Δύο γενιές φιλάθλων μεγάλωσαν με τον μύθο του Μαρκ Σπιτς, του Αμερικανού κολυμβητή ο οποίος έγινε ο πρώτος αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που κατέκτησε επτά χρυσά μετάλλια, το 1972 στο Μόναχο. Αυτόν τον μύθο δεν τον έσβησε ακριβώς ο συμπατριώτης του, Μάικλ Φελπς, αλλά σίγουρα τον έκανε να φαίνεται πιο… γήινος στα μάτια μας, σαν σήμερα το 2008. Όταν κατέκτησε το όγδοο χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, με την ομάδα 4×100μ. μικτής των ΗΠΑ!
Το όγδοο χρυσό συνοδεύτηκε με παγκόσμιο ρεκόρ (4:29.34), το οποίο ήταν το έβδομο που κάνει ο Φελπς στη διοργάνωση –ισοφαρίζοντας και αυτό το ρεκόρ του Σπιτς από το 1972. Είχαν προηγηθεί εκείνα στα 200μ. ελεύθερο, στα 200μ. πεταλούδα, στα 200μ. και στα 400μ. μικτή και στις δύο «σκυταλοδρομίες» του ελεύθερου (4×100μ. και 4×200μ.). Του ξέφυγε μόνο το αγώνισμα στο οποίο λίγο έλειψε να χάσει: τα 100μ. πεταλούδα, όπου ο Σέρβος, Μίλοραντ Τσάβιτς, προηγείτο μέχρι τα τελευταία μέτρα και χρειάστηκε το photo finish για να επιβεβαιωθεί η νίκη του Αμερικανού για ένα εκατοστό του δευτερολέπτου (50.58 έναντι 50.59). Ακόμα κι έτσι, πάντως, έκανε ολυμπιακό ρεκόρ.
Ο Φελπς είχε επιδιώξει για πρώτη φορά τα οκτώ χρυσά μετάλλια το 2004 στην Αθήνα, όμως το όνειρο έσβησε νωρίς (την τρίτη ημέρα των αγώνων), όταν έμεινε τρίτος στα 200μ. ελεύθερο, πίσω από τον Αυστραλό, Ίαν Θορπ και τον Ολλανδό, Πίτερ Φαν ντεν Χούγκενμπαντ. Τελικά αρκέστηκε (!) στα έξι χρυσά και με τα οκτώ του Λονδίνου είχε φτάσει ήδη τα 14 σε ηλικία 23 ετών. Πρόπερσι στο Ρίο έκλεισε την καριέρα του με 23 χρυσά. Τι να λέμε…
Ήδη βετεράνος, λοιπόν, είναι και ο Φελπς, όπως ο μύθος του στίβου, Γιουσέιν Μπολτ, ο οποίος είχε μαγέψει στο Πεκίνο μία ημέρα νωρίτερα –όπως γράψαμε και χθες. Αν μη τι άλλο, η γενιά που έζησε και τους δύο αυτούς αθλητές στο peak τους, θα έχει να διηγείται ιστορίες σε παιδιά και εγγόνια –όσο κι αν στο μυαλό θα στριφογυρίζουν κι άλλες σκέψεις…