Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα στη Βουλή η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, με αφορμή το Σκοπιανό και το κλίμα πόλωσης έχει χτυπήσει κόκκινο.
Η σύγκρουση για τη συμφωνία με τα Σκόπια δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, καθώς φέρνει αναταράξεις σε όλα τα κόμματα, αφού βγαίνουν στο φως οι όποιες αντιθέσεις υπάρχουν στο εσωτερικό τους.
Οι δύο επόμενες ημέρες αναμένονται «καυτές», αφού τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απειλούν να καταγγείλλουν πρόσωπα και μεθοδεύσεις.
Το πολιτικό κλίμα έχει φορτιστεί επικίνδυνα και στη Βουλή κυριαρχεί από τη μια πλευρά, η κατηγορία του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ ότι «πουλάει κάλπικο υπερπατριωτισμό» και από την άλλη το «κατηγορώ» της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «εθνική μειοδοσία» του Πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος.
Την ώρα που συμβαίνουν αυτά εντός Βουλής, έξω από αυτήν οι Παμμακεδονικές οργανώσεις έχουν καλέσει τον κόσμο να κατεβεί στο δρόμο, διαδηλώνοντας κατά της επικείμενης συμφωνίας.
Με κινητοποιήσεις που θα γίνουν, τόσο στο Σύνταγμα, όσο και στις Πρέσπες, όπου αναμένεται να υπογραφεί σε… πανηγυρικό κλίμα η συμφωνία που επί της ουσίας εκχωρεί το όνομα της Μακεδονίας στους γείτονες, αναμένεται οι πολίτες να διατρανώσουν την αντίθεσή τους. Τα συλλαλητήρια αναμένεται να πάρουν γενικότερη μορφή αντίδρασης, καθώς επιβεβαιώθηκαν τα προαπαιτούμενα για τις νέες μεγάλες περικοπές στις συντάξεις και το αφορολόγητο με αποτέλεσμα η ατμόσφαιρα να έχει γίνει ακόμα πιο βαριά.
Νέα δεδομένα στο πολιτικό σύστημα
Παράλληλα, η συμφωνία δημιουργεί νέα δεδομένα και στο πολιτικό σύστημα, καθώς δεν αποκλείεται να δημιουργηθούν άλλες κοινοβουλευτικές και κομματικές συμμαχίες, τις οποίες προσδοκά η κυβέρνηση, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη διεργασίες που διαπερνούν οριζόντια τόσο τη συγκυβέρνηση (δηλ. τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ), όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως το Κίνημα Αλλαγής.
Επενδύει στην πόλωση η κυβέρνηση
Ο Αλέξης Τσίπρας επενδύει στην πόλωση και απειλεί με άλλοθι την πρόταση δυσπιστίας, ακόμα και με προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσιάζοντάς τον ως «όμηρο» του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ από το Μαξίμου προαναγγέλλεται σωρεία αποκαλύψεων για παραχωρήσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων στο ονοματολογικό.
«Θα τα πούμε όλα με ονόματα και με διευθύνσεις για το ποιος κέρδισε και το ποιος έχασε, ποιος κερδίζει και ποιος χάνει, ποιος φέρνει πίσω την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας και τα σύμβολά της και ποιος κάποτε παρέδιδε ακόμα και το όνομα Μακεδονία για εσωτερική χρήση. Ολα θα τα πούμε! Δεν πρόκειται να γλιτώσετε!..», απειλούσε χθες ο κ. Τσίπρας, δίνοντας και το στίγμα της κυβερνητικής τακτικής στην τριήμερη αναμέτρηση στη Βουλή και ενισχύοντας τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να έχει στην κατοχή της διπλωματικά έγγραφα από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις.
Τη διαφορά στρατηγικής Καραμανλή-Τσίπρα θα τονίσει η ΝΔ
Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επενδύει πολλά σε αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία, θέλοντας να ενισχύσει το μήνυμά του για «εθνική υποχώρηση» και «υποθήκευση» του μέλλοντος της Ελλάδας από την κυβέρνηση. «Εκεί όπου ο Καραμανλής είπε όχι εσείς λέτε ναι», είπε χθες στη Βουλή, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να αναδείξει το επιχείρημα ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε άλλη στρατηγική στο Βουκουρέστι το 2008 και σε καμία περίπτωση δεν ισχύει το κυβερνητικό θεώρημα πως η τωρινή συμφωνία είναι καλύτερη από αυτή προ δεκαετίας. Μάλιστα, από την Πειραιώς δίνουν μεγάλη έμφαση και στο γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός στήριξε την πρόταση δυσπιστίας με την υπογραφή του στο κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή και στο οποίο καταγράφονται και οι ενστάσεις της ΝΔ για τη συμφωνία.
Επί ξυρού ακμής το ΚΙΝΑΛ
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την έντονη συζήτηση που γίνεται στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής σε σχέση με την τελική του τοποθέτηση για τη συμφωνία. Μόνο τυχαία δεν πρέπει να θεωρηθεί η παραμονή Τσίπρα στην αίθουσα της Ολομέλειας σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας με τα Σκόπια.
Αν όμως στο παραπέντε αποφεύχθηκε χθες το διαζύγιο Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη, αυτό δύσκολα θα αποφευχθεί αν το Ποτάμι ψηφίσει τη συμφωνία και το ΚΙΝΑΛ όχι.