Πριν από έναν χρόνο, ο Ολυμπιακός ONEX έμενε με το «αχ» στην Πολωνία για τη χαμένη ευκαιρία να φύγει με βαθμό απέναντι στη Ζάκσα. Οι Ερυθρόλευκοι στην πρεμιέρα τους στο CEV Champions League είχαν πληρώσει την απειρία τους απέναντι στην τότε πρωταθλήτρια Ευρώπης αλλά και την αδυναμία τους να εκμεταλλευτούν τα διαστήματα που ήταν ανώτεροι.
Έναν χρόνο αργότερα, οι πρωταθλητές Ελλάδας πήγαν στην Ιταλία για να αντιμετωπίσουν μια ομάδα που πέρυσι ήταν φιναλίστ σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις και στο Challenge Cup. Αλλαγμένη, με προβλήματα χημείας και με αρκετά δομικά ζητήματα. Αυτό βέβαια δεν καθιστά μια ελληνική ομάδα φαβορί, όσο καλό ρόστερ κι αν διαθέτει. Ας μην ξεχνάμε πως όταν η Μόντσα παίζει με την Τρεντίνο, ο Ολυμπιακός κοντράρεται με τον Φλοίσβο (με σεβασμό στην προσπάθεια της ομάδας του Φαλήρου).
Διαφορετικά μεγέθη, διαφορετικοί στόχοι. Οι Ερυθρόλευκοι αυτή τη φορά δεν άφησαν την ευκαιρία που τους παρουσιάστηκε να πάει χαμένη, πήραν τον βαθμό που άξιζαν και αν δεν αδικούσαν τον εαυτό τους, θα μπορούσαν να έχουν φύγει και με καθαρό τρίποντο από τη Λομβαρδία. Έτσι όπως πήγε, όμως, η αναμέτρηση, η Μόντσα ήταν αυτή που άξιζε να πανηγυρίσει την ιστορική πρώτη της νίκη στην κορυφαία διοργάνωση.
Ο Αντρέα Γκαρντίνι έδειξε μετά το τέλος του αγώνα αυτό που αποτελεί το πρόβλημα για τον Ολυμπιακό ως τώρα στη σεζόν: ανετοιμότητα σε επίπεδο φυσικής κατάστασης για κάποιους παίκτες λόγω τραυματισμών. Ως τώρα, στην Ελλάδα το ζήτημα μακιγιάρεται λόγω της μεγάλης διαφοράς ποιότητας, ωστόσο στην Ευρώπη όταν ένα παιχνίδι τραβήξει στα τέσσερα και πέντε σετ, η ένταση είναι τέτοια που μοιάζει αδύνατο να ακολουθήσεις.
Κι αυτό ήταν που έλειψε από το σύνολο του Ιταλού προπονητή. Η ομάδα του διαρκώς επέστρεψε όταν η Μόντσα έχτιζε σερί αλλά εκεί που της δόθηκε η ευκαιρία στο 4ο σετ…
Ο Ζάιτσεφ έκανε το πρώτο δώρο με άστοχη επίθεση, ο Ατανασίεβιτς τελείωσε την επόμενη για το 21-22 και μετά ήρθαν τα λάθη. Μπλοκ του Μπερέτα στον Σέρβο διαγώνιο, κακή πάσα του Τράβιτσα και άστοχη πάιπ του κουρασμένου Πέριν και ξαφνικά 24-22. Σβήστηκε το πρώτο σετ μπολ, όμως χάθηκε το σερβίς του Κουμεντάκη και μαζί μια τελευταία ελπίδα για μια καθαρή νίκη που θα δημιουργούσε διαφορετικά δεδομένα στον όμιλο.
Το ντεπόζιτο στο τάι μπρέικ άδειασε ενώ η Μόντσα έδειχνε φρέσκια χωρίς να κάνει κάτι το τρομερό. Απλώς ο Μάσιμο Έκελι είχε τη δυνατότητα να αλλάξει τον αρνητικό στην επίθεση Ρερς με τον Μαρτίλα και ο 20χρονος Φινλανδός έδεσε καλύτερα την υποδοχή και πίεσε αποτελεσματικά από τα εννέα μέτρα για να δώσει τη νίκη στην ομάδα του. Μια αλλαγή που αποδείχθηκε ένεση φρεσκάδας.
