Οι αριθμοί ακόμα και στο βόλεϊ – που είναι το μακράν δικαιότερο άθλημα – μπορεί να μη λένε πάντα την απόλυτη αλήθεια. Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο Super Cup της ιστορίας του στο άδειο Ρέντη χωρίς να έχει την υπεροχή στους «ξερούς» αριθμούς απέναντι στον Ολυμπιακό, ωστόσο μετά από πέντε σετ ήταν (με γυμνό μάτι) ξεκάθαρη η αγωνιστική ανωτερότητα της ομάδας του Γιόσκο Μιλενκόσκι.
Μετά από τέσσερα χαμένα ντέρμπι στη σεζόν (όλα στο πρωτάθλημα), με τρία διαφορετικά ρόστερ σε ισάριθμες συναντήσεις με τον Ολυμπιακό (Τρούχτσεφ αντί Ρουσό, Γαλιώτος αντί Μπλανκενάου, Σαμουϊλένκο στο κέντρο), πολλές αλλαγές και δοκιμές, ο ΠΑΟΚ κατόρθωσε να σπάσει το ρόδι απέναντι στον Ολυμπιακό και να πάρει τον πρώτο τίτλο της σεζόν: αν μη τι άλλο σημαντικό κι από άποψη ψυχολογίας.
Γιατί όμως τα λέμε όλα αυτά για τους αριθμούς; Ο Ολυμπιακός είχε καλύτερο side out, ήταν καλύτερος στην κόντρα μπάλα (50% έναντι 35% του ΠΑΟΚ), είχε 53% στην επίθεση (45% ο ΠΑΟΚ) και άριστη υποδοχή που έφτασε το 46% (35% ο ΠΑΟΚ).
Που υπερείχε ο ΠΑΟΚ; Είχε τρία περισσότερα μπλοκ (9-12), τρεις παραπάνω άσους (2-5) και εννέα λιγότερα λάθη. Μόλις δύο έκανε στο τάι μπρέικ όπου βρήκε και τέσσερα μπλοκ!
Οι Ερυθρόλευκοι είχαν κερδίσει στο Παλατάκι πριν από μερικές μέρες παρότι δεν είχαν καθόλου καλό σερβίς. Αυτή τη φορά η ίδια ιστορία δεν γινόταν να επαναληφθεί ακόμα κι όταν οι συνθήκες έγιναν ιδανικές στο τάι μπρέικ με το γρήγορο προβάδισμα δύο πόντων.
Η ομάδα του Ντανιέλ Καστελάνι έμοιαζε σκιά του καλού εαυτού της. Χωρίς πίεση, χωρίς καθαρό μυαλό, με πανικό στον τρόπο που έκανε επιθέσεις. Ο ΠΑΟΚ το πίστευε (όπως το πίστεψε από το πρώτο σετ που έσβησε δύο σετ μπολ και εκμεταλλεύτηκε το πρώτο δικό του για να κάνει το 0-1) και έδειξε να βρίσκει το σημείο που ίσως του αλλάξει τη σεζόν.
Ο Γαλιώτος «γλύκανε» το παιχνίδι του αξιοποιώντας καλύτερα τον Βαν Ντεν Ντρις και τον Τρούχτσεφ και παρότι για δύο σετ άφησε χωρίς πόντο από επίθεση τους κεντρικούς του, έμοιαζε πολύ απελευθερωμένος και έκανε την εικόνα της ομάδας του πιο πειστική.
Η παρουσία του νεοαποκτηθέντα Σαμουιλένκο αιφνιδίασε αρκετά τον Ολυμπιακό: ο Ρώσος έκανε επτά μπλοκ (όσα είχαν μαζί Τζούριτς και Παγένκ), με το καθοριστικότερο στο +2 του τάι μπρέικ, έδειξε προσωπικότητα και μοιάζει περίπτωση… Σκρεντάου, όσον αφορά στην άμεση προσαρμογή του και σε όσα είναι σε θέση να προσφέρει.
