Σαν σήμερα, στις 13 Ιουνίου του 1973 δύο «Αίαντες» συναντήθηκαν στη Σαλαμίνα. Ο Αίας της Ολλανδίας ήρθε αντιμέτωπος με τον Αίαντα της Σαλαμίνας σε έναν συμβολικό αγώνα.
«Τόσο εγώ όσο και οι συμπαίκτες μου θέλαμε πολύ να δούμε το νησί του Αίαντα, όπου πήρε την ονομασία ο σύλλογος μας», δήλωνε κατά την άφιξη του στο ελληνικό νησί ο Τζόνι Ρεπ, παίχτης της θρυλικής ολλανδικής ομάδας. Ο Άγιαξ ιδρύθηκε το 1900 και πήρε το όνομά του από τον μυθικό βασιλιά της Σαλαμίνας και έναν από τους εμβληματικούς ήρωες του Τρωικού Πολέμου, τον Αίαντα τον Τελαμώνιο. Το πρόσωπό του μάλιστα υπάρχει ως έμβλημα και στις δύο ομάδες, στις οποίες χάρισε το όνομα του.
Ο Τζόνι Ρεπ ήταν το μόνο μεγάλο όνομα του Άγιαξ που έφτασε στη Σαλαμίνα Στην προβλήτα του νησιού είχαν συγκεντρωθεί σχεδόν όλοι οι κάτοικοι και περίμεναν τους προσκεκλημένους τους. Περισσότεροι από 3.000 φίλαθλοι οδήγησαν την ολλανδική αποστολή σε ξενοδοχείο του νησιού, που είχε χτιστεί στην τοποθεσία όπου γεννήθηκε ο Αίαντας. Πίσω από το πούλμαν τους ακολουθούσε πομπή ενός χιλιομέτρου από τα τροχοφόρα του νησιού.
Οι παίχτες δεν σταμάτησαν να υπογράφουν αυτόγραφα. Την επόμενη ημέρα επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο του Αιαντείου και το απόγευμα έδωσαν ραντεβού στο γήπεδο για να αντιμετωπίσουν τον τοπικό Αίαντα, ο οποίος αγωνιζόταν στη Β’ Εθνική.
Ο Άγιαξ έφτασε στο φιλικό αγώνα χωρίς τα πρωτοκλασάτα ονόματα, με εξαίρεση τον Τζόνι Ρεπ, ο οποίος εκπροσωπούσε την πρώτη ομάδα. Οι υπόλοιποι νέοι παίχτες αποτελούσαν τη λεγόμενη δεύτερη ομάδα. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο Ολλανδός επιθετικός στο Βελιγράδι είχε πετύχει το μοναδικό γκολ του τελικού του κυπέλλου Πρωταθλητριών με το οποίο ο Άγιαξ είχε νικήσει τη Γιουβέντους και είχε κατακτήσει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το τρόπαιο.
Ο Άγιαξ επικράτησε με 2-0 στο τότε ξερό δημοτικό στάδιο της Σαλαμίνας. Την επόμενη ημέρα του αγώνα η «Απογευματινή» κυκλοφόρησε άρθρο με τίτλο «Ιπτάμενοι και στο… μπετόν» για τους ποδοσφαιριστές του Άγιαξ. Τα γκολ πανηγυρίστηκαν από τους Έλληνες φιλάθλους με πάθος, σαν να τα είχε πετύχει ο τοπικός Αίας. Στο γήπεδο επικρατούσε το αδιαχώρητο με περίπου 6.000 φιλάθλους κάθε ηλικίας, να έχουν κατακλύσει τις κερκίδες.
Μετά τον αγώνα ο σκόρερ, ο Τζόνι Ρεπ προχώρησε σε δηλώσεις σχολιάζοντας τα μεταγραφικά σενάρια. «Αν θα φύγω από τον Άγιαξ θα το αποφασίσει η ομάδα, υπάρχουν πάντως πολλές πιθανότητες να μεταπηδήσω στην Μπαρτσελόνα. Αντίθετα ο Κρόιφ νομίζω ότι θα παραμείνει στον Αγιαξ για έναν ακόμη χρόνο», δήλωνε.
Δεν βγήκε, ωστόσο, αληθινός, καθώς ο Γιόχαν Κρόιφ μεταγράφηκε στη Μπαρτσελόνα για 30 εκατομμύρια δραχμές, ποσό ρεκόρ για την εποχή. Η μεταγραφή προκάλεσε έκπληξη στους φιλάθλους, οι οποίοι είχαν ταυτίσει τον Άγιαξ με τον «ιπτάμενο Ολλανδό». Ρεπορτάζ της εποχής έγραφαν ότι η μοναδική εξήγηση που μπορούσε να δοθεί για αυτή τη μεταγραφή ήταν οι προστριβές που είχε ο Κρόιφ με τους συμπαίχτες του.
Αυτές είχαν προκύψει καθώς ο άσσος του Άγιαξ είχε εισπράξει για λογαριασμό του όλο το ποσό της ταινίας που κατέγραφε τη ζωή του, ενώ σε πολλές σκηνές της ταινίας πήραν μέρος όλοι οι ποδοσφαιριστές του Άγιαξ. Την ίδια χρονιά είχαν προηγηθεί άλλοι δύο αγώνες του Άγιαξ επί ελληνικού εδάφους. Τον Φεβρουάριο επισκέφθηκε την Τούμπα, όπου αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ σε ένα κατάμεστο στάδιο. Το ματς έληξε ισόπαλο 1-1. Δύο ημέρες αργότερα, συνέχισε την περιοδεία του στην Ελλάδα και αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στο Καραΐσκάκη. Ο Αίαντας επικράτησε με 2-1 χάρη στα γκολ του Πιτ Κάιζερ και του Τζόνι Ρεπ.
Πηγή: mixanitouxronou.gr