Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται αυτή την περίοδο στην Κύπρο όπου πραγματοποιεί την χειμερινή του προετοιμασία με φόντο την επανέναρξη των επίσημων υποχρεώσεων από τις 15 Δεκεμβρίου, με τον Ζοσέ Μπότο να δράττεται της ευκαιρίας για να μιλήσει στους εκπροσώπους Τύπου του Δικεφάλου, κάνοντας τον μέχρι τώρα απολογισμό του ως τεχνικός διευθυντής της ομάδας.
Μεταξύ άλλων, ο Πορτογάλος αθλητικός διευθυντής τόνισε πως ο ΠΑΟΚ έχει διαχρονική τις καλύτερες ακαδημίες στην Ελλάδα και τα μεγαλύτερα ταλέντα, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μόνο το ένα πόδι του Κουλιεράκη κοστίζει 5 εκατομμύρια ευρώ και ο Κωνσταντέλιας «έχει γεννηθεί στη Βραζιλία, απλά δεν το ξέρει».
Παράλληλα αναφέρθηκε και στον Ιβάν Σαββίδη, τον οποίο υπερασπίστηκε για την απουσία του λέγοντας πως βρίσκει τρόπο να είναι δίπλα στην ομάδα και δεν φέρει ευθύνη για τα λάθη που γίνονται, καθώς το φετινό πρότζεκτ στον ΠΑΟΚ είναι δική του ευθύνη.
Αναλυτικά ένα μέρος της συνέντευξής του:
Πώς διαχειρίζεστε την μεταγραφική περίοδο που αρχίζει σε λίγο;
«Πρώτα απ’ όλα η μεταγραφική περίοδος αρχίζει την 1η Ιανουαρίου. Ακούω και διαβάζω πως ο ΠΑΟΚ έχει αργήσει ήδη αρκετά στην μεταγραφική περίοδο και σκέφτομαι αν έχουν αλλάξει οι κανονισμοί και δεν το έχω αντιληφθεί και επιβεβαιώνω ανατρέχοντας σε αυτούς πως η μεταγραφική περίοδος αρχίζει την 1η Ιανουαρίου.
Αντιλαμβάνομαι την επιθυμία του κόσμου για μεταγραφές και αυτό συμβαίνει παγκοσμίως. Ακόμη και εγώ που έχω την εμπειρία να αντιληφθώ πως αυτό συμβαίνει παγκοσμίως για όλες τις ομάδες, όταν ήρθα εδώ έκανα λάθη παρασυρόμενος από αυτή την πίεση της μεταγραφολογίας. Η πραγματικότητα είναι μια: εμείς αναλύουμε, εμείς καταστρώνουμε το πλάνο μας και εμείς αποφασίζουμε μαζί με τον ιδιοκτήτη αν χρειαζόμαστε μια, πέντε μεταγραφές ή οτιδήποτε άλλο.
Γιατι ακούω συνεχώς πως το αφεντικό δεν είναι εδώ και όμως πρέπει να πω ότι είναι συνεχώς εδώ, δίπλα μας. Αυτό δεν το αποφασίζει ο κόσμος. Εδώ λοιπόν θέλω να πω ότι είναι τεράστια ευθύνη η απόφαση για τις μεταγραφές γιατί έτσι μπορείς να υποθηκεύσεις το μέλλον του σωματείου. Να βλέπουμε τις ανάγκες και του σήμερα αλλά και του αύριο.
Θα σας θέσω ένα παράδειγμα: το περασμένο καλοκαίρι αρκετοί τόνιζαν πως η ομάδα χρειάζεται έναν ακόμη κεντρικό αμυντικό. Αν παίρναμε και υποκύπταμε σε αυτή την πίεση, που θα ήταν ο Κουλιεράκης τώρα; Εχει γίνει μια τεράστια επένδυση στις Ακαδημίες και ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να τις αξιοποιήσει και να καρπωθεί πράγματα από αυτές. Πλέον μπορώ να πω πως έχουμε πολύ καλές Ακαδημίες και είναι το μέλλον της ομάδας και υπάρχει τεράστια πρόοδος. Σαφώς και πρέπει να βελτιωθούν πράγματα αλλά το μέλλον είναι εκεί».