Βέβαια, δίπλα στον Ρώσο έκανε πολύ γεμάτο παιχνίδι ο Λινάρδος με σερβίς που δεν είχε δείξει πως διαθέτει στην περσινή του θητεία στον Ολυμπιακό. Ήταν μαζί με τον Τρούχτσεφ οι πιο απειλητικοί για την πίσω ζώνη των Ερυθρόλευκων και είναι να απορεί κανείς με το σκεπτικό ανθρώπων του ΠΑΟΚ που σκέφτονταν να τον αφήσουν ελεύθερο πριν από μερικές μέρες! Και να έλεγε κανείς πως το δίδυμο Γάτση – Τακουρίδη έβγαλε μάτια στο πρώτο κομμάτι της σεζόν…
MVP δεν αναδείχθηκε κανείς από τους προαναφερθέντες – ούτε καν ο Βαν Ντεν Ντρις που αθόρυβα είχε 20 πόντους – αλλά ο εκπληκτικός Άξελ Τρούχτσεφ: ο Γαλλοβούλγαρος ακραίος που πέρσι ήταν ο κορυφαίος της Νεφτοχιμίκ στην εκθρόνιση της Χέμπαρ στη Βουλγαρία, πήρε ακόμα ένα ατομικό βραβείο. Με 17 πόντους και κρύο αίμα από το σερβίς στο πέμπτο σετ (και 35 υποδοχές στο σύνολο, 48% στην επίθεση) το άξιζε και με το παραπάνω. Γενικότερα, όλος ο ΠΑΟΚ γίνεται πιο ορθολογικός σταδιακά.
Κάθε τίτλος που χάνεται για τον Ολυμπιακό δημιουργεί πάντα έναν μικρό πανικό. Δεδομένα, οι Ερυθρόλευκοι έχουν πολλά να δουν όχι γιατί έχασαν το Super Cup αλλά κυρίως για τα κενά διαστήματα που εξακολουθούν να εμφανίζουν από σετ σε σετ αλλά και για την κατακόρυφη πτώση από το σερβίς.
Οι Πειραιώτες δεν πιέζουν όσο πέρυσι και χρησιμοποιούν περισσότερη τακτική. Με 23 χαμένα σερβίς, ωστόσο, έδωσαν ένα σετ στον ΠΑΟΚ. Ο Στερν έκανε την καλύτερη φετινή του εμφάνιση με 28 πόντους (60% επίθεση) αλλά ένας παίκτης ποτέ δεν αρκεί. Ο Σλοβένος ξεπέρασε τον εαυτό του αλλά στην πραγματικότητα ήταν ο μοναδικός με σταθερή απόδοση.
Από τη μία ο Κουμεντάκης τράβηξε μεγάλα ζόρια με τόσες υποδοχές (47 φορές τον σημάδεψαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ), από την άλλη ο Ιντάλγκο είχε προβλήματα στο σερβίς του, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα το είχε ο Παγένκ.
Ο Σλοβένος κεντρικός δεν έχει πιάσει τα περσινά επίπεδα απόδοσης και είναι φυσιολογικό καθώς έπαιξε σε όλα τα τουρνουά της εθνικής του ομάδας ως αργά τον Οκτώβριο (είχε πρόσφατα και μικροτραυματισμό). Ήταν ο αδύναμος κρίκος των Ερυθρόλευκων τόσο με τις κινήσεις του όσο και με τον τρόπο που (δεν) τελείωσε καλές πάσες του Τράβιτσα.
Αρκετά μεγάλα παιχνίδια φέτος ο Ολυμπιακός τα έκανε με τον Γκουσταβάο στη θέση του Σλοβένου έστω κι αν ο Βραζιλιάνος δεν είναι το ίδιο επιδραστικός σε επίθεση και σερβίς. Για τη φετινή ομάδα των Ερυθρόλευκων μοιάζει ως τώρα να έχει κουμπώσει κάπως καλύτερα με τον Τζούριτς, πάντα συνυπολογίζοντας και την καταπόνηση του Παγένκ.
Με δεδομένο πως το πρόγραμμα θα είναι σκληρό για τον Ολυμπιακό το επόμενο διάστημα, είναι ξεκάθαρο πως οι Πειραιώτες πρέπει να στοχεύσουν στη διατήρηση της πρωτιάς στην κανονική περίοδο κι αυτό θα συμβεί μόνο αν ισορροπήσουν – τουλάχιστον ως τα μέσα Φλεβάρη – σε ένα απαιτητικό πρόγραμμα και ταυτόχρονα δουλέψουν σε συγκεκριμένες επαναλαμβανόμενες αδυναμίες.
ΥΓ.1: Η μόνη χώρα, οι μόνες ΕΣΑΠ – ΕΟΠΕ του πλανήτη που το Super Cup 2023 διεξάγεται το 2024. Πρωτοτυπία.
ΥΓ.2: Η Αρκάς παίζει σε άλλο επίπεδο αυτή τη στιγμή και όχι γιατί νίκησε εύκολα τη Ζιράτ ή έχασε στις λεπτομέρειες από τη Χάλκμπανκ. Ο τρόπος που επιτίθεται μετά από καλή υποδοχή και η πίεση που βάζει με τους καλούς σέρβερ της κάνει πραγματικά πολύ δύσκολο το έργο του Ολυμπιακού την επόμενη Τετάρτη.