Από τον ενθουσιασμό της επιστροφής στο κορυφαίο επίπεδο πέρυσι, στην «υποχρέωση» νίκης φέτος. Ο Ολυμπιακός δεν είχε περιθώριο να πετάξει βαθμούς απέναντι στην Γκίζεν, ωστόσο οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν πριν από το παιχνίδι (ενοχλήσεις Ατανασίεβιτς σε συνδυασμό με μακροχρόνια απουσία Ζουπάνη) και κατά τη διάρκεια (τραυματισμός Τζούριτς), έφεραν σε πολύ δύσκολη θέση τον Αντρέα Γκαρντίνι που κλήθηκε εκ των έσω να λύσει ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα.
Για την Γκίζεν τα είχαμε γράψει. Ενθουσιώδης ομάδα που ρισκάρει, θα κάνει λάθη στην επίθεση ειδικά σε κρίσιμα σημεία, αλλά ταυτόχρονα έχει μια άγνοια κινδύνου που μπορεί να την κάνει επικίνδυνη αν την υποτιμήσεις.
Πλήρης ο Ολυμπιακός πιθανότατα θα κέρδιζε αρκετά εύκολα και δεν θα άφηνε σετ (χωρίς διάθεση υποτίμησης των Γερμανών). Πιο έτοιμη ομάδα σε αυτό το επίπεδο, με μεγάλη εμπειρία και με το «πρέπει» καρφιτσωμένο σε κάθε γωνιά του οργανισμού και των παικτών: κάτι που η Γκίζεν ακόμα δεν έχει.
Η δύναμη της ομάδας αποδείχθηκε πως μετρά περισσότερο από κάθε απουσία. Όπως όταν έχασε τον Τζούριτς πέρυσι στον 4ο τελικό με τον Παναθηναϊκό, έτσι κι απέναντι στην Γκίζεν μετά το 1-1, ο Ολυμπιακός χρειάστηκε να επιστρατεύσει κάθε σχήμα, κάθε πιθανή τακτική για να πάρει τη νίκη. Και την πήρε, αγχωτικά, πανάξια, με χαρακτήρα σκληρού συνόλου.
Κουμεντάκης διαγώνιος, Δαλακούρας πλάι στον Πέριν και πάμε: Σημαντικό προβάδισμα (8-3) στο τρίτο σετ, γερμανική αντεπίθεση και… ρεσιτάλ Τράβιτσα. Ο Ιταλός πασαδόρος έπαιξε για όλους με το σκορ στο 16-16, έτρεξε σερί 9-0 με δύο άσους, με απίστευτες πάσες, χωρίς να κουράσει τον Κουμεντάκη (4 πάσες, 2 τελειωμένες επιθέσεις) και με πολύ πρώτο χρόνο.
Μια ομάδα που δεν είχε καθαρό διαγώνιο να στηριχθεί και τον καλύτερο μπλοκέρ της, είχε 56% επίθεση στο τρίτο σετ κι αυτό δείχνει τη θέληση που έβγαλαν όλοι, σε συνδυασμό με την καθαρή ματιά του αρχηγού του Ολυμπιακού σε πάσα και εννέα μέτρα.
Και ακόμα πιο απίστευτο το τέταρτο σετ, εκεί όπου οι Γερμανοί αρνήθηκαν να καταθέσουν τα όπλα και χρειάστηκε η επιστράτευση του Ματέο Χασμπάλα. Ο 20χρονος είχε ενημερωθεί από τον Αντρέα Γκαρντίνι πως όπως και σε προηγούμενα παιχνίδια θα μπει για το σερβίς. Μπήκε με θράσος και πείσμα, βέβαιος πως αυτή θα φορά θα πάρει άσο και τον πήρε, για να πέσουν όλοι πάνω του με πρώτο τον Τράβιτσα. Ωραία ιστορία.
Βλέποντας το σφαιρικά, ναι, ο Ολυμπιακός δεν κέρδισε την ισχυρότερη ομάδα της διοργάνωσης, ούτε την πιο δυνατή του ομίλου. Βάσει συνθηκών και προβλημάτων είναι μια τεραστίου μεγέθους νίκη που του επιτρέπει να σκέφτεται πρόκριση, που τον κάνει να νιώθει άτρωτος όταν βλέπει πως τα πράγματα στραβώνουν.
«Είμαι πολύ χαρούμενος για την ομάδα. Γιατί ήμασταν ομάδα, είμαστε ομάδα», υπογράμμιζε στις δηλώσεις του ο Αντρέα Γκαρντίνι, που απόλαυσε τους παίκτες του να πέφτουν λυσσασμένα στο τάραφλεξ για να σώσουν κάθε χαμένη μπάλα. Ο Ιταλός κατάλαβε πόσο ατσαλώνονται οι παίκτες του με τέτοια δεδομένα και έδωσε τη μεγάλη εικόνα.
