Η ΠΑΕ ΑΕΛ έδωσε στη δημοσιότητα το έγγραφο που κατέθεσε σήμερα (10/1) στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού ως πρόσθετη παρέμβαση στη συζήτηση της καταγγελίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός κατά των ΠΑΕ Ξάνθη και ΠΑΕ ΠΑΟΚ για τη γνωστή υπόθεση που έχει ανακύψει και αφορά πολυιδιοκτησία.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:
ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΛΕΞΙΟΥ Χ. ΚΟΥΓΙΑ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ
ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία ΠΑΕ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ – ΑΕΛ, εδρεύουσας στη Λάρισα, οδός Κύπρου, αρ. 72, νομίμως εκπροσωπουμένης, με ΑΦΜ 997183228, Β΄ Δ.Ο.Υ. Λάρισας, email: [email protected]., τηλ: 2410 259000, φαξ: 2410 259001
ΥΠΕΡ
Της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ , εδρεύουσας στο Δήμο Πειραιώς (Πλατεία Αλεξάνδρας), νομίμως εκπροσωπουμένης
ΚΑΤΑ
1.Της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ Α.Ο., εδρεύουσας στο Δήμο Ξάνθης, νομίμως εκπροσωπουμένης
2. Της ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας ΠΑΕ ΠΑΟΚ, εδρεύουσας στο Γήπεδο Τούμπας Θεσσαλονίκης, νομίμως εκπροσωπουμένης
Με την παρούσα η εταιρεία μας παρεμβαίνει προσθέτως υπέρ της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και κατά των ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ – ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ζητώντας να γίνει δεκτή η από 4.12.2019 καταγγελία της πρώτης, διότι η εταιρεία μας έχει πρόδηλο έννομο συμφέρον, αφού συμμετέχει στο ίδιο πρωτάθλημα (Super League 1) με την καταγγέλλουσα και τις καταγγελλόμενες ομάδες και σε περίπτωση παραδοχής της καταγγελίας και αποβολής οποιασδήποτε εξ αυτών από το πρωτάθλημα, επηρεάζεται άμεσα η βαθμολογική μας θέση και η τελική βαθμολογική μας κατάταξη λόγω της πρόβλεψης αγώνων playoffμεταξύ των 6 πρώτων ομάδων για την ανάδειξη του πρωταθλητή και των θέσεων που οδηγούν στις διοργανώσεις της UEFA. Σημειωτέον ότι σήμερα η ΠΑΕ ΠΑΟΚ βρίσκεται στη 2η θέση με 40 βαθμούς και η ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ βρίσκεται στην 6η θέση με 23 βαθμούς, ενώ στην 7η θέση ισοβαθμούν ο Παναθηναϊκός, ο Ατρόμητος, η Λαμία και η ΑΕΛ.
Επί της ουσίας η εταιρεία μας αναφέρεται στην καταγγελία της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και συμπληρωματικά επισημαίνει τα κάτωθι:
Με βάση τα στοιχεία που έχουν εισφερθεί, προκύπτει σαφώς ότι η ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κυπριακή εταιρεία DIMERA MEDIA LTD και ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης έχουν αποκτήσει μέσω παρένθετων προσώπων, φυσικών και νομικών, τον πλήρη έλεγχο της ιδιοκτησίας και της διοίκησης της ΠΑΕ Ξάνθη. Η απόκτηση του ελέγχου έχει γίνει με χρησιμοποίηση προσώπων που είναι συγγενείς ή/και συνεργάτες του Ιβάν Σαββίδη και με παρένθετες εταιρείες του ομίλου DIMERA με όχημα την ιδιοκτησία των αθλητικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιεί η ΠΑΕ Ξάνθη.
