Ο ΑΘΛΟΣ γράφει για τη μεγαλύτερη πρόκληση στην ευρωπαϊκή καριέρα του Ταρίκ Μπλακ, που έρχεται στον Ολυμπιακό δίχως πίεση αλλά και αποφασισμένος να αρπάξει την ευκαιρία απ’ τα μαλλιά
Το πρωί της Κυριακής ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τη συμφωνία με τον Ταρίκ Μπλακ, κλείνοντας με μια ακόμη ηχηρή κίνηση τη φροντ λάιν ενόψει της νέας σεζόν. Για μια ομάδα που έχει ήδη στο «5» τον Μουσταφά Φαλ και τον Τζόελ Μπολομπόι, η προσθήκη του Μπλακ φαντάζει κάτι παραπάνω από πολυτέλεια. Ωστόσο, το σίγουρο είναι πως θα προσφέρει μια ακόμη εξαιρετική λύση στο οπλοστάσιο του Γιώργου Μπαρτζώκα.
Ψηλούς με μέσο όρο 9 πόντους (9,1), κοντά στα πέντε ριμπάουντ (4,8) και σχεδόν 11 βαθμούς αξιολόγησης (10,8 για την ακρίβεια) δεν συναντάς πολλούς στη Euroleague. Αυτά είναι τα βασικά νούμερα του Ταρίκ Μπλακ στις 50 παρουσίες του στην Ευρωλίγκα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων σημειώθηκε με τη φανέλα της Μακάμπι τη διετία 2018-2020 (η δεύτερη σεζόν ήταν αυτή που διακόπηκε λόγω κορωνοϊού).
Ο χαρακτηρισμός «7ος ξένος» ακούγεται κομματάκι απαξιωτικός και είναι πολύ πιθανό να ξεχαστεί κατά τη διάρκεια της σεζόν. Όχι, δεν προφητεύουμε κάποια εξέλιξη στο αίτημα αρκετών ομάδων της Basket League για τη δυνατότητα παρουσίας 7ου ξένου στο ρόστερ (ακόμα κι αν παραμείνει στους 6 ο επιτρεπόμενος αριθμός που μπορεί να δηλωθεί στη 12άδα). Απλώς έχουμε… λόγους να πιστεύουμε ότι ο Μπλακ δεν έρχεται στο Λιμάνι για να κάνει τον ρολίστα. Και βέβαια, η περίπτωσή του δεν έχει καμία σχέση με εκείνη του Κουίνσι Έισι, ο οποίος ήρθε μετά από έναν χρόνο αγωνιστικής απραξίας.
Είναι αλήθεια πως ο Μπλακ πλήρωσε ακριβά πέρυσι την απόφαση να παραμείνει με κάθε κόστος στην πατρίδα του, παίζοντας ως affiliate player για τη θυγατρική ομάδα των Ντένβερ Νάγκετς στην G League (Γκραντ Ράπιντς Γκολντ). Παρότι οι αριθμοί του Αμερικανού ήταν πολύ καλοί (11,5 πόντοι, 7,7 ριμπάουντ, 2,2 ασίστ και 1,3 κοψίματα σε 15 αγώνες), η ευκαιρία για να τρυπώσει σε κάποιο ρόστερ του NBA δεν ήρθε ποτέ.
Βλέποντας ότι η πρόταση δεν έρχεται και έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ευρώπη: στις 27 Φεβρουαρίου τον ανακοίνωσε η Μπαχτσεσεχίρ, τέσσερις μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας των ομάδων της Euroleague να κάνουν τις τελευταίες τους κινήσεις.