Ο Ιταλός προπονητής στηρίχθηκε στα νιάτα κι άφησε κάποιες ψηλές μπάλες για τον Ζάιτσεφ – που έπαιξε όσο χρειάστηκε με την ποιότητά του – ενώ ο Λαβανί που αντικατέστησε τον Σβαρτς ήταν αποτελεσματικός στη γρήγορη και την κόντρα μπάλα για αυτό και το ερυθρόλευκο μπλοκ δεν τον σταμάτησε ούτε μία φορά σε τέσσερα σετ.
Αυτό που πίστευα πριν το παιχνίδι είναι πως αν ο Ολυμπιακός κατόρθωνε να κρατήσει τη Μόντσα στο 45% στην επίθεση θα έπαιρνε και τη νίκη. Με αυτό το ποσοστό έκλεισαν την αναμέτρηση οι Ιταλοί που είχαν 32% στο πρώτο σετ, 48% στο τρίτο και 36% στο τέταρτο που οι Ερυθρόλευκοι το έχασαν.
Αυτό που δεν είχα υπολογίσει όμως είναι το – όπως εξηγήθηκε από τον Αντρέα Γκαρντίνι – (μάλλον φυσιολογικό) άδειασμα στο 5ο σετ.
Υπάρχουν όμως και τόσα καλά που αξίζει να κρατήσει κανείς και με αυτά οδηγό θα πρέπει να πάνε στα επόμενα παιχνίδια οι πρωταθλητές Ελλάδας: Το απίθανο πρώτο σετ (60% υποδοχή, 4 άσοι για μόλις 2 χαμένα σερβίς, 5 μπλοκ), τα ντουμπλάζ του Τζιάβρα (σπουδαία ευρωπαϊκή εμφάνιση για τον διεθνή λίμπερο), τη μεγαλειώδη εμφάνιση του Τζούριτς, τη γενικότερη ισορροπία σε πολλούς τομείς με εξαίρεση τα λάθη.
Μα πάνω από όλα την αντίδραση στο 3ο σετ: όταν το 9-5 μετατράπηκε σε 11-12 με απανωτές επιθέσεις του αρκετά καλού Κουμεντάκη (σήκωσε τεράστιο βάρος στην υποδοχή και έκλεισε κάποιες δύσκολες ψηλές μπάλες) και ο χαρακτήρας που έδειξε σε εκείνο το σημείο, στο οποίο θα μπορούσε να έχει έρθει… κατηφόρα από αυτές που συνηθίζονται στην Ιταλία.
Η εμφάνιση είναι μεγαλύτερο κέρδος και από τον βαθμό που ενδεχομένως να μετρήσει πολύ στην οικονομία του ομίλου. Αυτό που χρειάζονται απαραίτητα οι Ερυθρόλευκοι είναι την κατάλληλη διαχείριση το Σάββατο στην Αλεξανδρούπολη απέναντι στην Ορεστιάδα αφού την Τετάρτη (20/11, 19:30) θα επισκεφθεί η Γκίζεν το κλειστό του Ρέντη.
Μπορεί το όνομα να μη σας λέει πολλά, όμως οι Γερμανοί κάνουν μια δυνατή πορεία στο πρωτάθλημά τους, έχουν αθλητικά κορμιά και νέους που υπολείπονται σε εμπειρία αλλά δεν θέλουν πολύ για να κάνουν τη ζημιά με την… άγνοια που διαθέτουν. Και επειδή πέρυσι μια παρόμοια (σε στυλ και όχι εμπειρία) ομάδα όπως η Ροζελάρε αιφνιδίασε, καλό είναι άπαντες να είναι έτοιμοι να τα δώσουν όλα για να γίνει μεγαλύτερο το κέρδος του βαθμού στην Ιταλία.