Πιο συγκεκριμένα, κλειδί για την υπό κρίση υπόθεση είναι η κυπριακή εταιρεία RFA LTD, η οποία το 2018 αγόρασε το 100% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας VIALAND AE, ιδιοκτήτριας του αθλητικού κέντρου της Ξάνθης και του ξενοδοχείου Le Chalet. Η RFA ιδρύθηκε το 2013 από τον Anton Khodarev (συνεργάτη του Ιβάν Σαββίδη) με αντικείμενο την εμπορία καπνού. Από το Δεκέμβριο 2014 η εν λόγω εταιρεία ανήκει στον Ιωάννη Καλπαζίδη, ανεψιό του Ιβάν Σαββίδη και στενό συνεργάτη του σε διάφορες εταιρίες συμφερόντων του (ΣΕΚΑΠ, ΒΙΟΕΤΑΙΡΙΑ, SERVICES ΑΕ). Η εταιρεία RFA αποτελεί σημαντικό βραχίονα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας Σαββίδη (γεγονός που εξηγεί και τη δανειοδότησή της από την DIMERA), αφού είχε αναπτύξει συνεργασία με τη ρωσική καπνοβιομηχανία του Ιβάν Σαββίδη (που αργότερα εξαγοράστηκε από ιαπωνική καπνοβιομηχανία) και έχει στην ιδιοκτησία της (μέσω άλλης εταιρείας) τη ΣΟΥΡΩΤΗ και την PARALOT(παραγωγό εκπομπών του OPEN TV και ιδιοκτήτρια του sdna.gr).
Η RFA πλήρωσε 10 εκ ευρώ για την αγορά των μετοχών της VIALAND και κατ’ επέκταση την απόκτηση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Ξάνθης και του ξενοδοχείου Le Chalet (σχ. 1). Προηγούμενοι μέτοχοι της VIALAND ήσαν οι Χρήστος Πανόπουλος και Πολυχρόνης Συγγελίδης κατά 50% έκαστος, δηλαδή τα ίδια πρόσωπα που είναι ιδιοκτήτες και της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ (σχ. 2-3). Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι η εταιρεία VIALAND AE είχε τα τελευταία χρόνια ζημιογόνους ισολογισμούς (2016: 156 χιλ ευρώ, 2017: 121 χιλ ευρώ, 2018: 127 χιλ ευρώ). Άρα, με τη συγκεκριμένη μεταβίβαση οι Πανόπουλος και Συγγελίδης αντάλλαξαν τις μετοχές μιας ζημιογόνου εταιρείας με 10 εκ ευρώ, παραμένοντας όμως στο διοικητικό της συμβούλιο, ως θα δούμε στη συνέχεια, ενώ ο Ιβάν Σαββίδης και η Dimeraμέσω της RFA απέκτησαν την ιδιοκτησία των αθλητικών εγκαταστάσεων της ΠΑΕ Ξάνθη. Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή υποκρύπτει οικονομική ενίσχυση της ΠΑΕ Ξάνθη από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ.
Περαιτέρω, το διοικητικό συμβούλιο της VIALAND είναι 4μελές και αποτελείται από τους Νικόλαο Χαλαβαζή, Πρόεδρο, Αριστείδη Πιαλόγλου, Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Χρήστο Πανόπουλο και Πολυχρόνη Συγγελίδη.
Τα πρόσωπα αυτά τα συναντάμε στην ΠΑΕ Ξάνθη με τις εξής ιδιότητες: Ο Νικόλαος Χαλαβαζής είναι μέλος ΔΣ της ΠΑΕ Ξάνθη και διαχειριστής της Intersport IKE, μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Ξάνθη, ο Αριστείδης Πιαλόγλου είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ, ο Χρήστος Πανόπουλος και ο Πολυχρόνης Συγγελίδης είναι οι εταίροι της Intersport IKE, μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Ξάνθη.
Επομένως, η διοίκηση της VIALAND ΑΕ ασκεί και τον πλήρη έλεγχο της ΠΑΕ Ξάνθη, παρά το γεγονός ότι οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι εκμισθωμένες από την VIALAND ΑΕ στην ΠΑΕ Ξάνθη και κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων στα ως άνω πρόσωπα, ειδικά αφότου οι μετοχές της VIALAND έπαψαν να ανήκουν στην ΠΑΕ Ξάνθη και μεταβιβάστηκαν σε άλλη εταιρεία, δηλαδή την RFA ltd.
