«Σε περίπτωση έκρηξης κρουσμάτων με πρόωρο άνοιγμα σχολείων, δε θα ξέρουμε τι την προκάλεσε»

Κατά του πρόωρου ανοίγματος των σχολείων τάχθηκε μέσω του ΣΚΑΪ και ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ενώ εξήγησε συνοπτικά τις διαφορές των εμβολίων. 

«Ως πατέρας 10χρονου γιου που με πιέζει κάθε μέρα γιατί του λείπουν οι φίλοι του θέλω να ανοίξουν αύριο πρωί τα σχολεία. Ως καθηγητής πιστεύω ότι είναι πρόωρο να ανοίξουν τα σχολεία, το δεύτερο κύμα δεν έχει φύγει, έχουμε δεκαπενθήμερο εορτών που θα είμαστε όλοι πιο χαλαροί, θα υπάρχει αυξημένη κινητικότατα, αρά τα κρούσματα κάπως θα αυξηθούν, δεν θα έχει προλάβει να αποτυπωθεί η κινητικότητα στις αρχές Ιανουαρίου, όποτε κινδυνεύουμε να ανοίξουν τα σχολεία και να δούμε μέσα με 20 Ιανουαρίου μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και δεν θα ξέρουμε αν θα πρέπει να την αποδώσουμε στα σχολεία ή στην περίοδο των εορτών».

Έχει σημασία, εξήγησε ο καθηγητής, να ξέρεις τι προκαλεί την αύξηση για να ξέρεις τι να κάνεις να τη σταματήσεις.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας… Τέλη Ιανουαρίου – αρχές Μαρτίου είναι η δυσκολότερη περίοδος. Το στοίχημα είναι να αντέξουμε αυτούς τους μήνες, μετά θα αρχίσουν να εμβολιάζονται οι ευπαθείς ομάδες και αρά σιγά – σιγά θα μειώνεται η πίεση στο ΕΣΥ» διευκρίνισε.

«Δεν θα έχουμε πετύχει μεν ανοσία αγέλης, χρειάζεται ποσοστό 70% με ανοσολογική απάντηση γι’ αυτό, αν όμως μέχρι τέλος Μαρτίου, ή έστω Απριλίου, καταφέρουμε να εμβολιάσουμε ευπαθείς ομάδες που συνεισφέρουν πολύ σε νοσηρότητα/θνητότητα το σύστημα υγείας μπορεί να αντέξει» σημείωσε. «Έχουμε θρηνήσει 40 θανάτους κάτω των 39 ετών» δήλωσε δε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Οι διαφορές των εμβολίων

Όσον αφορά τα εμβόλια εξήγησε ότι «δεν έχουν πρακτικές διαφορές τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι και τα δυο εμβόλια RNA. Της AstraZeneca είναι εμβόλιο αδενοϊού, μοιάζει πολύ με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik». 

Διευκρίνισε ότι τα κινέζικα εμβόλια είναι παλαιότερης τεχνολογίας, καθώς η μοντέρνα τεχνολογία δεν σου βάζει όλο τον ιό, εξασθενημένο ή χημικά τροποποιημένο, βάζει πολύ μικρό κομμάτι γενετικής πληροφορίας για να φτιάξει ο δικός μας οργανισμός την πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοϊού είτε με τη μορφή RNA είτε τη μορφή αδενοϊού, δηλαδή ιού κοινού κρυολογήματος. 

«Τα εμβόλια αυτά είναι ασφαλή, δεν κάνουν σοβαρές παρενέργειες και αυτές είναι πλήρως αντιμετωπίσιμες. Δεν θα ήταν ασφαλή δεν θα είχαν εγκριθεί από τις αρχές. Δεν είναι εγκληματίες οι επιστήμονες που τα ελέγχουν» ξεκαθάρισε ο καθηγητής. 

ΠΗΓΗΣΚΑΪ

BEST OF SPORTS VIDEOS

ΑΘΛΟΣ HEADLINES

Μπαρτζώκας: Δεν επιτρέπεται να σουτάρουμε με 22% στο τρίποντο, ο Φαλ δίνει δυναμική σε κάθε είδους άμυνα

Ο Ολυμπιακός τα βρήκε σκούρα απέναντι στο μαχητικό Περιστέρι...

Ολυμπιακός – Περιστέρι 79-74: Ο Πετρούσεφ βγήκε μπροστά και έστειλε τους Ερυθρόλευκους στον τελικό

Το αξιόμαχο Περιστέρι έβαλε δύσκολα στον Ολυμπιακό, όμως οι Ερυθρόλευκοι με πρώτο σκόρερ τον Βεζένκοφ και τον Πετρούσεφ να βγαίνει μπροστά στα κρίσιμα, πήραν τη νίκη και προκρίθηκαν στον τελικό του Super Cup

Γιαζίτζι: Έκανε σπουδαία πράγματα ο Ολυμπιακός, ήδη νιώθω σαν στο σπίτι μου

Ο Γιουσούφ Γιαζίτζι ανακοινώθηκε από τον Ολυμπιακό και τίθεται...

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε τον Γιαζίτζι

Ο Ολυμπιακός επισημοποίησε τη συμφωνία με τον Τούρκο επιτελικό μέσο, Γιουσούφ Γιαζίτζι, ο οποίος τίθεται στη διάθεση του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ

Παναθηναϊκός – Άρης 81-68: Εύκολη πρόκριση κόντρα στους ελλιπέστατους Κίτρινους

Η διαφορά ποιότητας μεταξύ Παναθηναϊκού και Άρη είναι έτσι...

Κονελιάνο – Μιλάνο 3-2: Βασίλισσα στη Ρώμη με 7ο σερί Super Cup, έζησε μοναδική εμπειρία η Κωνσταντινίδου

Μοναδικά παράσταση μπροστά σε 10.300 (ρεκόρ προσέλευσης) φίλους του...

Μπαρτζώκας: Δεν επιτρέπεται να σουτάρουμε με 22% στο τρίποντο, ο Φαλ δίνει δυναμική σε κάθε είδους άμυνα

Ο Ολυμπιακός τα βρήκε σκούρα απέναντι στο μαχητικό Περιστέρι...