Η ηλικιακή ομάδα άνω ων 60 ετών ανησυχεί πολύ τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, καθώς είναι οι πολίτες που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά, να διασωληνωθούν και να χάσουν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με στοιχεία των νοσοκομείων, 9 στους 10 θανάτους από κορωνοϊό, 7 στις 10 νοσηλείες και 8 στις 10 διασωληνώσεις αφορούν πολίτες άνω των 60 ετών. Παράλληλα, το τελευταίο δεκαπενθήμερο οπότε ελήφθησαν τα νέα περιοριστικά μέτρα η αύξηση των ραντεβού για εμβολιασμό ήταν μόλις 3%.
Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους 60+:
1. Πώς ξέρει το κράτος αν έχω εμβολιαστεί;
Μέσω του ΑΜΚΑ μπορεί να δει ποιοι είναι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί με μια διασταύρωση από την ΑΑΔΕ που διαθέτει τα στοιχεία όλων των πολιτών και με βάση την ηλικία θα βρεθούν όσοι είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κλείσει καν ραντεβού για πρώτη δόση.
2. Πώς επιβάλλεται το πρόστιμο;
Η ΑΑΔΕ θα στέλνει τα στοιχεία στην εφορία κι έτσι θα βεβαιώνεται κάθε μήνα ένα πρόστιμο 100 ευρώ στους 60+ που δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση.
3. Τι γίνεται με όσους εξαιρούνται από τον εμβολιασμό;
Ένας μεγάλος αριθμός που εξαιρούνται από τον εμβολιασμό, έχουν κάνει ήδη τις απαραίτητες διαδικασίες κι έχουν όλα τα χαρτιά που αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να κάνουν το εμβόλιο. Όσοι δεν το έχουν κάνει, θα πάνε στην αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, θα καταθέσουν τα χαρτιά από δημόσιο νοσοκομείο και από τον γιατρό τους και θα πάρουν την απαλλαγή εφόσον δικαιολογείται.
4. Πώς θα γίνει η προμήθεια των σελφ τεστ;
Ο πολίτης θα πηγαίνει στο φαρμακείο με τον ΑΜΚΑ του, θα το δηλώνει και θα παίρνει δωρεάν το σελφ τεστ του για το διάστημα 6-12 Δεκεμβρίου και άλλο ένα για το διάστημα 3-7 Ιανουαρίου.