Σε «BB-» από «B» αναβαθμίστηκε το αξιόχρεο της Ελλάδας από τον οίκο Fitch. Ο διεθνής οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης διατήρησε πάντως σταθερό το outlook της ελληνικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Φεβρουαρίου είχε αναβαθμίσει ξανά το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα σε «Β» από «Β-», με θετικό το outlook.
Σύμφωνα με τη Fitch, η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) της Ελλάδας ανοίγει το δρόμο για μια επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα του ESM στις 20 Αυγούστου 2018. Τα συνοδευτικά μέτρα για το χρέος βελτιώνουν τη βιωσιμότητα του χρέους της γενικής κυβέρνησης. Η Fitch πιστεύει ότι η βιωσιμότητα του χρέους υποστηρίζεται επίσης από τα πρωτογενή πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης που έχουν καταγραφεί στο παρελθόν, από τις προσδοκίες που έχει ο οίκος αξιολόγησης για σταθερή αύξηση του ΑΕΠ, από τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που έχουν νομοθετηθεί και θα τεθούν σε ισχύ έως το 2020 και από τους σχετικά μειωμένους πολιτικούς κινδύνους.
Τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου είναι ουσιαστικά. Η συμφωνία προβλέπει την εμπροσθοβαρή (που δεν υπόκεινται σε πολιτικές προϋποθέσεις) καταβολή επιμήκυνση της αποπληρωμής τόκων και ωρίμανσης των ομολόγων σε δάνεια 96,4 δις. ευρώ του EFSF. Το χρέος και οι τόκοι για τα δάνεια του EFSF παρατείνονται μέχρι το 2033 (από το 2023 προηγουμένως). Η μέση ληκτότητα του ελληνικού χρέους (19 έτη, εξαιρουμένων των εντόκων και των repos) συγκαταλέγεται ήδη μεταξύ των μεγαλύτερων στις χώρες που αξιολογεί η Fitch. Η επέκταση αναμένεται να επιμηκύνει περαιτέρω την ωρίμανση.