Ο Βαγγέλης Μαρινάκης αντέδρασε το βράδυ της Πέμπτης (6/2) ως πρόεδρος της Super League στη νέα τιμωρία, με αφορμή την επιβολή περιοριστικών όρων απαγόρευσης εισόδου σε γήπεδα σε βάρος ποδοσφαιριστών και μελών του προπονητικού επιτελείου του ΠΑΟΚ, τονίζοντας πως «πουθενά στη γη (ίσως πλην της Β. Κορέας) και σε κανένα δικαιοδοτικό σύστημα δεν επιβάλλονται δύο διαφορετικές ποινές για το ίδιο αδίκημα».
Παράλληλα τόνισε ότι τη Δευτέρα (10/2) θα συγκαλέσει έκτακτο ΔΣ. στο οποίο θα δώσει το «παρών» ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και η διοίκηση της ΕΠΟ, ώστε όλοι μαζί να τοποθετηθούν εις βάρος αυτής της παράλογης κατάστασης που πρέπει να αλλάξει.
Την Παρασκευή (7/2) ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Μάκης Γκαγκάτσης, μίλησε με ανθρώπους της UEFA ενημερώνοντάς την για την κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο ειδικά μετά τα όσα έγιναν με τις ποινικές διώξεις σε παίκτες και τον προπονητή του ΠΑΟΚ.
Όπως προκύπτει από την ΕΠΟ, στην ευρωπαϊκή συνομοσπονδία έγιναν έξαλλοι με την απόφαση και το γεγονός πως οι διώξεις ήταν ποινικές όχι πειθαρχικές, διακρίνοντας ωμή παραβίαση στο αυτοδιοίκητο.
Αναλυτικά όσα ανέφερε σε δήλωσή του ο Μάκης Γκαγκάτσης για το φλέγον ζήτημα που έχει προκύψει:
«Μετά τις ποινές διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών που επιβλήθηκαν στην ΑΕΚ, στον Άρη και στον Παναθηναϊκό, καθώς και τις ποινές στον ΠΑΟΚ, θεωρώ ότι ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αντιμετωπίσουμε αφενός τον παραλογισμό του “γράμματος του νόμου” με την επιβολή πολλαπλών ποινών για το ίδιο αδίκημα, καθώς και του “πνεύματος” έτσι ώστε ο αθλητικός νόμος και η αθλητική δικαιοσύνη να εφαρμόζονται με τρόπο που εξασφαλίζει τη δίκαιη μεταχείριση των συλλόγων.
Η εξίσωση πειθαρχικών παραπτωμάτων που συμβαίνουν στο πλαίσιο ενός αγώνα με πράξεις που αφορούν τη διατάραξη της τάξης από τους φιλάθλους, στην πραγματικότητα αλλοιώνει τη φύση του αθλήματος. Το επόμενο βήμα ποιο θα είναι; Μία κόκκινη κάρτα για απόπειρα βιαιοπραγίας ή μία αντιπαράθεση στα αποδυτήρια, θα επισύρουν ποινικές διώξεις;
Η ποινικοποίηση πειθαρχικών αδικημάτων ανοίγει τον δρόμο για επικίνδυνες παρεμβάσεις στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου, που είναι οργανωμένο, έχει δικές του δομές και η ανεξάρτητη λειτουργία του είναι αναγνωρισμένη από την FIFA και την UEFA. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι είναι “κράτος εν κράτει”. Ομοίως ούτε το κράτος μπορεί να λειτουργεί σαν “ποδόσφαιρο εν ποδοσφαίρω”».