Αρχές Φεβρουαρίου, με πολλές φιλοδοξίες, ο Γιώργος Δέδας ανταποκρίθηκε σε καινούργιο επαγγελματικό κέλευσμα. Επέλεξε να αρχίσει να «γράφει» προπονητικά… χιλιόμετρα με συνεργασία εκτός συνόρων, διαδρομή που κόβεται, στην παρούσα φάση, αναγκαστικά, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και δημιουργεί συνθήκες αγωνίας, αναφορικά με την επιστροφή του σε πάτριο έδαφος.
Ο 40χρονος τεχνικός βρίσκεται καθηλωμένος στη Ρωσία, έχοντας πάψει να αποτελεί μέλος της Αβτοντορ, στο τεχνικό επιτελείο της οποίας εντάχθηκε ως άμεσος συνεργάτης στον πάγκο του Λιθουανού (σ.σ. συναδέλφου του ως τα μέσα Ιανουαρίου στον Ολυμπιακό), Ντονάλντας Κάϊρις.
Η δέσμευσή του με τη ρωσική ομάδα- υπό φυσιολογικές συνθήκες- θα είχε ισχύ ως το τέλος της φετινής σεζόν, η αναστολή, όμως, της VTB League, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που βιώνει όλος ο πλανήτης, διαφοροποίησαν το σκηνικό.
Την Τρίτη (31/3), όταν τερματίστηκε και τυπικά το συμβόλαιό του με την Αβτοντορ, μετακινήθηκε από τη βάση της ομάδας, το Σάρατοφ, στη Μόσχα, όπου βρίσκεται εγκλωβισμένος, μην μπορώντας- επί του παρόντος- να «πετάξει» για Ελλάδα. Διαμένει σε ξενοδοχείο, σε δωμάτιο που του παραχωρήθηκε, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε, μετά από θερμομέτρηση που του έγινε, πως είναι υγιής και δεν έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό. Την οικονομική κάλυψη, δε, των δύο πρώτων ημερών για αυτό, την ανέλαβε ο μέχρι πρότινος σύλλογός του. Τα έξοδα, πλέον, για όσο διάστημα παραμένει στην ρωσική πρωτεύουσα, είναι δικά του.
Δεδομένο το οποίο τον απασχολεί, περισσότερο, όμως, στη σκέψη του κυριαρχεί το ότι: «Βρίσκομαι σε ξένη χώρα, χωρίς επαγγελματικό αντικείμενο, από τη στιγμή που η δουλειά μου εδώ έχει τελειώσει. Στη Μόσχα των 12-15 εκ. ανθρώπων δεν είναι εύκολο να κινηθείς. Το πιο απλό να μου συμβεί, να χρειαστώ ιατρική φροντίδα για κάτι, δεν ξέρω πού θα πρέπει να απευθυνθώ», όπως επισήμανε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).
Μέχρι να γίνει το ταξίδι από το Σάρατοφ στη Μόσχα, το οποίο δρομολογήθηκε από τη στιγμή που άρχισαν να περιορίζονται οι εσωτερικές αεροπορικές πτήσεις στη Ρωσία, ο Γιώργος Δέδας κατέβαλε προσπάθεια να φύγει από τη χώρα. Εκλεισε περισσότερες από μία φορές εισιτήρια (έχοντας τη συνδρομή και της Αβτοντορ), λίγο πριν μπει σε διαδικασία ταξιδιού, ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις, ειδοποιήθηκε για ακυρώσεις πτήσεων και κλείσιμο συνόρων.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα ζητήθηκε η αρωγή της ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα και υφίσταται επικοινωνία μαζί της. Στάλθηκαν όλα τα απαιτούμενα, για το ταξίδι, έγγραφα και υπάρχει αναμονή ενημέρωσης για το τι είναι εφικτό να συμβεί και πότε, όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για άλλους Ελληνες που βρίσκονται, αυτήν τη στιγμή, στη Ρωσία, με το ίδιο πρόβλημα.
Στην Ελλάδα, τον 40χρονο προπονητή περιμένει η σύζυγος και τα δύο πεντάχρονα δίδυμα παιδιά του, τους οποίους γνωρίζει πως θα κάνει καιρό να δει από κοντά. «Αποτελεί πράξη ευθύνης από όλους μας η προστασία και η μη έκθεση σε κίνδυνο της υγείας κανενός. Η επιστροφή μου στην πατρίδα, προφανώς, και θα συνδυαστεί αμέσως με απομόνωσή μου. Η γυναίκα μου είναι νοσηλεύτρια, δε με αφήνει, ούτως ή άλλως, να γυρίσω στο σπίτι. Τα παιδιά, ήδη, εδώ και ένα μήνα, είναι μακριά της. Μένουν, για λόγους προστασίας, με τους παππούδες τους. Δε βγαίνει κανείς τους από το σπίτι!», τα λόγια του.
Κατέληξε, τονίζοντας εμφατικά: «Είναι ψυχοφθόρα πολύ η διαδικασία της αναμονής και περισσότερο το ότι αποτελεί απροσδιόριστος, ακόμη, ο χρονικός ορίζοντας των εξελίξεων. Προσπαθώ να σκέφτομαι θετικά, αναπόφευκτα, όμως, το μυαλό… τρέχει στο πως είναι πιθανό να συμβεί το οτιδήποτε και να βρίσκομαι μακριά από την πατρίδα και την οικογένειά μου!».
Επικοινωνία συστηματικά, με αφορμή τον εγκλωβισμό στη Ρωσία, έχει, εσχάτως, ο Γιώργος Δέδας και με τον επικεφαλής του ελληνικού προπονητικού τιμ της Ούνιξ Καζάν, Δημήτρη Πρίφτη, ο οποίος, μαζί με τους συνεργάτες του, προσδοκά, επίσης, τον επαναπατρισμό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