Σιγά-σιγά το ρόστερ του νέου Ολυμπιακού παίρνει σάρκα και οστά, με τους Ερυθρόλευκους να ανακοινώνουν και τον Λιβιό Ζαν-Σαρλ, μετά από τον Χασάν Μάρτιν. Ποιος είναι ο νέος παίκτης του Ολυμπιακού, τί μπορεί να προσφέρει, αλλά και πώς θα τον διαχειριστεί ο Γιώργος Μπαρτζώκας; Ας τα δούμε όλα.
https://athlosnews.gr/olympiakos-erythroleykos-kai-o-livio-zan-sarl/
Το MVP στο NGT της Euroleague και η αρχή της καριέρας του
Ο Ζαν-Σαρλ από μικρή ηλικία είχε ξεχωρίσει για τα φυσικά του προσόντα, βλέπετε είναι 2.05 μ, με άνοιγμα χεριών που φτάνει τα 2.20. Σε ηλικία μόλις 17 χρονών είχε κερδίσει με το… σπαθί του θέση στη νεανική ομάδα της INSEP, με την οποία κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο του NGT της Euroleague, το 2010, ενώ αναδείχθηκε μάλιστα και MVP του Final-4, μετρώντας 16.7 πόντους.
Τη σεζόν 2011-12 προβιβάστηκε στην πρώτη ομάδα της Βιλερμπάν στην όποια έμεινε μέχρι το 2016. Μέχρι εκείνη την στιγμή είναι η αλήθεια ότι δεν παρουσίασε την ανάλογη βελτίωση, σύμφωνα με τα όσα είχε δείξει στα πρώτα βήματα της καριέρας του
Ο Γάλλος φόργουορντ επιλέχθηκε το 2013 στο draft -την ίδια χρονιά με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο- από τους Σαν Αντόνιο Σπερς, στους οποίους αγωνιζόταν ακόμα ο Τόνι Πάρκερ, αλλά όπως έχει υποστηρίξει και ο ίδιος δεν μεσολάβησε κάπου για να μπορέσει να κάνει το άλμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Ο… χαμός των Γάλλων στο draft του NBA:
Βέβαια, η σεζόν 2013-14 ήταν καταστροφική για τον Γάλλο, καθώς στο Eurobasket U-20, τραυματίστηκε πολύ σοβαρά. Πιο συγκεκριμένα υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και έτσι η σεζόν ήταν σαν να μην υπήρξε ποτέ για τον ίδιο, μία σεζόν που αν προχωρούσε κανονικά θα μπορούσε να είχε αλλάξει πλήρως την καριέρα του.
Τελικά το ταξίδι το έκανε το 2016 και αγωνίστηκε κατά κύριο λόγο στους Austin Spurs, τη θυγατρική ομάδα του Σαν Αντόνιο. Βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε ο ανταγωνισμός ακόμα και στη G-League είναι εκπληκτικά μεγάλος και έτσι ήταν πολλοί οι παίκτες που έκαναν πολύ καλύτερες εμφανίσεις από τον Ζαν-Σαρλ.
Τελικά, οι Σπερς δεν του έδωσαν την ευκαιρία να δείξει τί πραγματικά μπορεί να προσφέρει σε μία ομάδα. Ο Γάλλος, σε συνέντευξη του είχε δηλώσει: «Ήμουν απογοητευμένος, καθώς έφτασα τόσο κοντά στην πόρτα του NBA και κόπηκα. Ωστόσο, η σεζόν, ως σύνολο, δεν ήταν απογοητευτική. Θα μπορούσα να πω ότι ήταν ενθαρρυντική. Έμαθα πολλά για τον εαυτό μου, για το παιχνίδι, αλλά και για το τί πρέπει να κάνω. Όπως λένε: Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάξε λεμονάδα».
Η Μάλαγα και η επιστροφή στη Βιλερμπάν
Το 2018, αφού κόπηκε από το ρόστερ των Σαν Αντόνιο Σπερς, ο Γάλλος επέστρεψε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Μάλαγα.
Με την ισπανική ομάδα πρόλαβε να αγωνιστεί σε μόλις οκτώ παιχνίδια, στα οποία είχε μόλις 4.6 πόντους, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούν αυτοί οι αγώνες να είναι αντιπροσωπευτικοί της αξίας του.
