδόσφαιρο με ασφυκτικό πρέσινγκ και πολλή δουλειά από τους χαφ στη μεσαία γραμμή. Να φτάνει η μπάλα στην περιοχή και οι παίκτες του να είναι σε θέση να εκμεταλλευτούν το όποιο λάθος ώστε να έρθει το γκολ.
Ο Βάσκος τη συγκεκριμένη συνταγή την είχε πάντα στην καριέρα του. Η διάταξη ελάχιστα τον ενδιέφερε όπως είχε φανεί στην Έιμπαρ και στους υπόλοιπους ισπανικούς συλλόγους που δούλεψε πριν έρθει στον Ολυμπιακό και βρει τη… Γη της Επαγγελίας κατακτώντας ένα ιστορικό ευρωπαϊκό τρόπαιο και την αμέσως επόμενη σεζόν πρωτάθλημα και κύπελλο με κυριαρχικό τρόπο σε όλα τα ντέρμπι.
Για να συμβούν όλα αυτά, ο Μεντιλίμπαρ ήθελε – και εξακολουθεί να θέλει – εργάτες στη μεσαία γραμμή που θα κάνουν τη βρώμικη δουλειά και θα μπορούν να ανοίξουν στα πλάγια ή να παίξουν κάθετα χωρίς να παίρνουν όμως το μεγάλο ρίσκο.
Έσε, Τσικίνιο, Όρτα, Ντάνι Γκαρθία είναι μόνο κάποιοι από όσους χρησιμοποιήθηκαν στη μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού επί ημερών του Ισπανού κόουτς και λίαν συντόμως – σε ανεπίσημο ματς πρωτίστως – θα δούμε και τον Λορέντζο Σιπιόνι που αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη.
Η επιμονή του Μεντιλίμπαρ στον 20χρονο χαφ της Τίγκρε είχε εξήγηση εξ αρχής παρατηρώντας τα χαρακτηριστικά του. Σε ένα σκληρό, δυναμικό πρωτάθλημα με πολλές μονομαχίες, ο Σιπιόνι ξεχώρισε με 6.4 ανακτήσεις ανά ματς μέσα στο 2025 και 3.6 τάκλιν αλλά και 2.1 κλεψίματα κατά μέσο όρο.
Ο Αργεντινός έρχεται να προστεθεί δίπλα σε έναν συμπατριώτη του (Έσε) με παρόμοια χαρακτηριστικά αλλά ίδιο δυναμισμό και με τον Μεντιλίμπαρ να ψάχνει έναν ακόμα μέσο που θα γλυκάνει περισσότερο το παιχνίδι και θα έχει χαρακτηριστικά που θα τον καθιστούν πιο επικίνδυνο στην περιοχή όπως ο Λουίς Μίγια. Που να μπορεί να υπηρετήσει τον ρόλο του Τσικίνιο όταν κινείται πίσω από τον επιθετικό.
Γίνεται σαφές πως ο Μεντιλίμπαρ δεν έχει σκοπό – και απολύτως λογικό είναι – να παρεκκλίνει από το πλάνο που του έδωσε τόσες επιτυχίες – μαζί και στον σύλλογο – αυτόν τον ενάμιση χρόνο. Ο δυναμισμός στον άξονα είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητος, μαζί και τα τρεξίματα ειδικά όταν στο Champions League το επίπεδο είναι τόσο υψηλό.