Στην πρώτη σας συνέντευξη Τύπου είχατε πει πως θέλετε να κάνετε τον ΠΑΟΚ ένα εργοστάσιο παραγωγής παικτών. Είναι προτεραιότητά σας οι πωλήσεις και πως διαχειρίζεστε όλα όσα ακούγονται για παράδειγμα για τον Κουλιεράκη;
«Ομάδες από περιφερειακά Πρωταθλήματα όπως είναι της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας, που δεν έχουν πολλά έσοδα όπως για παράδειγμα είναι τα τηλεοπτικά δικαιώματα, πρέπει να δημιουργήσουν ένα επιχειρηματικό πλάνο. Ποιο είναι αυτό στο ποδόσφαιρο; Να πουλάς παίκτες. Για παράδειγμα σκεφτείτε πως όταν μια ομάδα ανεβαίνει στην Πρέμιερ της Αγγλιας, αυτομάτως έχει 100.000.000 λίρες έσοδα.
Δεν έχουμε κάτι τέτοιο εδώ. Ούτε στην Πορτογαλία και επομένως πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο. Αυτό το μοντέλο είναι να πουλάς παίκτες ή ακόμη και έναν παίκτη που τα έσοδα από την πώληση του μπορεί να είναι το μπάτζετ της επόμενης χρονιάς.
Αυτό δεν σημαίνει πως γίνεσαι ένα εργοστάσιο πώλησης ποδοσφαιριστών και να ξεχάσεις τους τίτλους και τους στόχους που έχεις ως ομάδα. Η εμπειρία μου λέει πως μπορείς να συνδυάσεις και τα δυο: πώληση και εξέλιξη της ομάδας. Δεν είναι προτεραιότητα μου να πουλήσω παίκτες, το αν είναι προτεραιότητα του σωματείου δεν είμαι υπεύθυνος εγώ για να το απαντήσω.
Αυτό που ξέρω και είναι η γνώμη μου είναι πως ο ΠΑΟΚ πρέπει να φτιάξει το brand name του. Στον ένα χρόνο που είμαι εδώ έχω αντιληφθεί πως έχουμε τις καλύτερες ακαδημίες στην Ελλάδα. Πλέον πρέπει να επενδύσουμε σε ένα ισχυρό brand name του ΠΑΟΚ. Και το λέω αυτό γιατί συμμετείχα στη δημιουργία του ανάλογου στη Μπενφίκα. Πλέον μπορεί να κλωτσά εκεί τη μπάλα ένας παίκτης και να κοστολογείται 65 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει brand name.
Αυτό δεν σημαίνει πως η Μπενφίκα άφησε πίσω τον πρωταθλητισμό όσο επένδυε σε αυτό, πήρε τίτλους, έφτασε σε τελικούς ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Είναι σημαντικό για τον ΠΑΟΚ και την Ελλάδα να κινηθεί με ένα τέτοιο μοντέλο. Αυτό ήταν το μυστικό της Πορτογαλίας. Η οικονομία της Πορτογαλίας είναι όμοια με της Ελλάδας. Δεν υπάρχουν διαφορές, δεν έχουν λεφτά και εκεί. Αλλά οι ομάδες δημιούργησαν αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο και όλες πουλάνε παίκτες και έχουν χρήματα από την πώληση παικτών».
Δημοσιεύματα από την Γερμανία υποστηρίζουν πως η Γκλάντμπαχ με 5.000.000 ευρώ μπορεί να κάνει δικό της τον Κουλιεράκη.
«Με πέντε εκατομμύρια μπορεί κάποιος να αγοράσει το ένα του πόδι. Τίποτα παραπάνω. Το είπα στη Πορτογαλία χωρίς να υπάρχει ανάγκη, για εμένα ο Κουλιεράκης είναι καλύτερος από τον Σίλβα της Μπενφίκα, αν ο Σίλβα κοστίζει 65 εκ. ο Κουλιεράκης κοστίζει τουλάχιστον 15 εκατομμύρια. Αν έρθει μια μεγάλη πρόταση είναι δύσκολο να διαχειριστείς μεταξύ άλλων και το μυαλό του παίκτη.
Όλοι σας καταλαβαίνετε πως όταν εμφανίζεται ένας νεαρός ταλαντούχος παίκτης, που αγωνίζεται κιόλας ανάβουν… λαμπάκια σε όλους του σκάουτερς. Όλοι αυτοί οι παίκτες λόγω των τουρνουά και των εθνικών ομάδων βρίσκονταν στα ραντάρ των ομάδων. Στην Ελλάδα πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπορείς να πουλήσεις έναν παίκτη 28-29 χρονών. Πουλάς νεαρούς ποδοσφαιριστές. Άλλωστε στην ηλικία 24-25 είναι το καλύτερο τους σημείο.
