Ο Ολυμπιακός γνώρισε το βράδυ της Κυριακής την πρώτη του ήττα στο φετινό πρωτάθλημα. Τουλάχιστον στον αγωνιστικό χώρο και μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση Χουάνκαρ. Από τη σεζόν 2018/19 κι έπειτα οι νίκες του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη έρχονται με μεγαλύτερη συχνότητα απ’ ό,τι παλιότερα, ειδικά στην κανονική περίοδο.
Τα τέσσερα γκολ των Θεσσαλονικέων στο Φάληρο παραπέμπουν ασφαλώς σε μια άλλη εποχή, όταν η σπουδαία ομάδα του Γιώργου Κούδα είχε νικήσει τους Πειραιώτες με 0-4 στον δρόμο προς το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της. Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν μισός αιώνας μέχρι ο ΠΑΟΚ να σκοράρει ξανά τέσσερις φορές ως φιλοξενούμενος του Ολυμπιακού, έστω κι αν το 2-4 ακούγεται καλύτερα.
Συνολικά, αυτή ήταν η δεύτερη φορά στον 21ο αιώνα που ο ΠΑΟΚ κατάφερε να βάλει τέσσερα γκολ στους Ερυθρόλευκους. Η προηγούμενη ήταν ξανά επί αθηναϊκού εδάφους, στον τελικό κυπέλλου του 2001 που είχε διεξαχθεί στη Νέα Φιλαδέλφεια. Κατά σύμπτωση με το ίδιο ακριβώς σκορ που είχαμε και την Κυριακή.
Μιλώντας για Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ όμως, οι συμπτώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Και στη συντριπτική τους πλειοψηφία προοιωνίζουν αρνητικές εξελίξεις για τη μεγαλύτερη ελληνική ομάδα. Το γιατί μπορεί να το διαπιστώσει κάποιος αν παρατηρήσει προσεκτικά τι συνέβη τις χρονιές που οι Θεσσαλονικείς κατάφεραν να νικήσουν στην έδρα των Πειραιωτών.
Μέχρι και πριν από μια εικοσαετία, τα «διπλά» του ΠΑΟΚ επί του Ολυμπιακού ήταν πιο σπάνια και από τις νίκες των Ερυθρόλευκων στην Τούμπα. Οι παλαιότεροι θυμούνται πολύ καλά τα 23 χρόνια χωρίς νίκη των Πειραιωτών στη Θεσσαλονίκη, μέχρι το ιστορικό 1-2 του 1992. Σε εκείνο το διάστημα μάλιστα, ο ΠΑΟΚ είχε παραχωρήσει μόλις δυο ισοπαλίες.
Όταν κρίνεις μονάχα βάσει αποτελέσματος, είναι αναπόφευκτο να εκτίθεσαι σχεδόν κάθε βδομάδα
Οι επισκέψεις του ΠΑΟΚ στο Φάληρο ή όπου αλλού είχε έδρα ο Ολυμπιακός, συνοδεύονταν κατά κανόνα από ήττα για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες. Στις σπανιότατες φορές ωστόσο που κατάφερνε να νικήσει από το 1959/60 (οπότε και καθιερώθηκε η Α’ εθνική) κι έπειτα, συνέβαινε ένα τρομερό παράδοξο: η χρονιά έβρισκε τους Πειραιώτες χωρίς πρωτάθλημα!
Τα πρώτα πέντε «διπλά» του ΠΑΟΚ προέκυψαν σε ένα διάστημα 44 ετών. Το 1960 είχαμε το 1-2 στο Καραϊσκάκη, όταν παρθενικός πρωταθλητής Α’ εθνικής αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός. Επτά χρόνια αργότερα, επί Χούντας πλέον, ο ΠΑΟΚ νίκησε 0-1 (σεζόν 1967/68) και το πρωτάθλημα κατέληξε στην ΑΕΚ.
Η επόμενη στιγμή χαράς για τους Θεσσαλονικείς στο Φάληρο ήταν στο ιστορικό 0-4 που προαναφέραμε, το οποίο συνδυάστηκε με το πρώτο πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ. Και 13 χρόνια αργότερα αργότερα ήρθε η ώρα να νικήσουν για πρώτη και τελευταία φορά στο ΟΑΚΑ τον Ολυμπιακό (0-1). Οι παλιότεροι θα θυμούνται πώς κρίθηκε εκείνος ο τίτλος (1988/89): οι Ερυθρόλευκοι έχασαν το πρωτάθλημα ουσιαστικά από μια απίθανη ήττα στο ΟΑΚΑ με «δράστη» τον Τάκη Καραγκιοζόπουλο, ο οποίος μετατράπηκε σε ήρωα για την πρωταθλήτρια ΑΕΚ του Μπάγεβιτς μέσα σε μια νύχτα.