Ωστόσο, από τη σεζόν 2018-19, έκανε την επιστροφή του στον σύλλογο που αγαπά, τη Βιλερμπάν, μία κίνηση που αποδείχθηκε κομβική για την εξέλιξή του. Εκείνη τη σεζόν έδειξε τί πραγματικά μπορεί να κάνει μέσα στο παρκέ μετρώντας 8.2 πόντους, σουτάροντας με 59.2% στα δίποντα (αλλά και με προβληματικό 50% στις βολές), ενώ παράλληλα είχε και 3.4 ριμπάουντ μέσο όρο.
Η -λειψή- σεζόν, 2019-20 ήταν αυτή που ο Ζαν-Σαρλ έκανε το βήμα παραπάνω στην καριέρα του, καθώς είχε κερδίσει με την αξία του και τον σκληρό τρόπο παιχνιδιού του άξια μία θέση στο ρόστερ της ομάδας του Λιόν και μπόρεσε, χωρίς πίεση, να ξεδιπλώσει το ταλέντο του.
Μάλιστα, στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, μόλις στη δεύτερη αγωνιστική της φετινής Euroleague μπόρεσε να παρουσιάσει όλα τα θετικά στοιχεία του παιχνιδιού του. Αυτό που μου είχε κάνει τότε πολύ μεγάλη εντύπωση ήταν η εκπληκτική άμυνα που έπαιξε πάνω στον Νικ Καλάθη, την ώρα που η μπάλα έκαιγε και το παραμικρό λάθος θα μπορούσε να είχε στοιχίσει στη Βιλερμπάν το ροζ φύλλο αγώνα.
Θυμηθείτε τον αγώνα:
Παράλληλα είχε εξαιρετική παρουσία και στο γαλλικό πρωτάθλημα, ανεβάζοντας σε σημαντικό βαθμό τους πόντους του (σε 25 παιχνίδια είχε 11.2 πόντους και 4.4 ριμπάουντ κατά μέσο όρο), αλλά ακόμα και τότε δεν μπόρεσε να πετύχει κάτι αξιοσημείωτο με τη γαλλική ομάδα, μιας και ο κορωνοϊός είχε άλλα σχέδια.
Δείτε τα highlights του:
Ο Ολυμπιακός και η διαχείριση από τον Μπαρτζώκα
Ο Γιώργος Μπαρτζώκας, είναι ένας προπονητής που θέλει να βλέπει την ομάδα του να παίζει ένα πολύ γρήγορο μπάσκετ, να «ματώνουν» οι παίκτες του στην άμυνα (βλ. Τζένκινς – Μάρτιν) και να μπορούν να βρουν εύκολους πόντους στον αιφνιδιασμό.
Όλες οι φετινές κινήσεις -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- δείχνουν ότι πηγαίνει προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Ζαν-Σαρλ είναι ένας παίκτης πολύ δραστήριος στην άμυνα, που δεν θα φοβηθεί να βάλει τα χέρια του στην μπάλα (όταν πρέπει) και θα φύγει σαν… βέλος στο ανοιχτό γήπεδο για να τελειώσει δυναμικά τον αιφνιδιασμό.
Κάπως έτσι για παράδειγμα:
Ο Γάλλος φαίνεται ότι μπορεί να διαβάζει τις φάσεις και να καταλαβαίνει πότε πρέπει να φύγει πριν απ’ όλους στο ανοικτό γήπεδο. Ωστόσο, αυτό που κάνει εξαιρετικά είναι το σουτ από μέση απόσταση.
Για αυτόν τον λόγο και ο Έλληνας τεχνικός αποφάσισε να μην προχωρήσει με τον Όγκουστιν Ρούμπιτ και να προσθέσει στη… φαρέτρα του τον Γάλλο άσο. Ουσιαστικά ο Ζαν-Σαρλ κάνει όλα αυτά που έκανε ο Αμερικανός, αλλά είναι πιο μακρύς και πιο αθλητικός.
Πάντως, παρουσιάζει ενδιαφέρον να δούμε και σε τί θέση θα τον χρησιμοποιεί ο Μπαρτζώκας, μιας και όπως ανέφερα και για τον Μάρτιν, φέτος ο Ολυμπιακός θα ακολουθήσει πάρα πολύ την τακτική small ball, με πέντε «κοντούς» στο παρκέ.
Άλλωστε, ο Γάλλος περιμένει μία ευκαιρία για να την… αρπάξει από τα μαλλιά, ο Ολυμπιακός είναι διατεθειμένος να του τη δώσει και όπως είχε πει: «Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια, φτιάξε λεμονάδα» και στους Ερυθρόλευκους μάλλον θα φτιάξει έναν πολύ ωραίο… χυμό, υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μπαρτζώκα.