Έτσι προκύπτει το εξής σχεδιάγραμμα (πηγή ΤΟ ΒΗΜΑ, σχ. 4):
Εκ των ως άνω προκύπτει ότι τουλάχιστον από το 2018 και εντεύθεν οι τυπικοί ιδιοκτήτες της ΠΑΕ Ξάνθη (Πανόπουλος – Συγγελίδης) και οι τυπικοί διοικητές της ΠΑΕ Ξάνθη (Πιαλόγλου, Χαλαβατζής κλπ) δεν είναι ουσιαστικοί, αλλά παρένθετοι, αφού η ουσιαστική ιδιοκτησία και διοίκηση έχει παραχωρηθεί στην ιδιοκτησία και διοίκηση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ως δεσπόζουσας ομάδας, μέσω της παρένθετης κυπριακής εταιρείας RFA Ltd, κατά παράβαση των παραγράφων 9 και 10 του άρθρου 69 ν. 2725/1999 και με παραβάτες τους Ιβάν Σαββίδη (Πρόεδρο ΔΣ της ΠΑΕ ΠΑΟΚ) και Dimera Ltd (ιδιοκτήτρια της ΠΑΕ ΠΑΟΚ) λόγω ταυτόχρονης ιδιότητάς τους ως πραγματικών διοικητών και ιδιοκτητών της ΠΑΕ Ξάνθη, αλλά και τους Χρήστο Πανόπουλο και Πολυχρόνη Συγγελίδη ως παρένθετους ιδιοκτήτες της ΠΑΕ Ξάνθη, τον Αριστείδη Πιαλόγλου ως παρένθετο Πρόεδρο και διευθύνοντα Σύμβουλο της ΠΑΕ Ξάνθη και το Νικόλα Χαλαβαζή, ως παρένθετο διαχειριστή της δήθεν ιδιοκτήτριας εταιρείας της ΠΑΕ Ξάνθη και παρένθετο μέλος ΔΣ της ΠΑΕ Ξάνθη.
Εκδηλώσεις αυτού του ελέγχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ επί της ΠΑΕ Ξάνθη αποτελούν οι συχνοί δανεισμοί ποδοσφαιριστών της πρώτης προς τη δεύτερη, όπως για την τρέχουσα περίοδο ο δανεισμός του Βασίλη Φασίδη (που δεν ανακοινώθηκε ούτε ως μεταγραφή ούτε ως δανεισμός), του Αλέξανδρου Γκαργκαλατζίδη και του Τιμπό Μουλέν, αλλά και το γεγονός ότι κατά την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο και συγκεκριμένα στον από 31.3.2019 αγώνα Ξάνθη – ΠΑΟΚ 1-2 χρησιμοποιήθηκαν από την Ξάνθη ο τερματοφύλακας Ζίβκο Ζίβκοβιτς, μολονότι είχε ήδη υπογράψει συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, αλλά και ο Δημήτρης Μελιόπουλος που ήταν δανεικός από τον ΠΑΟΚ (ο προπονητής της Ξάνθης Ράσταβατς είχε τότε δηλώσει άγνοια για τις μεταγραφές, σχ. 5).
Επειδή τα ως άνω είναι νόμιμα, βάσιμα και αληθή.
ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ – ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ
Να γίνει δεκτή η παρούσα πρόσθετη παρέμβαση.
Να γίνει δεκτή η καταγγελία – προσφυγή της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ.
Να ανακληθεί το πιστοποιητικό συμμετοχής των καταγγελλόμενων ομάδων στο πρωτάθλημα της Super League 1.
Να επιβληθεί πρόστιμο στις καταγγελλόμενες ομάδες και να συνταχθεί έκθεση διαπιστωτική της παράβασής τους, η οποία να διαβιβαστεί στη Super League ως διοργανώτρια αρχή, αλλά και στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών για την άσκηση ποινικής δίωξης κατ’ ά. 69 παρ.13 ν. 2725/1999.
Αθήνα, 10/01/2020
Ο ΠΛΗΡΕΞΟΥΣΙΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