Σε εξαιρετικά επικίνδυνη δοκιμασία θέτει για άλλη μια φορά τις αντοχές του ΕΣΥ η COVID-19, η οποία εξελίσσεται με ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και επιδείνωση των αριθμών που αφορούν τους θανάτους, τους διασωληνωμένους ασθενείς και τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Χθες ανακοινώθηκαν 7.335 νέα κρούσματα της νόσου (σε σύνολο 114.388 τεστ, ήτοι ποσοστό θετικότητας 6,4%), που αποτελεί νέο ρεκόρ, και 65 θάνατοι ασθενών με COVID-19, οι περισσότεροι από τον περασμένο Μάιο. Οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 477, ενώ καταγράφηκαν 407 νέες νοσηλείες σε νοσοκομεία. Πλέον η πληρότητα στις κλίνες COVID της επικράτειας φτάνει το 56,3% και στις ΜΕΘ COVID το 88,9%. Στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας (3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια) χθες το πρωί νοσηλεύονταν 1.008 ασθενείς σε απλές κλίνες COVID και 159 σε κλίνες ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, κατά τη χθεσινή εφημερία του Ιπποκρατείου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης εισήχθησαν για νοσηλεία 60 επιβεβαιωμένα και 20 ύποπτα κρούσματα COVID-19. Το νοσοκομείο νοσηλεύει περισσότερους από 150 ασθενείς με κορωνοϊό, μεταξύ των οποίων οκτώ παιδιά και τρεις έγκυες. Οι 15 κλίνες ΜΕΘ COVID ήταν χθες το μεσημέρι γεμάτες, ενώ τέσσερις ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι στα χειρουργεία προσωρινά, έως ότου βρεθούν κλίνες ΜΕΘ. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, όλες οι κλίνες ΜΕΘ COVID στην Κεντρική Μακεδονία είναι πλήρεις, μεταξύ των οποίων και οι 15 στο ΑΧΕΠΑ, οι 25 στο Παπαγεωργίου και οι 30 στο Παπανικολάου.
Στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας νοσηλεύονταν 1.008 ασθενείς σε απλές κλίνες COVID και 159 σε κλίνες ΜΕΘ.
Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαζομένων κάνουν λόγο για ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση παροχής φροντίδας στην Αττική από non COVID περιστατικά, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται ράντζα στις εφημερίες των μεγάλων νοσοκομείων. Χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, τόνιζε ότι έως εκείνη την ώρα το Αττικόν είχε ήδη αναπτύξει 82 ράντζα, ενώ υπήρχαν ακόμα ουρές ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών που περίμεναν να εξετασθούν.
Η πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, Ματίνα Παγώνη, περιέγραψε μία εξαιρετικά δύσκολη εφημερία για το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς, με ράντζα ακόμα και στην οφθαλμολογική κλινική, τονίζοντας ότι «τα χειρότερα είναι μπροστά μας». Σύμφωνα με τη διοίκηση του Γ. Γεννηματάς, το σύνολο των περιστατικών παρουσιάζει σταθερότητα τις τελευταίες δύο εφημερίες (περίπου 200 εισαγωγές ασθενών εκ των οποίων 180 non COVID περιστατικών και οι υπόλοιπες COVID), ενώ κατά την προχθεσινή εφημερία αναπτύχθηκαν 24 επικουρικές κλίνες (ράντζα) οι οποίες αναμενόταν να προωθηθούν σταδιακά σε θαλάμους νοσηλείας.
Στελέχη του υπουργείου Υγείας σημείωναν χθες στην «Κ» ότι προς το παρόν η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και ότι τουλάχιστον έως χθες δεν είχε χρειαστεί να ενεργοποιηθεί περαιτέρω το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση της COVID-19 από τα νοσοκομεία με οριζόντιες λειτουργικές αλλαγές τους, όπως π.χ. αναστολή χειρουργείων στο σύνολο των νοσοκομείων ή νοσοκομεία αποκλειστικά για COVID περιστατικά. Ωστόσο, αυτό μπορεί ανά πάσα στιγμή να αλλάξει και υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις όπου νοσοκομεία προσαρμόζουν τη λειτουργία τους για να μπορούν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτηση, ενώ σε μια περιοχή της χώρας «θυσιάστηκε» η λειτουργία πρωτοβάθμιων δομών. Οπως καταγγέλλουν τοπικοί φορείς της Περιφερειακής Ενότητας Εβρου, από την 1η Νοεμβρίου με απόφαση της οικείας ΥΠΕ έχει ανασταλεί η λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων, ώστε το προσωπικό να συνδράμει τα νοσοκομεία.
Εκτός από τη συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, το υπουργείο αναμένει τη συνδρομή και των ιδιωτών γιατρών, με τον υπουργό Θάνο Πλεύρη να προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει στην επίταξή τους.