Ο Ολυμπιακός είχε άσχημη εκκίνηση και ένα κάκιστο πρώτο ημίχρονο στο «Etihad Stadium». Ωστόσο, στο υψηλότερο αγωνιστικό επίπεδο της Ευρώπης, όπως είναι το Champions League, υπάρχουν κάποια δεδομένα. Ποιος είναι ο αντίπαλος, ποιο είναι το γήπεδο, ποια η διαφορά σε έμψυχο δυναμικό και μπάτζετ… Δεν είναι μία παράμετρος, είναι πολλές.
Άλλωστε, ο Πέδρο Μαρτίνς και οι παίκτες του ξεκαθάρισαν στις δηλώσεις τους πως δεν είχε σχεδιαστεί έτσι ο αγώνας. Να περιμένει, δηλαδή, ο Ολυμπιακός τη Μάντσεστερ Σίτι τόσο πίσω και να παίξει παθητικά, χωρίς επιθετικότητα, ταχύτητα, και ένταση στο παιχνίδι του. Η αγγλική ομάδα μπήκε δυνατά και δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στους Ερυθρόλευκους, που έδειξαν έλλειψη μαχητικότητας και νεύρου στο πρώτο μέρος. Η εικόνα, όμως, άλλαξε άρδην στο δεύτερο ημίχρονο ύστερα και από τα «γκάζια» του Πορτογάλου προπονητή στα αποδυτήρια κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας.
Οι νταμπλούχοι Ελλάδας είχαν ένα εκπληκτικό διάστημα στο δεύτερο μέρος. Από το 46′ μέχρι το 81′, όταν και δέχθηκαν το δεύτερο γκολ κόντρα στη ροή του αγώνα. Με κυκλοφορία μπάλας σε ένα από τα πιο «κατηφορικά» ευρωπαϊκά γήπεδα, όπου έχουν «μαρτυρήσει» ουκ ολίγες ομάδες, ο Ολυμπιακός έκανε το παιχνίδι του. Πήρε την μπάλα από τα πόδια των παικτών της Μάντσεστερ Σίτι και την κυκλοφόρησε με αρμονία πάνω στο χορτάρι, ασκώντας ανελέητο πρέσινγκ, που άρχιζε από τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Οι ομάδες του Πεπ Γκουαρντιόλα δεν έχουν συνηθίσει να… υποφέρουν από την πίεση και την κατοχή του αντιπάλου, ούτε να κλείνονται στο δικό τους μισό του αγωνιστικού χώρου. Ο Ολυμπιακός τα κατάφερε και αν ήταν πιο συγκεντρωμένος, και είχε περισσότερο καθαρό μυαλό στην τελική απόφαση, δημιουργικά και εκτελεστικά, ίσως το αποτέλεσμα να ήταν διαφορετικό.
Δύο φάσεις από το δεύτερο ημίχρονο είναι ενδεικτικές για την ποιότητα και τη δυναμική που έβγαλε ο Ολυμπιακός πάνω στο χορτάρι. Μέσα σε τέσσερα λεπτά, η Σίτι έχασε τα αυγά και τα καλάθια απο την αφόρητη πίεση των παικτών του Μαρτίνς, που κυνήγησαν κάθε μπάλα και δεν άφησαν φάση να πάει χαμένη. Στο 54′, στη μεγάλη ευκαιρία του Βαλμπουενά, ΕΞΙ ΠΑΙΚΤΕΣ βρίσκονται μέσα στη μεγάλη περιοχή της Σίτι έναντι τριών αντιπάλων! Οι Καμαρά και Ελ Αραμπί πιέζουν στο ύψος της μικρής περιοχής και οι Μπρούμα, Βαλμπουενά, Πέπε, Εμβιλά, κινούνται στο ύψος της μεγάλης περιοχής! Ο Έντερσον διώχνει άτσαλα, ο Φόντεν κάνει το λάθος, και ο Γάλλος μεσοεπιθετικός δεν καταφέρνει να στείλει την μπάλα στα δίχτυα από θέση βολής.