Αυτό το 29% στην επίθεση των Γερμανών στο τρίτο σετ δεν ήταν αποτέλεσμα μόνο της πίεσης του Τράβιτσα αλλά και των αμυνών που έβγαλαν ο Τζιάβρας και ο Δαλακούρας. Ο πρώτος έκανε ένα από τα κορυφαία του παιχνίδια με τα ερυθρόλευκα (έδωσε αρκετές φρι μπολ), ο δε Εβρίτης ακραίος πέρα από σταθερότητα στην υποδοχή (έπιασε το 67% στις 18 φορές που σημαδεύτηκε), πήρε λίγες και καλές επιθέσεις (5/6), δεν έκανε λάθη και έπαιξε με αυτοπεποίθηση απέναντι στην άλλοτε ομάδα του.
Ο Τράβιτσα πέρα από το σερί στο τρίτο σετ, ήταν παντού. Έτρεχε να κλείνει στις γωνίες, φώναζε, έδινε οδηγίες, έπεφτε κάτω να βγάλει τις πιο απίστευτες άμυνες, έπαιζε τον πρώτο χρόνο σε κόντρα μπάλα σαν να είναι κάτι απλό. Κάτι πάσες ονειρεμένες.
Ο Πέριν (MVP) είχε το πιο δύσκολο έργο από όλους: ο Καναδός αναγκάστηκε να πάρει 40 επιθέσεις (το μπλοκ προσαρμόστηκε αναμενόμενα πάνω του), κέρδισε 20 πόντους συνολικά (48% επ.) και έκανε πολλά στο κλείσιμο των σετ.
Ο Τράβιτσα έπαιζε με κλειστά μάτια τον πρώτο χρόνο με τον Παγένκ (15π./18επ.), ο Μασούλοβιτς διάβασε φάσεις πάνω στο φιλέ στο ντεμπούτο του και θεμελίωσε κάποιες διαφορές με τα σερβίς του.
Για τον Τζούριτς η βραδιά εξελίχθηκε άσχημα σε ατομικό επίπεδο. Από το ξεκίνημα έδειξε πως δεν πατάει καλά, η γλώσσα του σώματος φώναζε ότι δεν μπορεί να καλύψει τη θέση και στο φινάλε του δεύτερου σετ εγκατέλειψε οριστικά. Ο Ολυμπιακός δεν τον ήθελε να πάρει πόντους σε βαθμό… Ατανασίεβιτς αλλά να «τρομάξει» τους Μάνθα και Τσάμπλιν, να βοηθήσει στο μπλοκ (όπως και έκανε).
Τώρα ο Αντρέα Γκαρντίνι περιμένει να δει το ιατρικό δελτίο για τα επόμενα παιχνίδια και όπως γίνεται αντιληπτό, το βάρος θα αρχίσει να πέφτει στο ματς με τη Φενέρμπαχτσε στις 5/12 στο Ρέντη, αφού με νίκη η ομάδα του θα γίνει φαβορί για τη δεύτερη θέση.
ΥΓ.1: Φανταστική ατμόσφαιρα μετά από καιρό στο κλειστό και με παιδιά και με κόσμο που στήριξε πολύ τους παίκτες του Ολυμπιακού, καταλαβαίνοντας πόσο ανάγκη το είχαν ειδικά σε αυτό το παιχνίδι που σε επίπεδο οργάνωσης και παρουσίασης, ήταν όντως επιπέδου CEV Champions League. Πολύ ωραίο που βρέθηκε εκεί και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, όπως σχολίασε εύστοχα και ο Ιντάλγκο.
ΥΓ.2: Η πρόκριση του Μίλωνα δεν είναι έκπληξη. Αργά και σταθερά έχουν γίνει βήματα για ευρωπαϊκές νίκες. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τους παίκτες του Σάκη Ψάρρα απέναντι στη Λας Πάλμας.
ΥΓ.3: Ο Παναθηναϊκός είχε την ευκαιρία του για να φτάσει κοντά σε μια σημαντική πρόκριση. Ο Νίλσεν και ο Πρωτοψάλτης έχουν σηκώσει τρομακτικό βάρος και είναι παράξενο πώς έστω ένας από τους δύο (αν όχι και οι δύο) δεν μένουν στον πάγκο (στο πλαίσιο διαχείρισης) στα σετ που η διαφορά ανοίγει υπέρ του αντιπάλου. Μπορεί να εμφανίζονταν πιο φρέσκοι, αλλά αυτό το ξέρει καλύτερα ο Δημήτρης Ανδρεόπουλος.