Στην Τουρκία του πήρε κάτι λιγότερο από ένα δίμηνο μέχρι να ανεβάσει στροφές και να βρει ρυθμό, όμως στο πιο κρίσιμο σημείο έδωσε βροντερό «παρών». Ο Ταρίκ Μπλακ αποδείχθηκε ο πιο επιδραστικός παίκτης των Τούρκων στους δυο τελικούς του FIBA Europe Cup κόντρα στη Ρέτζιο Εμίλια. Όσο βρισκόταν αυτός στο παρκέ στα δυο ματς, η ομάδα του είχε συνολικό προβάδισμα 26 πόντων (+15 στο πρώτο και +11 στο δεύτερο), με τον Μπλακ να έχει το μεγαλύτερο ατομικό +/- από οποιονδήποτε άλλο συμπαίκτη του. Κάτι σαν… ψηλός Γουόκαπ δηλαδή.
Ο Ταρίκ ήταν ο παίκτης με τη μεγαλύτερη αξιολόγηση στον δεύτερο και τελευταίο τελικό με 15 βαθμούς, όσους είχε και ο MVP Σμιθ που όμως έπαιξε 14 λεπτά παραπάνω (33′ έναντι 19′). Η Μπαχτσεσεχίρ σήκωσε την κούπα στις 27 Απριλίου και στη συνέχεια μπήκε στη μάχη των πλέι οφ, όπου αποκλείστηκε από τη Γαλατά του Κάνααν (που στο πρώτο ματς ήταν διαστημικός με 24 πόντους).
Ταρίκ Μπλακ, Αϊζέια Κάνααν και Κώστας Παπανικολάου μαζί στο Χιούστον!
Μια παρένθεση. Ο Κάνααν ήταν συμπαίκτης με τον Μπλακ στους Χιούστον Ρόκετς τη σεζόν 2014/15 και συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη του 2014, οπότε και λύθηκε το συμβόλαιο του Ταρίκ. Μάλιστα, εκείνη τη σεζόν υπήρχε και ένα ακόμη στέλεχος της παλιοπαρέας που θα σμίξει ξανά φέτος στο ΣΕΦ: ο Κώστας Παπανικολάου. Σε ένα ματς κόντρα στους Γουόριορς μάλιστα, οι τρεις τους βρέθηκαν στην αρχική πεντάδα των Ρόκετς, μαζί με τους Χάρντεν και Αρίζα!
Rockets starters:
F: Trevor Ariza
F: Kostas Papanikolaou
C: Tarik Black
G: James Harden
G: Isaiah Canaan— Rockets Social (@Rockets_Social) November 9, 2014
Για την ιστορία, οι Γουόριορς νίκησαν τους ελλιπείς Ρόκετς 98-87, με τον Κάνααν να σημειώνει 21 πόντους, τον Μπλακ 2 (και 5 ριμπάουντ) και τον νέο αρχηγό του Ολυμπιακού επίσης 2 (αλλά και με 10 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα)…
Στα δυο τελευταία παιχνίδια της σεζόν για την Μπαχτσεσεχίρ, η εμφανώς ανώτερη ομάδα του Πιστιόλη κατάφερε να κάνει το 2-0, αν και θα δυσκολευόταν σαφώς λιγότερο αν δεν υπήρχε απέναντί της ο Μπλακ. Ο 30χρονος Αμερικανός σέντερ ήταν στους διακριθέντες της ομάδας του και στα δυο ματς, με 15 πόντους και 3 ριμπάουντ στο 91-76 του Σινάν Ερντέμ και 10 πόντους, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ στο 94-98 της Ούλκερ Αρένα όπου εδρεύει η Μπαχτσεσεχίρ.
Με απλά λόγια, όσο περνούσαν οι εβδομάδες και μεγάλωνε η δυσκολία, ο Ταρίκ Μπλακ ανέβαζε στροφές προσφέροντας εξαιρετικές λύσεις σε άμυνα και επίθεση. Το ότι έρχεται στον Ολυμπιακό δίχως την πίεση να πάρει μεγάλες ευθύνες στις πλάτες του, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, θα τον βοηθήσει ώστε να βρει ευκολότερα ρυθμό. Ενδεχομένως να γνωρίζει και ο ίδιος πως αυτή είναι ίσως η τελευταία και μεγαλύτερη ευκαιρία της καριέρας του σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οπότε δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να αποδειχθεί μια από τις μεγάλες εκπλήξεις της επόμενης σεζόν…