Με δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Guardian» έφερε σοκαριστικά στοιχεία στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τις απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στο Κατάρ για το Μουντιάλ, αποκαλύπτοντας ότι έχουν χάσει τη ζωή τους μέχρι στιγμής πάνω από 6.500 εργάτες.
Η FIFA ανέθεσε τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Κυπέλλου το 2022 στη χώρα. Από τον Δεκέμβριο του 2010 που έχουν ξεκινήσει οι εργασίες, περισσότεροι από 6.500 εργάτες που προέρχονται από τις Ινδία, Πακιστάν, Νεπάλ, Μπανγκλαντές και Σρι Λάνκα έχουν σκοτωθεί.
Μάλιστα σύμφωνα με το Guardian ο πραγματικός αριθμός των αποθανόντων είναι πολύ υψηλότερος, καθώς αυτά τα στοιχεία δεν υπολογίζονται θάνατοι εργατών που στέλνονται από άλλες χώρες στο Κατάρ, όπως οι Φιλιππίνες και η Κένυα, ενώ δεν περιλαμβάνονται επίσης, περιπτώσεις θανάτων που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2020.
Το θλιβερό είναι ότι οι θάνατοι δεν οφείλονται μόνο σε ατυχήματα, αλλά ένα μεγάλο ποσοστό αποδίδεται και στις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των εργατών, οι οποίοι «στοιβάζονται» σε κοντέινερ και εργάζονται για πολλές ώρες κάτω από πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Μάλιστα, 37 θάνατοι εργατών έχουν καταγραφεί ως επίσημα περιστατικά που συνδέονται με έργα για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ωστόσο, έγινε προσπάθεια από την οργανωτική επιτροπή να μην σπιλωθεί το όνομα της διοργάνωσης, υποστηρίζοντας πως μόλις τρία συνέβησαν την ώρα των εργασιών.
Η πιο συχνή αιτία που αποδίδεται στους θανάτους αυτούς είναι τα «φυσικά», που συχνά αναφέρονται σε οξεία καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πραγματοποιείται αυτοψία.
«Υπάρχει πραγματική έλλειψη σαφήνειας και διαφάνειας γύρω από αυτούς τους θανάτους», δήλωσε η May Romanos, ερευνήτρια του Κόλπου για τη Διεθνή Αμνηστία για να προσθέσει: «Υπάρχει ανάγκη για το Κατάρ να ενισχύσει τα επαγγελματικά του πρότυπα υγείας και ασφάλειας».
Από τη μεριά της, η Επιτροπή που διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ, όταν ρωτήθηκε για τους θανάτους σε έργα σταδίων, ανέφερε:
«Λυπούμαστε πολύ για όλες αυτές τις τραγωδίες και έχουν ερευνήσει κάθε περιστατικό ξεχωριστά για να διαβεβαιώσουμε πως διδασκόμαστε από ό,τι συμβαίνει. Πάντα προσπαθούμε να έχουμε διαφάνεια σε αυτό το θέμα και να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους μετά από ανακριβή δημοσιεύματα για τον αριθμό των εργατών που έχουν χάσει τη ζωή τους στα πρότζεκτ μας».
Την ίδια στιγμή εκπρόσωπος της FIFA για το ίδιο δημοσίευμα σχολίασε:
«Έχοντας λάβει πολύ αυστηρά μέτρα για την ασφάλεια και υγεία των εργατών, η συχνότητα των ατυχημάτων στις κατασκευές για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ είναι πολύ χαμηλή σε σχέση με άλλα αντίστοιχα πρότζεκτ σε όλο τον κόσμο».
Ωστόσο, ο Guardian τόνισε πως η παγκόσμια ομοσπονδία και η οργανωτική επιτροπή δεν παρουσίασαν κανένα απτό στοιχείο που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς τους.