«Οι μάχες στη Γάζα θα συνεχιστούν μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του πολέμου» δήλωσε το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε ανακοίνωσή του.
«Η είδηση για κατάπαυση του πυρός – δεν είναι αλήθεια. Πρόκειται για αμερικανογαλλική πρόταση, στην οποία ο πρωθυπουργός δεν απάντησε καν. Η είδηση για την υποτιθέμενη οδηγία για μετριασμό των μαχών στο βορρά είναι επίσης κάτι που δεν είναι αλήθεια», λέει το γραφείο.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι έχει δοθεί εντολή στους στρατιώτες «να συνεχίσουν να πολεμούν με όλες τους τις δυνάμεις μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του πολέμου».
Υπενθυμίζεται ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μεταβαίνει στην Νέα Υόρκη, ενόψει της συμμετοχής του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Κατς διαβεβαίωσε με τη σειρά του ότι δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός στο βορρά και πως ο αγώνας κατά της Χεζμπολάχ θα συνεχιστεί.
Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις ένα νέο κύμα αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στον Λίβανο ξεκίνησε, σύμφωνα με τους IDF. Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ επεσήμανε ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στόχων της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας κοντά στη Χάιφα, στο βόρειο Ισραήλ. Το σιιτικό λιβανέζικο κίνημα διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι «βομβάρδισε εγκαταστάσεις» της κρατικής εταιρείας αμυντικής τεχνολογίας Rafael στο βόρειο Ισραήλ «με ομοβροντία ρουκετών».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά τα όσα μετέδωσε νωρίτερα το Channel 12, ότι η ισραηλινή κυβέρνηση «τείνει να συμφωνήσει» με το σχέδιο των συμμάχων σε μια προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για διαπραγματεύσεις και ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έδωσε εντολή στον Ισραηλινό Στρατό να μειώσει τις επιθέσεις του στον Λίβανο.
Ωστόσο, πολιτικοί του βόρειου Ισραήλ διαφωνούν με μια πιθανή κατάπαυση. Σύμφωνα με την πηγή του τηλεοπτικού σταθμού από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, η πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου υποστηρίζει το σχέδιο αλλά προηγουμένως, ο υπουργός Άμυνας και Οικονομικών Bezalel Smotrich επέμεινε ότι ένα τέτοιο σχέδιο θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό μόνο όταν η Χεζμπολάχ «συντριβεί» και οι κάτοικοι των βόρειων περιοχών του Ισραήλ επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Νατζίμπ Μικάτι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί σύντομα κατάπαυση του πυρός για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και της υποστηριζόμενης από το Ιράν Χεζμπολάχ που έχει κλονίσει τη χώρα του και έχει προκαλέσει φόβους για χερσαία εισβολή.
Τι προτείνουν οι σύμμαχοι
Σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ, ζήτησαν προσωρινή κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ προκειμένου «να δοθεί χώρος στη διπλωματία» μετά την κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Σε κοινή τους δήλωσή τους ανέφεραν ότι οι εχθροπραξίες ήταν «απαράδεκτες» και παρουσίαζαν έναν «απαράδεκτο κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής κλιμάκωσης» που δεν είναι προς το συμφέρον του λαού του Ισραήλ ή του Λιβάνου.
«Καλούμε για άμεση κατάπαυση του πυρός 21 ημερών στα σύνορα του Λιβάνου και του Ισραήλ για να δοθεί περιθώριο στη διπλωματία» ώστε να επιλυθεί η κατάσταση, αναφέρει το κείμενο που προσυπέγραψαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η ΕΕ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ.
«Είναι καιρός να κλειστεί διπλωματική συμφωνία που θα επιτρέψει στους πολίτες σε αμφότερες τις πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με κάθε ασφάλεια», προστίθεται.
Αντιδράσεις από τους πολιτικούς του βόρειου Ισραήλ
Πάντως, στο Ισραήλ επικρατεί απαισιοδοξία για το κατά πόσο θα μπορούσε να επιτευχθεί εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ. Η ισραηλινή κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση την επιστροφή των εκτοπισμένων του βορρά και την οπισθοχώρηση της σιιτικής οργάνωσης στον ποταμό Λιτανί, όπως ορίζει το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.