Ενημέρωση για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Η περιοχή του ρήγματος έχει σπάσει σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν κάποια κενά ακόμη ανάμεσα στα επίκεντρα τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στη γέννηση κάποιου ισχυρότερου σεισμού. Τα σενάρια, ωστόσο, φαίνεται να είναι καλύτερα, καθώς η περιοχή που έχει μείνει είναι μικρότερη και πηγαίνουμε σε ένα πιο ευνοϊκό σενάριο. Σε κάθε περίπτωση οι κάτοικοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται δονήσεις για το επόμενο χρονικό διάστημα και θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι. Η κατάσταση φαίνεται να πηγαίνει σε ένα καλύτερο σενάριο», ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε στην τοποθέτησή του ο Κώστας Παπαζάχος.
«Συστήνω ψυχραιμία στους κατοίκους της Σαντορίνης, όλοι οι επιστήμονες βρισκόμαστε δίπλα τους», τόνισε η Εύη Νομικού.
«Γνωρίζουμε πολύ καλά τι συμβαίνει. Δημιουργούμε χάρτες τεκτονικούς που επιβεβαιώνουν ότι τα σημερινά επίκεντρα είναι πολύ πιο μακριά από το επίκεντρο του 1956», σημείωσε επίσης η κα Νομικού.
Ο Ευθύμης Λέκκας μίλησε στη συνέχεια για το μοναδικό σεισμικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης και επισήμανε τον υψηλό κίνδυνο κατολισθήσεων στο νησί.
Η τοποθέτηση του Ευθύμη Λέκκα:
«Η Σαντορίνη είναι ένα μοναδικό μέρος σε όλο τον κόσμο. Ίσως είναι το πιο όμορφο σημείο στον κόσμο και αυτό τεκμηριώνεται από το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με την μεγαλύτερη καλντέρα της τάξεως των 8 επί 11 χιλιομέτρων, με την μεγαλύτερη έκρηξη στον κόσμο που έγινε πριν 3.500 χρόνια, με τον πολιτισμό που αναπτύχθηκε παράλληλα με τις διεργασίες του ηφαιστείου αλλά και με το μοναδικό φυσικό και οικιστικό περιβάλλον το οποίο έχει.
Η Σαντορίνη λοιπόν, διαμορφώθηκε από αυτούς τους γεωδυναμικούς κινδύνους και κυρίαρχα από τον ηφαιστειακό κίνδυνο, τον σεισμικό κίνδυνο, τον κατολισθητικό κίνδυνο. Αυτοί οι κίνδυνοι λοιπόν, δημιούργησαν και το μοναδικό ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης. Είναι επόμενο αυτοί οι κίνδυνοι να εκδηλώνονται κατά περιόδους και βεβαίως θα ασχοληθούμε στη συγκεκριμένη περίπτωση με τον κατολισθητικό κίνδυνο, ο οποίος είναι ένας κίνδυνος που διαμορφώνει συνεχώς τα μοναδικά πρανή της καλντέρας. Ο κίνδυνος λοιπόν, σε όλο το μήκος σχεδόν των πρανών της καλντέρας της Σαντορίνης είναι υψηλός, αλλά και η διακινδύνευση είναι υψηλή, δεδομένου ότι σε αυτά τα σημεία συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου τουλάχιστον οκτώ μήνες κάθε χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας.
Βασικά σημεία τοποθέτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη:
- Ευχαριστούμε την επιστημονική κοινότητα.
- Εχουμε τη δυνατότητα να εξηγήσουμε το φαινόμενο.
- Εχουμε μια ενεργή και παγκοσμίως αναγνωρισμένη επιστημονική κοινότητα που ερευνά τέτοιου είδους θέματα.
- Οι παρουσιάσεις που είδατε είναι αποτέλεσμα μιας μεθοδικής δουλειάς.
- Η Πολιτεία οφείλει να εμπιστεύεται την Επιστήμη.
- Κρατώ την πιο ενθαρρυντική προσέγγιση του κυρίου Παπαζάχου.
- Απαιτείται απόλυτη υπακοή στις κατευθύνσεις της Πολιτικής Προστασίας.
- Εχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.
- Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο.
- Προσπαθούμε την τελευταία πενταετία να εγκαθιδρύσουμε στη χώρα μια κουλτούρα Πολιτικής Προστασίας.
- Κατανοώ τον φόβο των νησιωτών.
- Καλώ τους πολίτες να είναι ψύχραιμοι και να συνεργάζονται με τις Αρχές.