Οι Γερμανοί είναι οι εν ενεργεία παγκόσμιοι πρωταθλητές. Κι αν κάποιοι το ξέχασαν, οι παίκτες του Γκόρντον Χέρμπερτ φρόντισαν να το υπενθυμίσουν σε όλους και πάνω από όλα στους Γάλλους. Οι οποίοι ίσως να πίστεψαν ότι αρκεί το ταλέντο του Γουεμπανιαμά, του Γκομπέρ, του Φουρνιέ και των υπολοίπων προκειμένου να λυγίσουν μια απίθανη ομάδα.
Το τελικό 71-85 ήταν μια ευγενική προσφορά της χαλάρωσης των Γερμανών στην τελευταία περίοδο, που επέτρεψαν να φτάσει η διαφορά σε σχετικά αξιοπρεπή επίπεδα μετά το +23′ του 30ου λεπτού. Τότε ήταν που ο ασταμάτητος Φραντς Βάγκνερ και ο απίθανος Ντένις Σρέντερ άφησαν το πόδι απ’ το γκάζι, δείχνοντας οίκτο στο αποσβολωμένο κοινό των γηπεδούχων.
Πριν μπούμε στα… καθέκαστα του ματς, μια απαραίτητη πληροφορία. Η εθνική μας πλέον γνωρίζει ποια θα είναι η αντίπαλός της στα προημιτελικά, εφόσον οι Σέρβοι της κάνουν τη χάρη να λυγίσουν το Νότιο Σουδάν με διαφορά τουλάχιστον 3 πόντων. Ακόμα κι αν γίνει έκπληξη μεγατόνων στο ΗΠΑ – Πουέρτο Ρίκο, η Γερμανία έχει κλειδώσει πάνω στην εθνική από τη στιγμή που δεν γίνεται να παίξει με τη Βραζιλία, η οποία βρισκόταν στον ίδιο όμιλο.
Αφού το βγάλαμε αυτό από τη μέση, ας αποθεώσουμε την μπασκετική μηχανή που είναι στημένη πάνω στο αστείρευτο ταλέντο των Σρέντερ και Φραντς Βάγνκερ, την ώρα που όλοι οι υπόλοιποι έχουν ξεκάθαρους ρόλους ώστε να συνθέσουν μια τρομακτική ορχήστρα με σολίστ, πρώτα βιολιά αλλά και κάθε όργανο κουρδισμένο και συγχρονισμένο στην εντέλεια.
Ακριβώς ότι λείπει από τους Γάλλους του Κολέ δηλαδή, οι οποίοι τα έχασαν μπροστά στην κόκκινη καταιγίδα που βρέθηκε μπροστά τους. Ο καθένας τους έκανε ό,τι του κατέβαινε στο κεφάλι και όταν κάποια στιγμή οι Γερμανοί βρήκαν τις λύσεις στην άμυνα, το Βατερλό των οικοδεσποτών ήταν άνευ προηγουμένου.
Κάπως έτσι οι Γερμανοί ξανάρχονται για την εθνική μας, περίπου δυο χρόνια μετά το Βερολίνο. Τότε που είχαμε πιστέψει ότι η ελληνική ομάδα θα πήγαινε ντουγρού για τον ημιτελικό και που δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι θεώρησαν ότι επρόκειτο για αποτυχία το γεγονός πως δεν μπορούσαμε να ματσάρουμε σε απολύτως κανένα σημείο τη Γερμανία.
Το καλό είναι ότι πλέον γνωρίζουμε τις δυνατότητές τους, οπότε ο πήχης των προσδοκιών είναι σαφέστατα πιο κάτω. Πάντοτε υπό την προϋπόθεση ότι οι Σέρβοι δεν θα μας κάνουν καμιά πλάκα κόντρα στους Αφρικανούς, γιατί τότε δεν θα έχει κανένα νόημα όλη η κουβέντα που κάναμε ως τώρα…
ΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Κόντε, Φερνάντεζ, Μπαρτέλ
ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 18-24, 27-48, 46-69, 71-85
ΓΑΛΛΙΑ (Κολέ): Ντιλικινά 3, Μπατούμ 8 (2/3 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Αλμπισί 3 (1/3 τρίποντα), Γιαμπουσέλε 8 (2 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Κορντινιέ 10, Φουρνιέ 10 (2/3 τρίποντα), Ντε Κολό, Λεσόρ 5 (3 ριμπάουντ), Γκομπέρ 4, Γουεμπανιαμά 14 (3/7 τρίποντα, 12 ριμπάουντ), Στραζέλ 5 (1/2 τρίποντα), Κουλιμπαλί 1
ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Χέρμπερτ): Μπόνγκα 7 (2/3 τρίποντα, 4 ριμπάουντ), Ντα Σίλβα, Λο, Γκιφάι, Βάιλερ-Μπαμπ, Φόγτκμαν 6 (2/3 τρίποντα, 4 ριμπάουντ), Φ. Βάγκνερ 26 (2/5 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Τάις 7 (8 ριμπάουντ), Μ. Βάγκνερ 8, Σρούντερ 26 (4/7 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 9 ασίστ), Τίμαν 2, Ομπστ 3 (1/3 τρίποντα)
Τα ομαδικά στατιστικά της Γαλλίας: 16/31 δίποντα, 9/24 τρίποντα, 12/18 βολές, 29 ριμπάουντ, 15 ασίστ, 11 λάθη, 4 κλεψίματα, 7 τάπες
Τα ομαδικά στατιστικά της Γερμανίας: 17/35 δίποντα, 12/26 τρίποντα, 15/16 βολές, 36 ριμπάουντ, 18 ασίστ, 11 λάθη, 10 κλεψίματα, 2 τάπες