Όταν «ανοίγει» το πλάνο βλέπουμε ΔΕΚΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ του Ολυμπιακού στο δεύτερο μισό. Αδιανόητο για έναν ελληνικό σύλλογο να παίζει έτσι στην έδρα μιας αγγλικής ομάδας, εκ των κορυφαίων στην Ευρώπη. Αδιανόητο για παιχνίδι αυτού του βαθμού δυσκολίας, σε ένα γήπεδο όπου αν μία ομάδα ανεβάσει ψηλά τις γραμμές της, τότε κινδυνεύει να εκτεθεί ανεπανόρθωτα και να… μαζεύει γκολ με το τσουβάλι. Είναι χαρακτηριστική μία φάση στο πρώτο ημίχρονο, όταν ο Ολυμπιακός βρέθηκε ψηλά στον αγωνιστικό χώρο. Ο Έντερσον μπλόκαρε ένα γέμισμα του Βαλμπουενά και ξεκίνησε άμεσα την αντεπίθεση. Οι γηπεδούχοι με δύο πάσες βρέθηκαν στη μεγάλη περιοχή του Σα και με τρεις πάσες συνολικά κέρδισαν κόρνερ με τον Στέρλινγκ. Είναι περιττό να αναφέρουμε πως σε τέτοια «δύσκολα» γήπεδα πρέπει να αποφασίσεις το πώς και κυρίως το πότε θα χτυπήσεις. Για 90 λεπτά, απλά δεν γίνεται. Κάποιες ομάδες, ρεαλιστικά, δεν παίζονται. Είναι ακριβότερες, πιο γρήγορες, ποιοτικότερες… Αν βρουν χώρους και βγουν στο τρανζίσιον, δεν ανακόπτονται με τίποτα. Και το σημαντικότερο έχουν συνηθίσει κάθε εβδομάδα να παίζουν σε υψηλή ένταση και ταχύτητα. Ο Ολυμπιακός είναι ένα τέτοιο σύνολο, που στηρίζεται στην ένταση και την ταχύτητα, αλλά είναι δύσκολο ακόμα να φτάσει στο επίπεδο να παίζει στον ίδιο ρυθμό σε ολόκληρη τη διάρκεια ενός αγώνα, όπως κάνουν σε κάθε ματς ομάδες του επιπέδου της Μάντσεστερ Σίτι.
Δείτε τα σχετικά καρέ από τη φάση του 54′:
Η δεύτερη παρόμοια φάση σημειώθηκε στο 58′. Ο Βαλμπουενά πιέζει τον αριστερό μπακ Ζιντσένκο και τον οδηγεί σε λάθος. Δύο ακόμα Ερυθρόλευκοι βρίσκονται στα συγκεκριμένα τετραγωνικά, πρεσάροντας ψηλά. Ο Καμαρά γίνεται αποδέκτης της μπάλας στα δεξιά και τροφοδοτεί τον Ελ Αραμπί, ο οποίος δεν παίρνει καλή θέση και να πεταχτεί στην πορεία της. Αν έβρισκε εκεί την μπάλα, ο Μαροκινός επιθετικός είχε πολύ καλές πιθανότητες για να σκοράρει. Ο Ολυμπιακός, πάντως, προλάβε αστραπιαία να βάλει πέντε παίκτες μέσα στο «κουτί»!
Δεν είναι δύο απλές φάσεις. Εκεί, αν η ομάδα, που πιέζει, χάσει την μπάλα και ο αντίπαλος σπάσει το πρέσινγκ, τότε γίνεται ευάλωτη στην αμυντική μετάβαση και ομάδες, όπως η Μάντσεστερ Σίτι, δεν συγχωρούν το παραμικρό λάθος. Το ρίσκο είναι ξεκάθαρο και ο κίνδυνος να εκτεθεί πολύ μεγάλος.
Δείτε τα σχετικά καρέ από τη φάση του 58′: