Δεν γίνεται να έχετε παράπονα. Ενημερωθήκατε από αυτή εδώ τη στήλη για ουσιαστικές πλευρές του θέματος «ξένος διαιτητής στους αγώνες του πρωταθλήματος» (έπεται και το Κύπελλο) και «πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις» προέκυψε, για να διευθύνει τον πρώτο σημαντικό αγώνα της νέας περιόδου, ένας… Φινλανδός. Ένας διαιτητής (με την ομάδα του) FIFA πρώτης κατηγορίας από ένα πρωτάθλημα σαφώς υποδεέστερο του δικού μας, με παραστάσεις αποκλειστικά από αγώνες του Europa League (ο «κορυφαίος» Σιδηρόπουλος σφύριξε προχθές Champions League) και ελαφριά γεύση ελληνικών ομάδων.
Τα θέματα σχετικά με το επίπεδο των διαιτητών (elite ονειρεύονταν), που όλοι οι υπερασπιστές αυτής της αστειότητας ανέμεναν να επιλέγονται και να ορίζονται (λες και όλες οι ομοσπονδίες της Ευρώπης ζουν όλη την εβδομάδα με την έγνοια πότε θα ζητήσει διαιτητή ο Περέιρα για να τρέξουν να προλάβουν μη χάσουν το κελεπούρι), τη μετακίνηση και τη διαμονή, την αποζημίωση τους, τη δήθεν έκθεση του δήθεν παρατηρητή, τις πιθανές επιπτώσεις μιας κακής απόδοσης κ.λ.π. έχουν παρουσιαστεί και εκτενώς αναλυθεί. Απάντηση, βεβαίως, καμία.
Η απόδοση του φέρελπι κ. Ματίας Γκεστράνιους είναι η μια πλευρά του νομίσματος, η ορατή, αυτή που συνέχει και κινητοποιεί «φίλους και αντιπάλους», όπως πάντοτε συμβαίνει μετά από ένα ορισμό. Ήδη όλοι ψάχνουν την άκρη. Τι θα βρουν είναι άλλη ιστορία…
Υποστηρίζω, εν γνώσει των συνεπειών του νόμου, πως η άλλη πλευρά της απόδοσης του κ. Γκεστράνιους, η αθέατη μπορεί, υπό όρους, να αποβεί σημαντικότερη και -το σπουδαιότερο- να αναδείξει την τεράστια σημασία του 4ου διαιτητή (στην προκειμένη περίπτωση του κ. Τζήλου, εκ Λαρίσης ορμώμενου).
Ο κ. Τζήλος αναλαμβάνει, εκ των πραγμάτων, ουσιαστικό ρόλο που ξεκινάει από τις προκαταρκτικές ενέργειες, συνεχίζει με τη σύνταξη του φύλλου αγώνα, διαπερνά την εξέλιξη του ματς και καταλήγει στη σύνταξη της έκθεσης, για τη σημασία της οποίας ουδείς αμφιβάλλει.
Η πρακτική αδυναμία του Φινλανδού διαιτητή ( περιλαμβανομένης της παρέας του και του παρατηρητή κ. Μαρίν) να αντιληφθούν, να διερμηνεύσουν, να αποτυπώσουν και στη συνέχεια να αποδώσουν (αν απαιτηθεί) εγγράφως στιγμές του αγώνα που είναι στο πεδίο ευθύνης του διαιτητή και αφορούν, κυρίως, τη συμπεριφορά της εξέδρας τον οδηγεί, αντικειμενικά, στην αγκαλιά του 4ου διαιτητή, από τις διαθέσεις και τα «ακούσματα» του οποίου μπορεί να κριθεί ακόμη και η κατάληξη ενός αγώνα.
Στην ουσία ο κ. Τζήλος αναλαμβάνει να οργανώσει, να ενορχηστρώσει, να διευκολύνει, να παρατηρήσει, να συγγράψει, να μεταφράσει, να συνθέσει και να αποδιαρθρώσει, να εξηγήσει, να επισημάνει στον κ. Γκεστράνιους και στην παρέα του όλα όσα πρόκειται να συμβούν πριν, στη διάρκεια και μετά τον αγώνα στον αγωνιστικό χώρο, στις εξέδρες, στα αποδυτήρια και γενικά και κάθε χώρο που ο διαιτητής ασκεί, εκ των ελληνικών κανονισμών, εξουσία και δη απόλυτη.
Απλό και απτό παράδειγμα: Ένα ακραίο, επαναλαμβανόμενο υβριστικό ή αντεθνικό σύνθημα που η εξέδρα δεν σταματάει να διοχετεύει στην ατμόσφαιρα, ένα πανό με ανάλογα υβριστικό ή αντεθνικό περιεχόμενο, διατάξεις που έχουν σχέση με άναμμα πυρσών κ.λ.π., ρίψεις αντικειμένων και άλλες ανάλογες «ευγενείς» ενέργειες, απόλυτα συμβατές με την ελληνική πραγματικότητα, που εμπίπτουν στο πεδίο αποφάσεων του διαιτητή πως, με πρωτοβουλία τίνος και με ευθύνη ποιου θα αντιμετωπιστούν;
Διατάξεις του Πειθαρχικού Κώδικα που εμπίπτουν στο πεδίο εξουσίας του διαιτητή δεν είναι απολύτως λογικό να μην τις γνωρίζει ο κ. Γκεστράνιους, άρα να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις που διαμορφώνονται, σχετικά με την ομαλή εξέλιξη του αγώνα;
Αντιλαμβάνεστε τη σπουδαιότητα του ρόλου του 4ου διαιτητή σε πλευρές του αγώνα που μπορεί ακόμη και να κρίνουν το αποτέλεσμα;
Υ.Γ. Υπομονή… Έχει δρόμο ακόμη η αστειότητα. Με πρώτη επιλογή Φινλανδό καταλαβαίνετε η δέκατη ποια θα είναι…