Από την τελευταία φορά που η γυναικεία ομάδα μπάσκετ των ΗΠΑ ηττήθηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες, έχουν περάσει 32 χρόνια. Και θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον τέσσερα ακόμη μέχρι να δούμε αν θα συνεχιστεί αυτό το αδιανόητο σερί. Το οποίο έφτασε σήμερα πιο κοντά από ποτέ στο να διακοπεί, αφού οι Γαλλίδες πάλεψαν κυριολεκτικά μέχρι την κόρνα της λήξης…
Η τελική διαφορά του ενός πόντου αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό το πόσο ζορίστηκαν οι Αμερικανίδες. Αν μάλιστα ρίξει κάποιος μια ματιά και στον συνολικό αριθμό των βολών, θα διαπιστώσει ότι πολλά πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά αν η κατάσταση ήταν λίγο πιο ισορροπημένη. Γιατί όπως και να το κάνεις, το 34-13 υπέρ των ΗΠΑ συνιστά μια τεράστια διαφορά που παραπέμπει περισσότερο σε περίπατο παρά σε ένα θρίλερ που κράτησε ως την κόρνα.
Δυο συμπατριώτισσες ήταν οι κορυφαίες παίκτριες για κάθε ομάδα. Η τρομερή Έιτζα Γουίλσον σκόραρε 21 πόντους για τις ΗΠΑ, ενώ η επίσης Αμερικανίδα (που πήρε γαλλικό διαβατήριο το 2020) Γκάμπι Γουίλιαμς ήταν η μακράν πρώτη σκόρερ της Γαλλίας με 19 και η μοναδική με διψήφιο νούμερο.
Το σημερινό είναι το 10ο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην ιστορία των Αμερικανίδων, με μια ιστορία που ξεκίνησε από το Λος Άντζελες το 1984 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα με μοναδικό διάλειμμα το χρυσό της Ρωσίας στη Βαρκελώνη. Η μικρότερη διαφορά σε τελικό ήταν το 77-70 της Σεούλ απέναντι στην ακόμη ενωμένη Γιουγκοσλαβία, που ήταν και η μοναδική σε μονοψήφιο νούμερο για τις ΗΠΑ. Όλα αυτά μέχρι σήμερα. Μάλιστα, αν το σουτ της Γκάμπι Γουίλιαμς στην εκπνοή είχε γίνει μισό βήμα πιο πίσω, ο αγώνας θα πήγαινε στην παράταση.
Ιστορία έγραψε η η Νταϊάνα Ταουράσι των ΗΠΑ, αφού αν και δεν αγωνίστηκε στον τελικό, έγινε η πρώτη παίκτρια με 6 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στη συλλογή της. Στο Τόκιο, η Νταϊάνα Ταουράσι «έπιασε» τη συμπατριώτισσά της Σου Μπερντ, με 5 χρυσά μετάλλια. Τέσσερα Ολυμπιακά χρυσά μετάλλια με την εθνική ΗΠΑ των γυναικών μετρούν οι Ταμίκα Κάτσινγκς (το πέτυχε στο Ρίο το 2016) και Τερέσα Έντουαρντς, Λίσα Λέσλι, οι οποίες το είχαν πετύχει στο Λονδίνο το 2012 και η Σίλβια Φόουλς (το πέτυχε στο Τόκιο το 2021).
ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 9-15, 25-25, 43-45, 66-67