Διαδικασίες-εξπρές θα ακολουθηθούν για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, τις οποίες θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση στην Αττική. Την προσεχή Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρώτες 100 κατεδαφίσεις, σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από τους αρμόδιους υπουργούς.
H κυβέρνηση επιμένει στο «κυνήγι» των αυθαιρέτων, σε μία προσπάθεια να αποφύγει τη συζήτηση για τις ευθύνες της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, την ώρα που έρχονται συνεχώς νέες πληροφορίες στο φως για τα όσα συνέβησαν -και τα όσα δεν έγιναν- τις κρίσιμες ώρες της 23ης Ιουλίου. Σε εξέλιξη και η έρευνα των εισαγγελικών αρχών.
Η τροπολογία, που ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή προβλέπει επιτάχυνσης των παρεμβάσεων για τέσσερις κατηγορίες:
- Αναδασωτέες περιοχές
- Πυρόπληκτες περιοχές
- Ρέματα χαρτογραφημένα
- Πρωτόκολλα που αφορούν ετοιμόρροπα – κατεδαφιστέα κτίρια
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής αυτή τη στιγμή έχει τελεσίδικες κατεδαφίσεις 2.500 ακινήτων σε δάση και 700 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδαφίσεων σε παραλίες/αιγιαλούς.
Οπως επισημάνθηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου οι κατεδαφίσεις θα γίνουν με αντικειμενικά κριτήρια, ενώ οι διαδικασίες για τα αυθαίρετα θα γίνονται ηλεκτρονικά, ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και τα πρόστιμα θα μεταφέρονται στην εφορία.
Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε πως σύντομα θα παρουσιαστεί και ένα σχέδιο ριζικής αναδιάρθρωσης του τομέα Πολιτικής Προστασίας, που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς και ότι στόχος είναι οι αποζημιώσεις να μην περιορίζονται μόνο στην πρώτη κατοικία, αλλά να επεκτείνονται και στη δεύτερη.
Θεσμοθετείται δε ο μη συμψηφισμός των αποζημιώσεων για φυσικές καταστροφές με άλλες υποχρεώσεις των πληγέντων προς την εφορία.