Η δημοσιοποίηση της λίστας της CEV για τις ομάδες που θα συμμετάσχουν στο φετινό Challenge Cup ανοίγει ξεκάθαρα την όρεξη των ελληνικών ομάδων για να κάνουν μια επιτυχημένη πορεία και γιατί όχι υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις να παίξουν και στους τελικούς.
Με 213 ομάδες (αριθμός-ρεκόρ) να δηλώνουν συμμετοχή στις τρεις διοργανώσεις της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, ο δρόμος για τις ελληνικές ομάδες άνοιξε από τη στιγμή που σύλλογοι όπως η Πιατσέντσα, η Λίνεμπουργκ και η Γαλατάσαραϊ κατάφεραν να βρεθούν στο CEV Cup.
Ειδικά η… άνοδος της 5ης ομάδας του ιταλικού πρωταθλήματος στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση ήταν μια πολύ μεγάλη ανακούφιση. Για την ιστορία και για να αποφευχθούν παραφιλολογίες, οι Ιταλοί είχαν εξασφαλίσει την παρουσία τους στο Challenge Cup μέσω των play off του πρωταθλήματός τους.
Ωστόσο, το υψηλό ράνκινγκ της Ιταλίας σε συνδυασμό με τα «μαγειρέματα» (με την καλή έννοια) της CEV και σε μια ιδιαίτερη χρονιά (πιθανότερος ο αποκλεισμός των ρώσικων συλλόγων) επέτρεψαν στην ομάδα του Μπριζάρ, του Σιμόν και του Λουκαρέλι να βρεθεί σε πιο ανταγωνιστική διοργάνωση με αρκετές ομάδες από χώρες που έχουν υψηλή βαθμολογία. Από την άλλη, η Ρεσόβια αποφάσισε να μη δηλώσει καν συμμετοχή μιας και οι Πολωνοί υποτιμούν ανοιχτά τη διοργάνωση και τη θεωρούν χάσιμο χρόνου. Εξάλλου για εκείνους το χρήμα και η διάκριση υπάρχει μόνο στο πρωτάθλημα της χώρας τους που είναι ένα εκ των κορυφαίων.
Τέτοια ευκαιρία δεν θα υπάρξει ξανά. Ακόμα και ο Μίλωνας που θα συμμετάσχει για πρώτη φορά, έχει τη δυνατότητα με μια καλή κλήρωση να πάει καλά. Γιατί κακά τα ψέματα, η δυναμική της ομάδας της Νέας Σμύρνης έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια με προπονητή τον Σάκη Ψάρρα και με αυτό το μείγμα ταλαντούχων παιδιών και (πολύ) έμπειρων παικτών, έχει καταφέρει να κοιτάει στα μάτια υψηλότερα μπάτζετ.
Ποιες ομάδες μοιάζουν πιο επικίνδυνες αυτή τη στιγμή (και χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί τα ρόστερ);
Καταρχάς η Σπόρτινγκ Λισαβόνας που παραδοσιακά φτάνει μακριά στη διοργάνωση και έχει σταθερά δυνατό ρόστερ που ψάχνει τη διάκριση ενώ στην ίδια κατηγορία μπορεί να μπει και η Γουάγουας που εκτός από το ότι απαιτεί ταξίδι στα Κανάρια Νησιά, διαθέτει ένα σύνολο όχι μόνο με γηγενείς αλλά και με πολύ καλές λάτιν επιλογές. Η Μπαστάρντο που πέρυσι απέκλεισε τον ΠΑΟΚ όντας πρώτη στην κανονική περίοδο του πορτογαλικού πρωταθλήματος άλλαξε προπονητή αλλά όχι και φιλοσοφία στις επιλογές της αφού θα κινηθεί στα μονοπάτια της Λατινικής Αμερικής.
Η Μπουργάς και η Στεάουα Βουκουρεστίου είναι οι αμέσως επόμενες που δεν μπορούν να υποτιμηθούν λόγω των Βούλγαρων και Ρουμάνων που έχουν στις τάξεις τους σε συνδυασμό με τους δύο ξένους που θα τις ανεβάσουν περισσότερο.
Κατά τα άλλα, οι δύο από τις τρεις ομάδες από το Ισραήλ (η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Χάποελ Κφαρ Σαμπά του Σαφράνοβιτς) σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποτιμηθούν και δη η πρώτη που πέρυσι βρέθηκε στον δρόμο του Παναθηναϊκού και του έβαλε δύσκολα και στα δύο ματς. Τέλος, περιμένουμε να δούμε ποια ομάδα θα κατακτήσει το Βαλκανικό Κύπελλο (όπως έκανε πέρυσι η Χάλκμπανκ) για να πάρει το εισιτήριο για τη διοργάνωση. Το πιθανότερο είναι να μπει σφήνα στα φαβορί.
Αν κάτι δεν πρέπει να παραβλέψουμε (και) στη φετινή διοργάνωση είναι τα ταξίδια που θα είναι εξοντωτικά αφού οι περισσότερες ομάδες έχουν έδρα σε περιοχές μακριά από την πρωτεύουσα της χώρας τους. Ένα ρόστερ με βάθος θα διαχειριστεί διαφορετικά για παράδειγμα μια μακρινή διαδρομή σε ένα χωριό της Φινλανδίας, της Νορβηγίας ή της Εσθονίας αλλά σίγουρα θα υπάρξει φθορά.
Το σίγουρο είναι πως Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ έχουν τις δυνατότητες να φτάσουν μακριά σε μια διοργάνωση που τα τελευταία 30 χρόνια έχει βρει 22 (!) φορές νικητές τους Ιταλούς που φέτος δεν θα έχουν ομάδα. Αφαιρούμε Ρώσους και Τούρκους (αν δεν βρεθεί ομάδα τους όπως πχ. η Μπούρσα στο Βαλκανικό), πιθανότατα και Ουκρανούς (Χόροντοκ και Προμετέι) – που μπορεί να παίζουν εκτός έδρας τα παιχνίδια τους – και βλέπουμε πως φέτος ο δρόμος είναι ορθάνοιχτος για μια ευρωπαϊκή διάκριση.
Τώρα αν οι ομάδες κάνουν το λάθος και τους υποτιμήσουν όλους πριν καν ξεκινήσει η σεζόν, κακό του κεφαλιού τους. Τίποτα δεν κερδίζεται μόνο με τα ονόματα του ρόστερ.