Εννέα χρόνια έχουν περάσει και παρά την λεγόμενη «έξοδο» από τα μνημόνια στις 20 Αυγούστου, πολλοί κάνουν λόγο για τον δύσκολο δρόμο που έχει μπροστά της η Ελλάδα. Σε δημοσίευμά του ο Guardian για τη μεταμνημονιακή εποχή που ξεκινά από την 21η Αυγούστου αναφέρει πως διανύουμε τις «τελευταίες ωδίνες για το ελληνικό δράμα διάσωσης αλλά οι δυσκολίες δεν έχουν ακόμα τελειώσει».
Οπως αναφέρει, «τα σημάδια από την ελληνική κρίση παραμένουν βαθιά και φαίνονται στις αδύναμες τράπεζες, τα μεγάλα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους, και τα μηδαμινά περιθώρια για δημόσιες δαπάνες, ενώ έχει και το υψηλότερο χρέος στην ΕΕ, στο 180% του ΑΕΠ».
Παρά το φως που αχνοφαίνεται, ωστόσο, ο σκεπτικισμός παραμένει, όχι μόνο στο ΔΝΤ. Αν και η Αθήνα έχει κάνει σημαντική πρόοδο στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, έχει ακόμα να αντιμετωπίσει συγκεκριμένα εξωτερικά και εγχώρια ρίσκα. Η πρόσφατη ελάφρυνση του χρέους έδωσε κάποια ελπίδα η οποία, όμως, μειώθηκε από τις υπεραισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη του ΑΕΠ και τη δυνατότητα της Ελλάδας να έχει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
Σε μια οικονομία που συρρικνώθηκε κατά 26%, το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού -2/5 των νέων- έχουν μείνει άνεργοι, ενώ περίπου 500.000 έχουν φύγει στο εξωτερικό κυρίως στα πιο πλούσια κράτη μέλη του ευρωπαϊκού νότου.
«Η μεσαία τάξη έχει πληγεί περισσότερο, με φόρους έως και 70%του εισοδήματος, ενώ αμφιλεγόμενοι φόροι ιδιοκτησίας έχουν αυξήσει τα φορολογικά βάρη», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα. «Στην πραγματικότητα, αυτή η έξοδος θα είναι μια τυπικότητα, διότι στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι», αναφέρει στον Guardian ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων), Στράτος Παραδιάς.
«Τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει ακόμα», σημειώνει ο Guardian. Η κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει υπογράψει μια σειρά από πολύ φιλόδοξους στόχους. Η μεταμνημονιακή Ελλάδα έχει δεσμευθεί να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, ένας στόχος που έχει επιτευχθεί από ελάχιστες χώρες μετά το ’70, και 2,2% έως το 2060.
Aπό την πλευρά του, ο επικεφαλής του ελληνικού παρατηρητηρίου στο London School of Economic, Κέβιν Φέδερστοουν αποκαλεί τα επίμαχα μέτρα «διαρκές καθαρτήριο». «Καμία άλλη κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα είχε διαλέξει αυτό το δρόμο. Η Ελλάδα σώθηκε στη λογική να αποφευχθεί ο Αρμαγεδδών της εξόδου απο τη ζώνη του ευρώ αλλά ο τρόπος με τον οποίο σώθηκε είναι τόσο δυσανάλογος που δεν μπορεί να γίνεται λόγος για έξοδο από την κρίση».
Οπως περιγράφει το δημοσίευμα, η Ελλάδα θα βρίσκεται υπό ενισχυμένη εποπτεία, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και νέα μείωση των συντάξεων. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έφερε το περίφημο αναπτυξιακό πρόγραμμα, ωστόσο «καμία προετοιμασία, όμως, δεν μπορεί να κρύψει το πόσο ευάλωτη είναι η χώρα στις αναταράξεις εκτός των συνόρων».