Ο Π.Ο.Κ. ΕΣΠΕΡΟΣ διοργανώνει το “1ο Τουρνουά Τάκης Κοντόζογλου”, τιμώντας τη μνήμη του αλησμόνητου Προέδρου Σταμάτη (Τάκη) Κοντούζογλου, που υπηρέτησε τον σύλλογο επί 33 συνεχή χρόνια, από το 1954 μέχρι το θάνατό του το 1987 και τον καθιέρωσε μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων του Ελληνικού μπάσκετ και βόλλεϋ, με συνεχή παρουσία επί δεκαετίες στις κορυφαίες κατηγορίες, αλλά και με συστηματική καλλιέργεια των τμημάτων υποδομής, στα πρωταθλήματα των οποίων ο ΕΣΠΕΡΟΣ επίσης πρωταγωνίστησε.
Το τουρνουά τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Παιδικής Αγωγής και Άθλησης ‘‘Γιάννης Γάλλος “ του Δήμου Καλλιθέας με την συμμετοχή τεσσάρων ομάδων, ΠΟΚ ΕΣΠΕΡΟΣ, ΑΟ ΤΡΙΤΩΝ, ΑΣ ΔΟΥΚΑΣ ΚΑΙ ΓΣ ΚΡΟΝΟΣ.
Ημέρες και ώρες διεξαγωγής: Σαββάτο 8 & Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου , 17:00 – 21:00
Τόπος διεξαγωγής: Κλειστό γήπεδο ΕΣΠΕΡΟΣ
Ποιός ήταν ο Τάκης Κοντούζογλου
Ο Τάκης Κοντούζογλου υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους διοικητικούς παράγοντες και οικονομικούς αιμοδότες ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, με σαφείς προσανατολισμούς, αδαμάντινο ήθος, ανεξάντλητη εργατικότητα και παθολογική αγάπη για τον ΕΣΠΕΡΟ, τον οποίον οδήγησε ψηλά. Συμμετείχε συνεχώς στο Διοικητικό Συμβούλιο από το 1954. Διετέλεσε Αρχηγός Μπάσκετ (1954), Αντιπρόεδρος (1962), Γενικός Αρχηγός (1963) και εξελέγη Πρόεδρος του ΕΣΠΕΡΟΥ το 1966.
Ο Κοντούζογλου πρωτοστάτησε στην ίδρυση της ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης, του Γ.Σ. ΚΑΛΛΙΘΕΑ (1966), προωθώντας και επιτυγχάνοντας τη συγχώνευση του ποδοσφαιρικού τμήματος του ΕΣΠΕΡΟΥ με τα άλλα τοπικά ποδοσφαιρικά σωματεία (ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΑΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, ΚΑΛΛΙΘΑΪΚΟΣ).
Μετά τη συγχώνευση (1966), ο Κοντούζογλου επικέντρωσε το ενδιαφέρον του ΕΣΠΕΡΟΥ στις αθλοπαιδιές (μπάσκετ, βόλλεϋ), με αποτέλεσμα τα τμήματα αυτά να διαγράψουν αμέσως εκπληκτική τροχιά. Με διαδοχικούς προβιβασμούς το μπάσκετ ανδρών ανέβηκε από τη Β’ κατηγορία Κέντρου (1966) στην Α’ Εθνική (1972) και το βόλλεϋ ανδρών από τη Γ’ κατηγορία Κέντρου (1966) στην Α’ Εθνική (1971). Τα τμήματα υποδομής του ΕΣΠΕΡΟΥ σημείωσαν επίσης διακρίσεις (Πρωταθλητής Εφήβων Κέντρου 1967, Πρωταθλητής Εφήβων Κέντρου 1968, Πρωταθλητής Παίδων Κέντρου 1968, Πρωταθλητής Παίδων Κέντρου 1970, Πρωταθλητής Ελλάδος Παίδων 1970, 2ος Εφήβων Κέντρου 1971).
Την ίδια περίοδο ο Τάκης Κοντούζογλου αντιμετώπισε το γηπεδικό πρόβλημα, που προέκυψε (1968) με την κατάργηση από τη δικτατορία του ανοικτού γηπέδου του ΕΣΠΕΡΟΥ επί της Λεωφόρου Θησέως (έξω από τη Χαροκόπειο). Κατασκεύασε το νέο ανοικτό γήπεδο ΕΣΠΕΡΟΥ (1970) στο Λόφο Σικελίας, στο χώρο που παραχωρήθηκε τότε από τη δημοτική αρχή, στον οποίο πολύ αργότερα (1987) κατασκευάστηκε το Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο «ΕΣΠΕΡΟΣ».
Από το 1972 οι αγώνες των πρωταθλημάτων μπάσκετ και βόλλεϋ στις εθνικές κατηγορίες διεξάγονταν μονο σε κλειστά γήπεδα. Ο ΕΣΠΕΡΟΣ περιφερόταν ως γηπεδούχος σε διάφορα σημεία του Λεκανοπέδιου. Μεγάλη επιθυμία του Τάκη Κοντούζογλου, την οποία δεν κατόρθωσε να πραγματοποιήσει, ήταν η κατασκευή του κλειστού γηπέδου του ΕΣΠΕΡΟΥ. Παρ’ όλ’ αυτά, αν και η έλλειψη του γηπέδου αυτού αποτελούσε σοβαρότατο ανασταλτικό παράγοντα, ο Τάκης Κοντούζογλου, μετά το 1972, ευτύχησε ως Πρόεδρος να δει την άστεγη ομάδα μπάσκετ του ΕΣΠΕΡΟΥ να προβιβάζεται στην Α’ Εθνική τρεις ακόμη φορές: το 1978, το 1980 και το 1982.Ο Κοντούζογλου διοίκησε τον ΕΣΠΕΡΟ από τη θέση του Προέδρου επί 21 χρόνια. Πέθανε την άνοιξη του 1987. Λίγους μήνες αργότερα ο σύλλογος, μπαίνοντας στο καινούργιο Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο «ΕΣΠΕΡΟΣ», τοποθέτησε πάνω από την κεντρική είσοδο τη φωτογραφία του ιστορικού του ηγέτη και φροντίζει να βρίσκεται πάντοτε στη θέση της η φωτογραφία αυτή.