Ο Χουάνγκ Ιν-Μπέομ θα γίνει ο πρώτος Νοτιοκορεάτης που θα φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού. Είναι ένα ξεχωριστό γεγονός. Ιστορικής σημασίας. Ο σύλλογος ανοίγεται σε μία ιδιαίτερη και πολυπληθή αγορά, όπως είναι αυτής της Ασίας. Ευχή όλων μας είναι αυτή η προσθήκη να «πιάσει» και αγωνιστικά, καθώς εμπορικά το ενδιαφέρον θα είναι τεράστιο. Όλη η Νότια Κορέα θα ασχολείται με τον Θρύλο.
Ο Πρωταθλητής Ελλάδας διαθέτει πολλούς παίκτες στη μεσαία γραμμή και κάποιοι αναμένεται να αποχωρήσουν, καθώς επικρατεί «συνωστισμός». Ωστόσο, ο Χουάνγκ έχει αγωνιστικά χαρακτηριστικά που λείπουν τρομερά από το ερυθρόλευκο κέντρο και είναι παίκτης έτοιμος για εντεκάδα. Χωρίς δεύτερη σκέψη. Έχοντας παρακολουθήσει αρκετά ασιατικό ποδόσφαιρο, το σήμα κατατεθέν σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα είναι η πειθαρχία. Είναι φιλότιμη και τίμια ποδοσφαιρική σχολή, που δεν κάνει «εκπτώσεις».
Η συντριπτική πλειοψηφία των ποδοσφαιριστών είναι κοντρολαρισμένη και ταχύτατη. Οι Ιάπωνες και οι Νοτιοκορεάτες παίκτες βασίζονται στα τρεξίματα, την αντοχή και την τεχνική κατάρτισή τους. Και το σημαντικό: «τρέχουν» με την μπάλα. Πολύ. Ο Χουάνγκ είναι ένας μυαλωμένος κεντρικός μέσος, που παίζει τόσο στο «6» όσο και στο «8». Κόβει, μοιράζει και έχει την κάθετη πάσα στο παιχνίδι του. Διαθέτει γρήγορη σκέψη και το σημαντικό: πράττει και γρήγορα, ενώ «βλέπει» γήπεδο. Ο Ολυμπιακός δεν έχει τέτοιο κεντρικό χαφ στο έμψυχο δυναμικό του. Είναι μέσος που συνδυάζει το «εγκεφαλικό» και μυαλωμένο παιχνίδι με τη γρήγορη ανάπτυξη. Ο τύπος είναι «μηχανάκι» στη μεσαία γραμμή. Ο Χουάνγκ μπορεί να κάνει τον Ολυμπιακό πιο γρήγορο, λειτουργικό, δημιουργικό και απειλητικό. Η συνεισφορά του στην κυκλοφορία μπάλας και την ταχύτητα στο άπλωμα του παιχνιδιού, είναι τα δύο στοιχεία που θα βελτιώσουν την εικόνα της ομάδας.
Προφανώς, υπάρχουν και μειονεκτήματα στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το ένα είναι αγωνιστικό και το άλλο όχι… Με ύψος 1,77μ. δεν είναι ο παίκτης που θα τζαρτζαριστεί με τον αντίπαλο. Σωματικά, είναι κάπως αδύναμος, κάτι που ισχύει για τους περισσότερους Ασιάτες ποδοσφαιριστές. Άλλωστε, προέρχεται από μία σχολή που δεν στηρίζεται στη δύναμη και τη σκληράδα, αλλά στην ταχύτητα και την αντοχή. Το δεύτερο σκέλος που ανησυχεί κάπως είναι αυτό της ευρωπαϊκής προσαρμογής και της επικοινωνίας. Έχει ένα πέρασμα από τη Ρούμπιν Καζάν, σε ζόρικο κλίμα με σκληρές καιρικές συνθήκες.
Το κλίμα στην Ελλάδα είναι διαφορετικό και καλύτερο, αλλά δεν παύει να είναι μία καινούργια περιπέτεια για τον ίδιο. Το έγραψα και στην εισαγωγή: είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής από τη Νότια Κορέα που θα αγωνιστεί στους Ερυθρόλευκους. Από το πόσο γρήγορα θα προσαρμοστεί, θα εξαρτηθεί και η ενσωμάτωσή του στο υπόλοιπο σύνολο. Πλέον, ο Ολυμπιακός έχει ένα «πολυεθνικό» έμψυχο δυναμικό, με λιγοστό ελληνικό στοιχείο. Όμως, η γλώσσα του ποδοσφαίρου είναι μία και ο Χουάνγκ έχει την ποιότητα και την κλάση για να ανταποκριθεί. Άλλωστε, μιλάμε για εν ενεργεία διεθνή ποδοσφαιριστή με τη Νότια Κορέα του παικταρά Σον, έχοντας προπονητή έναν πρώην ερυθρόλευκο, τον Πάουλο Μπέντο.
Όλοι κρίνονται πάνω στο χορτάρι
Δεδομένα, ο Ολυμπιακός χρειαζόταν παίκτη στο αριστερό άκρο της άμυνας, καθώς ο Όλεγκ Ρέαμπτσιουκ έχει αγωνιστικό ταβάνι και δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από τη στιγμή που ο Λεονάρντο Κούτρης δεν υπολογίζεται. Στα 20 του, ο Ντόρον Λάιντνερ έχει τρεις συμμετοχές με την Εθνική ομάδα του Ισραήλ, κάνοντας το «ξεπέταγμα» από την Ελπίδων, σε μία εξαιρετική «φουρνιά» της συγκεκριμένης χώρας. Δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια, καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα πέρα από το γεγονός ότι πρόκειται για έναν ταλαντούχο παίκτη, που αγωνιζόταν στη Χάποελ Τελ Αβίβ.
Το κόστος (πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ) είναι υψηλό για έναν «άγουρο» 20χρονο αριστερό μπακ. Ο Ολυμπιακός ήθελε μία πιο έτοιμη λύση για τη θέση. Τα δύο θετικά στοιχεία είναι ότι πρόκειται για μεταγραφή και ο Λάιντνερ θα έχει την ευκαιρία χωρίς πίεση να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια μέσω των Πειραιωτών, ενώ τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του είναι διαφορετικά συγκριτικά με του Μολδαβού, καθώς ο Ισραηλινός είναι πιο επιθετικογενής αριστερός μπακ. Πάντως, και πέρυσι ακούγονταν και γράφονταν διάφορες αστειότητες για τον Πολωνό «Κίμιχ» και ο πιτσιρικάς Μίχαλ Καρμπόβνικ, που είχε έρθει ως δανεικός από την Μπράιτον, πέρασε και δεν ακούμπησε. Όλοι οι ποδοσφαιριστές κρίνονται στον αγωνιστικό χώρο και ο Λάιντνερ δεν παύει να αποτελεί «στοίχημα».