Με τον γιο του, Ντούσκο, στο πλευρό του, ο Ζόραν Ζάεφ προσήλθε στην κάλπη, για το δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών.
Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας κάλεσε τους συμπατριώτες του να προσέλθουν στις κάλπες και δήλωσε σίγουρος για μία ισχυρή συμμετοχή, που θα αποδείξει ότι οι πολίτες είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
«Αποφασίζουμε το μέλλον της χώρας μας. Καλώ όλο τον κόσμο να έρθει και να πάρει αυτή τη σοβαρή απόφαση για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ακόμη ο Ζάεφ από την πόλη Στρούμιτσα, σύμφωνα με το Associated Press.
Σε χαμηλά επίπεδα η συμμετοχή
Πάντως, μέχρι τις 11:00 π.μ. το ποσοστό συμμετοχής ήταν κάτω από το 9% των εγγεγραμμένων. Αν συνεχιστεί αυτή η προσέλευση μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ο Ζάεφ έχει να αντιμετωπίσει μια δύσκολη «επόμενη ημέρα».
Σε περίπτωση που το «ναι» στηριχθεί από λιγότερους από 600 χιλιάδες πολίτες, δύσκολα ο Σκοπιανός πρωθυπουργός θα μπορέσει να υποστηρίξει ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι αποδεκτή από την πλειονότητα του λαού του. Δεν είναι, μάλιστα, απίθανο η σημερινή ημέρα να αποτελέσει το έναυσμα των πρόωρων εκλογών στη γείτονα χώρα.
Αν και παντού γράφεται ότι για να επικρατήσει το «ναι», πρέπει να προσέλθει στις κάλπες ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, κάτι τέτοιο αμφισβητείται από την κυβέρνηση Ζάεφ. Στελέχη της υπογραμμίζουν πως το δημοψήφισμα είναι συμβουλευτικό και η διεξαγωγή του δεν αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συνταγματική αλλαγή. Παραδέχονται, ωστόσο, ότι η όλη διαδικασία θα θεωρηθεί επιτυχής, αν σε αυτήν συμμετάσχει η ευρεία πλειοψηφία του λαού, κάτι για το οποίο δηλώνουν αρκετά αισιόδοξοι. Και η «πλειοψηφία του λαού», όμως, κινείται σε θολά νερά. Σύμβουλοι του Ζόραν Ζάεφ υποστηρίζουν πως αν και οι εγγεγραμμένοι είναι 1.800.000, ο πραγματικός αριθμός των ψηφοφόρων είναι πολύ χαμηλότερος. Πρώτον, επειδή περίπου 300.000-350.000 έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Δεύτερον, επειδή δεν έχουν εκκαθαριστεί οι εκλογικοί κατάλογοι.
Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι ακόμα και σε περίπτωση που η προσέλευση είναι σχετικά μικρή, η σκοπιανή κυβέρνηση θα επιχειρήσει, με όπλο την επικράτηση του «Ναι» να εμφανιστεί σαν η μεγάλη νικήτρια. Το μεγάλο στοίχημα, όμως, παραμένει η συμμετοχή. Ο αντίπαλος του «Ναι», άλλωστε, δεν είναι το «Όχι», αλλά το μποϊκοτάζ. Η επικρατούσα άποψη εντός και εκτός ΠΓΔΜ είναι ότι το «Ναι» θα επικρατήσει άνετα.
Οι εκτιμήσεις για τη συμμετοχή, όμως, είναι κατώτερες του 50%. Γίνεται λόγος ακόμα και για περίπου 40% των εγγεγραμμένων. Κάποιοι πολιτικοί αναλυτές, όμως, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο τελικά οι αντίπαλοι της συμφωνίας των Πρεσπών να πάνε στις κάλπες, οπότε και το δημοψήφισμα θα μετατραπεί σε ντέρμπι.