Το «κίνημα των 7», όπως είχε χαρακτηρίσει το FWS την απόφαση σύμπραξης των επτά ομάδων της Euroleague (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Αναντολού Εφές, Αρμάνι Μιλάνο και Ζαλγκίρις Κάουνας) κατά του Τζόρντι Μπερτομέου, δρέπει ήδη τις δάφνες της επιτυχίας του σε απροσδόκητα μικρό χρονικό διάστημα. Μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε σήμερα, δρομολογήθηκε η ένταξη των 11 συλλόγων – μετόχων (δηλαδή των ομάδων με εγγυημένα συμβόλαια) στο Δ.Σ. της Euroleague.
Αυτό αναφέρεται, έστω και με… τακτ, στην επίσημη ανακοίνωση της Euroleague, ολόκληρο το ζουμί της οποίας βρίσκεται στην τελευταία παράγραφο:
«Η Εκτελεστική Επιτροπή των Μετόχων της ECA συνεδρίασε στη Βαρκελώνη τη Δευτέρα 26 Απριλίου. Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής των Μετόχων της ECA συμφώνησαν στα ακόλουθα σημεία:
– Τα 11 κλαμπ δεσμεύονται πλήρως όσον αφορά την ενότητα που αποτελεί προϋπόθεση της συλλογικής προσπάθειας. Οι ομάδες είναι πεπεισμένες πως η ενότητα έχει πετύχει τα τελευταία 20 χρόνια.
– Οι 11 ομάδες παραμένουν δεσμευμένες στο όραμά τους να πραγματοποιήσουν τα απαραίτητα κοινά βήματα για να συνεχίσουν να στηρίζονται σε αυτή την επιτυχία, διατηρώντας τις διοργανώσεις της EuroLeague Basketball στα ίδια υψηλά επίπεδα.
– Η EuroLeague Basketball θα προτείνει μέτρα για την περαιτέρω ενσωμάτωση των 11 συλλόγων – μετόχων στη δομή διακυβέρνησης όλων των συλλογικών στοιχείων στην προσεχή Συνέλευση των Μετόχων της ECA».
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι 11 ομάδες θα εκπροσωπούνται στο Δ.Σ. της λίγκας. Θα έχουν λόγο σε οργανωτικά αλλά και οικονομικά ζητήματα και επί της ουσίας θα θέσουν τέλος στην παντοδυναμία Μπερτομέου και στην ασυδοσία που προηγήθηκε για χρόνια. Το παράδοξο βεβαίως δεν είναι αυτό που συνέβη τώρα, αλλά το γιατί δεν είχε συμβεί όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Η εξέλιξη της σημερινής Γ.Σ. ήταν εν πολλοίς προδιαγεγραμμένη. Παρότι η Μπασκόνια – προφανώς υπό την καθοδήγηση του Τζόρντι Μπερτομέου – έκανε επίθεση στις 7 ομάδες, ήταν αδύνατον να αποτραπεί το μοιραίο. Δηλαδή, η απώλεια της απόλυτης εξουσίας από τα χέρια του Καταλανού CEO.
Όσο για το ποιοι νιώθουν δικαιωμένοι από αυτή την εξέλιξη; Κι εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά. Κανείς από τον Ολυμπιακό δεν θα το παραδεχθεί επίσημα, ωστόσο οι βασικοί… υποκινητές του κινήματος ήταν οι Πειραιώτες και οι Ισραηλινοί της Μακάμπι. Με δική τους πρωτοβουλία η Αθήνα ορίστηκε ως το σημείο συνάντησης και επίκεντρο των αποφάσεων, αφήνοντας για ευνόητους λόγους εκτός τους τρεις ισπανικούς συλλόγους αλλά και τη Φενέρ.
«Και ο Παναθηναϊκός τι ρόλο έπαιξε σε όλο αυτό;» μπορεί να αναρωτηθεί κάποιος. Ο Παναθηναϊκός συναίνεσε σε όσα αποφασίστηκαν στη συνάντηση των «7». Μέχρι εκεί. Για την ακρίβεια, οι Πράσινοι ήταν από τους τελευταίους, αν όχι οι τελευταίοι, που ενημερώθηκαν για τον χρόνο και τον τόπο συνάντησης…