Ξεκίνησαν οι πρώτες παγκοσμίως κλινικές δοκιμές εμβολίου mRNA για τον καρκίνο του πνεύμονα σε ασθενείς, με τους επιστήμονες να είναι αισιόδοξοι σχετικά με τις δυνατότητές του να σώσει χιλιάδες ζωές στο μέλλον.
Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως και ευθύνεται για περίπου 1,8 εκατ. θανάτους κάθε χρόνο. Τα ποσοστά επιβίωσης στους ασθενείς με προχωρημένες μορφές της νόσου, όπου οι όγκοι έχουν εξαπλωθεί, είναι ιδιαίτερα χαμηλά.
Γνωστό ως BNT116 και κατασκευασμένο από την BioNTech, το εμβόλιο έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα, της πιο συχνής μορφής της νόσου. Το νέο εμβόλιο δίνει εντολή στον οργανισμό να κυνηγήσει και να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα – και στη συνέχεια τα εμποδίζει να επανέλθουν. Ο στόχος είναι να ενισχυθεί η ανοσολογική απόκριση του ατόμου στον καρκίνο, ενώ τα υγιή κύτταρα παραμένουν ανέγγιχτα, σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία.
Η κλινική δοκιμή φάσης 1 έχει ξεκινήσει σε 34 ερευνητικά κέντρα από επτά χώρες: το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Τουρκία. Συνολικά, θα συμμετάσχουν 130 ασθενείς στις κλινικές δοκιμές, ενώ η φάση της νόσου στην οποία βρίσκονται ποικίλλει, ξεκινώντας από το πρώιμο στάδιο και φτάνοντας έως το προχωρημένο.
«Μπαίνουμε σε αυτή την πολύ συναρπαστική νέα εποχή των κλινικών δοκιμών ανοσοθεραπείας με βάση το mRNA για τη διερεύνηση της θεραπείας του καρκίνου του πνεύμονα», δήλωσε ο καθηγητής Σιου Μινγκ Λι, ογκολόγος στο University College London hospitals NHS foundation trust (UCLH), το οποίο συμμετέχει στις κλινικές δοκιμές στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτή η τεχνολογία είναι η επόμενη μεγάλη φάση της θεραπείας του καρκίνου», πρόσθεσε.