Ο πόλεμος της Ουκρανίας ενίσχυσε το προϋπάρχον κύμα ανατιμήσεων, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των τιμών ακόμα και σε είδη πρώτης ανάγκης.
Η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου εκτόξευσε σε νέα υψηλά τις τιμές των καυσίμων, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης να αγγίζει ή και να ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο. Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση συμπαρασύρει στις ανατιμήσεις εκατοντάδες βασικά αγαθά.
Στην κυβέρνηση εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια για την οικονομία μέσα σε αυτό το ρευστό σκηνικό, καθώς αναμένεται νέα άνοδος του πληθωρισμού.
Υπενθυμίζεται πως ο πληθωρισμός του Ιανουαρίου – πριν δηλαδή τις εξελίξεις στην Ουκρανία- είχε σημειώσει ρεκόρ 25ετιας (άγγιξε το 6.2% ). Αναλυτές – μετά τις τελευταίες εξελίξεις- βλέπουν αύξηση κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στο πληθωρισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, κάτι που όπως είναι φυσικό θα επηρεάσει και την Ελλάδα.
Ωστόσο δεν είναι είναι μόνο το ενεργειακό ράλι που «απειλεί» τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Η Ουκρανία έχει μια από τις μεγαλύτερες παραγωγές σιτηρών παγκοσμίως (σημαντική παραγωγή έχει και η Ρωσία) και ήδη καταγράφεται άνοδος στις τιμές.
«Παράταση» στα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τις ενεργειακές ανατιμήσεις θα δώσει η κυβέρνηση, ωστόσο μπροστά στο τσουνάμι αυξήσεων σε βασικά αγαθά αναζητούνται πρόσθετα μέτρα στήριξης των πλέον ευάλωτων και παραμένει «ζεστό» το σενάριο μιας έκτακτης ενίσχυσης πριν από το Πάσχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες προτεραιότητα θα δοθεί σε δύο μεγάλες ομάδες: τους χαμηλοσυνταξιούχους (που πληρούν συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια) και τους δικαιούχους τους επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Παράλληλα το Μάιο θα υπάρξει η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού, με το τελικό ποσό να καθορίζεται τον Απρίλιο.