Ωστόσο, οι ομάδες θέλουν να αγοράζουν νεαρούς ποδοσφαιριστές, έτσι ώστε να είναι μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης τους. Πρέπει να σεβαστούμε και να καταλάβουν πως αν αυτοί οι παίκτες συνεχίσουν να είναι σημαντικά κομμάτια της ομάδας θα έρθουν προτάσεις για αυτούς. Όταν ήμουν στην Μπενφίκα, με πλησίαζαν ομάδες και με ρωτούσαν πόσο κάνει αυτός ο παίκτης, που δεν αγωνίζεται. Εγώ ρώτησα τον πρόεδρο τότε και μου είπε πως η απάντηση είναιι15 εκατομμύρια. Εγώ πραγματικά ντράπηκα να πω αυτή την τιμή για έναν παίκτη, που είχε μόλις 5 λεπτά αγωνιστικής συμμετοχής. Τότε ο πρόεδρος με έπιασε και μου είπε. «Ζοσέ όταν μπεις στη Λουί Βιτόν, και πας να αγοράσεις ένα μικρό πορτοφόλι θα πληρώσεις 500 ευρώ».
Εμείς θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα brand name να πουλάμε ακριβά τα ταλέντα που έχουμε δεν πρέπει να πωλούνται για το τίποτα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε το δικό μας brand name στον ΠΑΟΚ.
Στον Κωνσταντέλια εγώ ο ίδιος λέω πως αποκλείεται να γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά στη Βραζιλία. Είναι τεράστιο ταλέντο και ένα τέτοιο ταλέντο πρέπει να κοστίζει ακριβά σε όποιον θέλει να το αγοράσει. Στο εξωτερικό πιστεύουν πως με 5 εκατομμύρια ευρώ μπορούν να αγοράσουν ένα ταλέντο από την Ελλάδα, γιατί αυτή δεν δίνει σημασία στους νεαρούς παίκτες. Αν θέλουν τον Κουλιεράκη ή οποιονδήποτε άλλον θα πρέπει να πληρώσουν ακριβά».
Αυτό το πρότζεκτ το οποίο αποφασίσατε να ακολουθήσετε μπορείτε να το αξιολογήσετε ασχέτως αν είναι ακόμη νωρίς;
«Είμαι ο μόνος υπεύθυνος για αυτός φυσικά με τη σύμφωνη γνώμη του προπονητή και την υποστήριξη του Ιβάν Σαββίδη. Καμιά φορά κριτικάρουν τον κύριο Σαββίδη, εγώ είμαι ο απόλυτα υπεύθυνος για αυτό το πρότζεκτ. Όταν είσαι υπεύθυνος για κάτι δεν σκέφτεσαι σαν οπαδός. Δεν μπορώ ακόμα να το αξιολογήσω. Έχω ανθρώπους που μου στέλνουν μηνύματα στο Ίνσταγκραμ και το βράδυ αν δεν έχω δουλειά θα μπω στον φάκελο με τα αιτήματα μηνυμάτων και θα τα δω.
Υπάρχουν κάποιοι που πριν μερικούς μήνες που έλεγαν για συγκεκριμένους παίκτες πως ήταν χάλια και τώρα μου γράφουν πως οι ίδιοι παίκτες είναι οι καλύτεροι. Εγώ εξισορροπώ τα πράγματα και κάνω την αξιολόγηση στο τέλος. Το μόνο που μετανιώνω είναι πως δεν βρήκα τον τρόπο ώστε η διαδικασία της εξέλιξης να είναι πιο γρήγορη.
Στο τέλος της σεζόν θα κάνουμε την τελική αξιολόγηση. Το καλοκαίρι μπορούμε να συζητήσουμε να δούμε τι πήγε καλά τι όχι. Ακόμα και τότε μπορεί κάποιος παίκτης να μην έχει προλάβει να προσαρμοστεί και να χρειάζεται επιπλέον χρόνο. Τότε (σ.σ εννοεί το καλοκαίρι) δεν θα φοβηθώ να πω ότι ίσως κάναμε και λάθη τελικά. Αλλά θα είναι λάθη που δεν θα έχουν μεγάλη απόκλιση. Για παράδειγμα δεν θα μιλάμε για παίκτη-παίκτες που αγοράστηκαν ως τοπ και δεν απέδωσαν καθόλου».