Συνεχίζονται οι σεισμικές δονήσεις στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού τις τελευταίες ώρες, με τις 16 από αυτές να είναι πάνω από τέσσερις βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Μέσα στη νύχτα κατεγράφησαν δεκάδες σεισμικές δονήσεις με τη μία μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ – που σημειώθηκε ανοιχτά της Σαντορίνης λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 22 χλμ νότια της Αμοργού και το εστιακό βάθος ήταν στα 10 χλμ.
Ενώ στις 04:35, στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού σημειώθηκε ακόμη μία μεγέθους 4,3 Ρίχτερ, 16 χλμ βόρεια βορειοδυτικά της Ανάφης με εστιακό βάθος στα 5 χλμ, σύμφωνα με την Αυτόματη Λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο, Ανάφη και Αντίπαρο, ενώ στη Σαντορίνη έχουν μεταβεί προληπτικά μια ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ και δύο ομάδες της 1ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων, καθώς και κλιμάκια διασωστών και γιατρών, με ασθενοφόρα και εξειδικευμένο εξοπλισμό.
Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους και να μην προσεγγίζουν εγκαταλελειμμένα κτήρια.
Δεκάδες σεισμικές δονήσεις μετά τα μεσάνυχτα
Δεκάδες σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν μετά τα μεσάνυχτα στην υποθαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Πιο αναλυτικά, το τελευταίο 48ωρο έχουν καταγραφεί περισσότερες από 200 σεισμικές δονήσεις μεταξύ Θήρας και Αμοργού. Το Σάββατο καταγράφηκαν 85 σεισμοί, ενώ την Κυριακή σημειώθηκαν 78 δονήσεις μέχρι το μεσημέρι με τις επτά από αυτές να είναι πάνω από 4 Ρίχτερ.
Από την 24η Ιανουαρίου, στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, διαπιστώνεται «μεγάλη αύξηση της σεισμικότητας», έχουν καταγραφτεί πάνω από 380 σεισμοί, δήλωσε χθες Κυριακή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Καραστάθης, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, προσθέτοντας πως οι επιστήμονες παρακολουθούν «με προσοχή την εξέλιξη του φαινομένου».
Την ίδια ώρα σε εγρήγορση βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας συγκάλεσε εκ νέου κοινή συνεδρίαση δύο επιστημονικών επιτροπών στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας παρουσία του Υπουργού Βασίλη Κικίλια και άλλων αρμόδιων φορέων.
Προληπτικά μέτρα που πρότειναν οι επιστήμονες:
Αποφυγή συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους
Αποφυγή προσέγγισης εγκαταλελειμμένων κτηρίων
Αποφυγή πρόσβασης στα λιμάνια: Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου, Παλαιού Λιμένα Φηρών.
Τη Δευτέρα 3/2 τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.
Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Έχει μετατοπιστεί το κέντρο των σεισμών – Πιθανά μέχρι και τα 6 Ρίχτερ
Είχαμε ένα μπαράζ με αυξημένο πλήθος και αυξημένα μεγέθη, που το απόγευμα φάνηκε να μειώθηκαν τα πλήθη, είπε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στις Κυκλάδες.
Εξήγησε πως παρατηρείται μετατόπιση των επικέντρων προς τα βόρεια-ανατολικά, δηλαδή προς την κατεύθυνση, όχι πολύ κοντά, στην Αμοργό και απομάκρυνση από τη Σαντορίνη. Αυτό είναι το καλό νέο της ημέρας, δηλαδή, η σεισμική δραστηριότητα και κυρίως η έντονη φάση του τελευταίου 24ωρου εντοπίζεται αρκετά μακριά πλέον από τα νησιά και κατά συνέπεια δημιουργείται μία απόσταση ασφαλείας.
Έτσι, ακόμα και αν γίνει ισχυρότερος σεισμός να είναι δύσκολο να βλάψει αυτά τα νησιά.
Από όλες τις ενδείξεις που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα προκύπτει ότι έχει ενεργοποιηθεί το νότιο τμήμα ενός μεγάλου ρήγματος που βρίσκεται στην υποθαλάσσια τάφρο μεταξύ Αμοργού, Αστυπάλαιας, Ανάφης και Σαντορίνης. Είναι το ρήγμα το οποίο κατά πάσα πιθανότητα το 1956 έδωσε πολύ μεγάλο σεισμό μεγέθους 7,7 Ρίχτερ.
Μόνο ένα μικρό τμήμα του 20 χιλιομέτρων έχει ενεργοποιηθεί και δε θα πρέπει να σκεφτόμαστε ότι θα επαναληφθούν τα ίδια».
Ο ίδιος απέρριψε το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθούν και άλλα ρήγματα ενώ τόνισε ότι τα ηφαίστεια δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί χωρίς όμως να αποκλείεται αυτό στο μέλλον.
«Καταλήξαμε ότι η συμπεριφορά τις σεισμικής δραστηριότητας από τις 24 Ιανουαρίου έχει τα χαρακτηριστικά των προσεισμών και ενδεχομένως το 4,6 να ήταν ο κύριος και να υπάρξει φθίνουσα πορεία. Μπορεί ωστόσο να ήταν και προσεισμός. Θα χρειαστούμε περισσότερες ημέρες για να το πούμε αυτό» σημείωσε.