Η Έβερτον τιμωρήθηκε με τον πιο σκληρό τρόπο από την Premier League, που την βρήκε στα χειρότερά της σε οικονομικό επίπεδο και τη χτύπησε αλύπητα, γεννώντας παράλληλα το εύλογο αίσθημα της αδικίας για την επιλεκτική της κρίση σε ανάλογα φαινόμενα που αφορούν τις αγωνιστικές και οικονομικές υπερδυνάμεις του αγγλικού ποδοσφαίρου.
Βαριά καμπάνα στην Έβερτον: Αφαίρεση 10 βαθμών και πτώση στην τελευταία θέση της Premier League
Ακούγεται ωμό, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινό. Μια αλήθεια που αρνούνται εδώ και χρόνια να κοιτάξουν στα μάτια κυρίως η Μάντσεστερ Σίτι και η Τσέλσι ή αν θέλετε δεν έχουν πιεστεί όσο θα έπρεπε για να το κάνουν.
Ναι, η Έβερτον υπέπεσε σε σημαντικά οικονομικά παραπτώματα και ορθώς τιμωρήθηκε, αλλά έχουν προηγηθεί οι 115 οικονομικές παραβάσεις της Μάντσεστερ Σίτι από το 2009 μέχρι το 2018 που δεν αποτελούν κρυφό μυστικό και τα… τρεχάματα της Τσέλσι από εποχής Αμπράμοβιτς με την εφορία και τα υπέρογκα ποσά σε offshore εταιρίες, που όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια δόθηκαν μέχρι και σε μεταγραφές παικτών, όπως αυτές των Αζάρ και Γουίλιαν.
Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα που γεμίζουν βιβλίο κι όχι απλά ένα άρθρο, αλλά πίσω από αυτά, στο παρασκήνιο, υπάρχουν πολλοί πιο σημαντικοί παράμετροι που καθιστούν σχεδόν αδύνατη την ανάλογη τιμωρία στους Λονδρέζους και τους Πολίτες.
Η Έβερτον είναι η πρώτη που την πλήρωσε. Και την πλήρωσε ακριβά, τόσο που θα μπορεί να της στοιχίσει μέχρι και την παρουσία στη μεγάλη κατηγορία της χώρας. Κι είναι αβέβαιο σε τι κατάσταση θα βρεθεί, εφόσον καταλήξει από τη μια στιγμή στην άλλη στην Championship.
Την ίδια στιγμή, οι φάκελοι των Σίτι και Τσέλσι άνοιξαν ξανά, αν και στην πραγματικότητα δεν έκλεισαν ποτέ. Απλώς κάποιοι τους διατήρησαν στο ράφι, με την ελπίδα να αλλάξει ο αυστηρός κανόνας της FIFA για το FFP. Κάτι που σε μεγάλο βαθμό έγινε το περασμένο καλοκαίρι, ώστε να μην βρεθούν στη θέση της Έβερτον οι μισές υπερδυνάμεις του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Κι αυτό τα λέει όλα…