Μεγάλο αφιέρωμα στο Γιώργο Γιακουμάκη έκαναν οι New York Times, όπου αναφέρθηκαν σε ολόκληρη την πορεία της καριέρας του, σχολιάζοντας ότι τίποτα από το παρελθόν του δεν μαρτυρούσε τη φετινή πορεία στην Eredivisie.
«Έτυχε ή πέτυχε;», είναι το ερώτημα που έθεσε ο δημοσιογράφος που συνέταξε το συγκεκριμένο άρθρο, Ρόρι Σμιθ, και το οποίο συνοψίζει ακριβώς την έκπληξη που προκάλεσε φέτος ο Έλληνας διεθνής.
Ο Γιακουμάκης, ο οποίος σε 27 παιχνίδια έχει σκοράρει 24 γκολ και 27 σε συνολικά 30 αγώνες μαζί με το ολλανδικό κύπελλο, έχει εντυπωσιάσει με τις εμφανίσεις του στη Φένλο σε τέτοιο βαθμό που έκανε ολόκληρο τον πλανήτη να παραμιλά με τις επιδόσεις του.
Τα επιτεύγματα του 26χρονου ταξίδεψαν πλέον και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με τη γνωστή αμερικανική εφημερίδα να εξιστορεί την ιστορία του από τα πρώτα βήματα στον Πλατανιά, τονίζοντας ότι το παρελθόν του δεν μπορούσε να προμηνύει αυτό που ακολούθησε τη φετινή σεζόν.
«Τίποτα από το βιογραφικό του, το οποίο να φανέρωνε τι επρόκειτο να συμβεί στην πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά στο αφιέρωμα ο Σμιθ και τόνισε στη συνέχεια:
«Το ολλανδικό ποδόσφαιρο έχει μία μακρά παράδοση με επιθετικούς που ξαφνικά έκαναν απίθανα πράγματα. Μερικές φορές, όπως στις περιπτώσεις των Φαν Νίστελροϊ, Σουάρες, Χούντελααρ ήταν προάγγελος μεγαλύτερων πραγμάτων.
Και μερικές άλλες, όπως στις περιπτώσεις των Γιώργου Σαμαρά, Βίνσεντ Γιάνσεν ή του πιο διάσημου παραδείγματος, του Βραζιλιάνου Αλφόνσο Άλβες, δεν ήταν. Μερικές φορές ο αριθμός των τερμάτων που πετυχαίνει ένας επιθετικός στην Eredivisie είναι αν όχι μία ψευδαίσθηση, τότε σίγουρα ένα τέχνασμα φωτός. Μερικές φορές η επιτυχία τους λέει περισσότερα για τις αδυναμίες του ολλανδικού ποδοσφαίρου, απ’ ό,τι γι’ αυτές.
Ένας βετεράνος ποδοσφαιριστής της Αϊντχόφεν και νυν αναλυτής του ESPN έδωσε την εξήγησή του για το φαινόμενο Γιακουμάκη, αποδίδοντάς το και στην ολλανδική νοοτροπία: «Είναι γιατί όλες οι ομάδες θέλουν να παίξουν με τον ολλανδικό τρόπο. Ακόμα και μεταξύ των μικρότερων ομάδων, υπάρχει η αίσθηση ότι πρέπει να παίξεις καλά.
Όλοι θέλουν να κάνουν το ίδιο, ακόμη κι αν δεν έχουν την ποιότητα για να το πράξουν. Είναι ένα πρωτάθλημα με πολλούς νέους και γίνεται όλο νεότερο κάθε χρόνο. Δεν είναι ασυνήθιστο εδώ να έχουμε στόπερ 19 ή 20 ετών.
Ένας παίκτης στα 26 του είναι βετεράνος. Και οι νέοι παίκτες κάνουν λάθη. Αν κοιτάξετε στις τελευταίες ομάδες στην Ισπανία ή τη Γερμανία θα δείτε ότι βάζουν περίπου 50 γκολ σε 30 παιχνίδια. Εδώ συχνά φτάνουν τα 60 ή 70».