Το πέμπτο σερί κρούσμα ήρθε εν μέσω ερυθρόλευκης αυτοκρατορίας. Είναι το περιβόητο ματς στη Ριζούπολη που έμεινε περισσότερο στην ιστορία για τη θρυλική ατάκα «καλώς τα παιδιά, καλώς τα 3-0» που είχε πει ο αξέχαστος Νίκος Αλέφαντος μιλώντας στον Γιώργο Μύρτσο λίγες μέρες νωρίτερα. Ο ΠΑΟΚ πέρασε με 1-2, ο Αλέφαντος μερικές εβδομάδες αργότερα ανέλαβε εν μέσω γενικής έκπληξης τον Ολυμπιακό, σε ένα πρωτάθλημα που κατέληξε στον Παναθηναϊκό και στιγματίστηκε για πάντα από τη διαιτησία του Γιώργου Δούρου στο αιώνιο ντέρμπι της Λεωφόρου (2004).
Για να καταφέρει ο Ολυμπιακός να πάρει πρωτάθλημα έχοντας ηττηθεί στην έδρα του από τον ΠΑΟΚ χρειάστηκε να περιμένει ως τη σεζόν 2005/6. Οι Θεσσαλονικείς νίκησαν στο άδειο Καραϊσκάκη με 1-2, αλλά οι Ερυθρόλευκοι του Ριβάλντο κατέκτησαν με πολύ μεγάλη άνεση τον τίτλο, σπάζοντας μια απίθανη κατάρα που κόντευε να συμπληρώσει μισό αιώνα.
Η επόμενη νίκη του ΠΑΟΚ όμως είχε κι αυτή γρουσούζικο χαρακτήρα για τον Ολυμπιακό. Τον Ιανουάριο του 2010 οι Θεσσαλονικείς νίκησαν 0-1 με γκολ του Εντίνιο, οι Ερυθρόλευκοι κατέληξαν για πρώτη φορά στα πλέι οφ (για τις θέσεις 2-5) και κατά διαβολική σύμπτωση έχασαν ξανά από τον ΠΑΟΚ στο ματς που σηματοδότησε το τέλος εποχής του Σωκράτη Κόκκαλη στο Λιμάνι.
Η παράδοση έσπασε για δεύτερη φορά τη σεζόν 2014/15. Ο ΠΑΟΚ νίκησε 1-2 την ομάδα του Μίτσελ δείχνοντας ικανός για πρωταθλητισμό, όμως τα όνειρα για τίτλο έγιναν σκόνη μετά την κατάρρευση που μεσολάβησε από τον Ιανουάριο κι έπειτα. Κάπου εκεί ο Ολυμπιακός είχε αντικαταστήσει τον Ισπανό με τον Βίτορ Περέιρα και η σεζόν ολοκληρώθηκε με νταμπλ.
Τέλη Σεπτέμβρη του 2018 ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς ισοπέδωσε τον ΠΑΟΚ για 90 λεπτά, αλλά με έναν μεταφυσικό τρόπο οι Θεσσαλονικείς έφυγαν νικητές από το Φάληρο. Το αυτογκόλ του Βούκοβιτς (49′) έκρινε ένα ματς στο οποίο ο ΠΑΟΚ έκανε την πρώτη τελική προσπάθειά του στο β’ μέρος στο 96′. Ακολούθησαν εκείνη τη σεζόν κάμποσα ακόμη… μεταφυσικά (ποιος δεν θυμάται τον Βιεϊρίνια να παίζει βόλεϊ στη Λαμία) και εντέλει ο τίτλος κατέληξε στην Τούμπα.
Η επόμενη νίκη του ΠΑΟΚ σε κανονική περίοδο ήρθε πέρυσι με το 1-2. Και προφανώς δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι ο Ολυμπιακός έμεινε με άδεια χέρια. Μέχρι τώρα λοιπόν, στις προηγούμενες 10 φορές που ο Δικέφαλος του Βορρά έκανε «διπλό» σε βάρος των Ερυθρολεύκων σε κανονική περίοδο, αυτοί πήραν μόλις δυο πρωταθλήματα (2006, 2015).
Στα πλέι οφ ο ΠΑΟΚ έχει άλλες δυο νίκες στο Καραϊσκάκη. Η πρώτη ήταν αυτή που προαναφέραμε το 2010 και η δεύτερη το καλοκαίρι του κορωνοϊού. Εκείνη ήταν η μοναδική ήττα του Ολυμπιακού σε μια ολόκληρη σεζόν, στερώντας στους Πειραιώτες τη δυνατότητα να γίνουν η πρώτη ομάδα που παίρνει αήττητο τίτλο με τη διαδικασία των πλέι οφ.
Την περασμένη Κυριακή ο Ολυμπιακός έχασε για 11η φορά στην έδρα του από τον ΠΑΟΚ σε αγώνα κανονικής περιόδου. Πέρα από τους θεούς και δαίμονες (άλλων και δικούς του) που έχει να αντιμετωπίσει, καλείται να πάει κόντρα και σε μια απίθανη παράδοση που του δίνει μόλις 20% πιθανότητες να στεφθεί πρωταθλητής…