Για την πιο βαριά στιγμή της κυβερνητικής θητείας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο Πρωθυπουργός είπε πως αναλαμβάνει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία και κάλεσε τους υπουργούς του να αναλάβουν και τις δικές τους.
Τόνισε πως η κυβέρνησή του ανέλαβε τη διακυβέρνηση μιας χώρας που επί χρόνια κυριάρχησαν στρεβλώσεις και προανήγγειλε πως αυτό είναι κάτι που θα αλλάξει, κάνοντας λόγο για εθνικό σχέδιο για το θέμα των αυθαιρέτων.
Επανέλαβε όσα είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός κ. Τόσκας για τις ενδείξεις περί σχεδίου εμπρησμού, αλλά όπως είπε δεν θα γίνει ο ίδιος και η κυβέρνησή του «κυνηγοί φαντασμάτων», ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σε λίγες ημέρες η χώρα βγαίνει από τα μνημόνια και δήλωσε αποφασισμένος να μην αφήσει τίποτα να ανακόψει την ανοδική της πορεία.
«Ζήτησα σήμερα εκτάκτως να συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο σε μια δύσκολη στιγμή, ίσως τη πιο βαριά της κυβερνητικής μας θητείας. Δε σας κρύβω ότι με διακατέχουν ανάμικτα αισθήματα τούτη την ώρα. Οπως φαντάζομαι και σε όλους σας», ήταν τα πρώτα λόγια του πρωθυπουργού, που συνέχισε:
«Πόνος, συντριβή, για τις ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν απροσδόκητα, και άδικα. Αλλά και αγωνία. Αγωνία αν πράξαμε σωστά σε όσα έπρεπε να πράξουμε. Αν αντιδράσαμε σωστά τις κρίσιμες ώρες. Αν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Αν μπορούσαμε να σώσουμε έστω και μια ψυχή παρά πάνω από όσους έφυγαν άδικα», διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός, που πρόσθεσε:
«Οπως επίσης δε θέλω να κρύψω ότι δεν αποφεύγω και τη σκέψη ή τον φόβο: Μήπως από κάποιο ένστικτο αυτοσυντήρησης, διαπράττουμε κι εμείς το ίδιο λάθος, που τόσες φορές έχουμε δει να διαπράττουν άλλοι. Να υπερβάλλουμε σε δικαιολογίες για να μειώσουμε τις ευθύνες».
«Δεν πρόκειται να ακολουθήσω την αλυσίδα των χαρακτηρισμών, των εύκολων καταδικαστικών αποφάσεων, την χωρίς όρια και σεβασμό στους νεκρούς πολεμικής.
Λέω όχι σε μια τέτοια τακτική και σας καλώ και εσάς να πείτε όχι. Οφείλουμε σεβασμό στη μνήμη των νεκρών, τουλάχιστον ως προς την αλήθεια
Σας κάλεσα σήμερα πρώτα γιατί θέλω να αναλάβω ακέραια την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία. Κάτι τέτοιο είναι αυτονόητο για τον πρωθυπουργό. Και σας καλώ να την αναλάβετε και εσείς γιατί είναι επίσης αυτονόητο για την κυβέρνηση.
Δεν θα επιχειρήσουμε ποτέ να αποδράσουμε από τις ευθύνες μας
Δεν είμαστε εδώ για να διαιωνίζουμε την όποια εξουσία μας έδωσε ο λαός. Οφείλουμε να πάμε βαθιά στην πραγματικότητα γιατί μόνο έτσι μπορούμε να την αλλάξουμε.
Σήμερα κατανοούμε όλοι με οδυνηρό τρόπο ότι κυβερνάμε μια χώρα που επί χρόνια κυριάρχησαν στρεβλώσεις. Που ολόκληροι οικισμοί χτίστηκαν αυθαίρετα.
Πρέπει να προβληματιστούμε αν κάναμε πάντα ότι πρέπει για να το αλλάξουμε. Μήπως διστάσαμε να αντιμετωπίσουμε όσο έπρεπε τον κίνδυνο άλλων καταστροφών από στρεβλώσεις που δημιούργησε το φαύλο παρελθόν. Εχουμε την ευθύνη όσο οι στρεβλώσεις αυτές παραμένουν».
«Αφού η μάχη αυτή τελειώσει, τότε θα υπάρξει η ψύχραιμη αποτίμηση, και πιθανή απόδοση ευθυνών. Διαφορετικά ξεπέφτουμε σε κυνήγι μαγισσών και προσπάθεια ανεύρεσης αποδιοπομπαίων τράγων. Εμείς αυτό δεν πρόκειται να το κάνουμε», τόνισε ακόμη ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «οι αποκεφαλισμοί την ώρα της μάχης που είχαν γίνει κανόνας σε προηγούμενες τραγωδίες δεν αποτελούν πράξη πολιτικής γενναιότητας αλλά πολιτικής δειλίας. Πολύ περισσότερο οι εύκολοι αποκεφαλισμοί των ανθρώπων εκείνων που έδωσαν την μάχη με κίνδυνο της ζωής τους και έσωσαν χιλιάδες συνανθρώπους μας. Ας μην πυροβολούν τους πυροσβέστες, τους αστυνομικούς, τους λιμενικούς, αλλά και τους υπαλλήλους κρατικούς και της αυτοδιοίκησης».
«Οι ενδείξεις που έχουμε οδηγούν στο συμπέρασμα ότι είχαμε εμπρησμούς. Δεν ξέρουμε ποιος κρύβεται από πίσω ποιος ήταν ο στόχος αλλά δεν πρόκειται να κρυφτούμε πίσω από θεωρίες συνωμοσίας όπως έκαναν άλλοι. Ξέρουμε όμως ότι οφείλουμε να οργανώσουμε την κοινωνία απέναντι στις εγκληματικές πράξεις. Το καλοκαίρι δεν τελείωσε. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και ετοιμότητα. Να οργανώσουμε την άμυνα της κοινωνίας και της πολιτείας.
Με ταχύτατους ρυθμούς, θα αναμορφώσουμε και θα αναβαθμίσουμε, με βάση νέες ανάγκες-νέους κινδύνους & ευρωπαϊκή εμπειρία, τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας. Να εγγυηθούμε το απλό-αυτονόητο: Οτι δεν θα υπάρξουν άλλες τραγωδίες».